Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
16.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 16.20

8 let, 1 mesec

Vlada o novem kazenskem zakoniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada bo na četrtkovi seji predvidoma obravnavala predlog novega kazenskega zakonika, ki med drugim predvideva uvedbo dosmrtne kazni za najhujše zločine.

Veliko pozornost posveča predlog še kaznivim dejanjem s področja delovnega razmerja in gospodarstva, ureja pa tudi kazniva dejanja zoper okolje, je zapisano v vladnih gradivih. Spremembe na področju izrekanja kazenskih sankcij Kot novosti so v splošnem delu predloga novega kazenskega zakonika predvidene spremembe na področju izrekanja kazenskih sankcij. Gre za večjo prilagodljivost, uvedbo dosmrtnega zapora kot izjemne možnosti za najhujša kazniva dejanja. Predvidene so tudi spremembe na področju ureditve zastaranja ter ureditve dajanja podatkov iz kazenskih evidenc, kot na primer na področju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb.

Določbe Rimskega statuta mednarodnega kazenskega sodišča

Ministrstvo se je za uvedbo dosmrtne kazni po ministrovih besedah odločilo predvsem zaradi uskladitve slovenske kazenske zakonodaje z določbami Rimskega statuta mednarodnega kazenskega sodišča, katerega podpisnica je tudi Slovenija. Če Slovenija tega ne bo naredila, to pomeni, da država ne bi mogla izpeljati sojenja za že prej omenjena kazniva dejanja oziroma ne bi mogla izvršiti kazni dosmrtnega zapora, ki bi jo izreklo mednarodno sodišče.

Pojem krivde ne bo več izenačen s pojmom kazenske odgovornosti Urejeno je tudi varstveno nadzorstvo pogojno odpuščenega. Po novem pojem krivde ni več izenačen s pojmom kazenske odgovornosti. Pojem kazenske odgovornosti bo v bodoče treba razlagati kot skupnost vseh pravnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, da se posameznik lahko kaznuje.

Kot novosti v posebnem delu predloga novega kazenskega zakonika pa v povzetku predloga na vladi navajajo popolno uskladitev kaznivih dejanj zoper človečnost z ratificiranim Rimskim statutom Mednarodnega kazenskega sodišča.

Varstvo pravic delavcev

Veliko pozornost posveča predlog novega kazenskega zakonika kaznivim dejanjem s področja delovnega razmerje ter gospodarstva. Pri prvih je posebej poudarjeno varstvo pravic delavcev, uvaja pa tudi nekatera nova kazniva dejanja s tega področja. S področja gospodarstva so na novo inkriminirani primeri zlorabe monopolnega položaja, goljufij na škodo Evropske unije, tržnih manipulacij, uporabe bančnih, kreditnih in drugih kartic, pridobljenih z napravami za preslikovanje na bančnih avtomatih.

V skladu z mednarodnimi pravnimi akti, predlog ureja tudi kazniva dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine s posebnim poudarkom na onesnaževanju okolja z ladij, kaznivo dejanje mučenja, financiranja terorizma ter pranja denarja, so še zapisali v vladnih gradivih.

Ne spreglejte