Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
15.38

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 15.38

8 let, 2 meseca

Vlada je sprejela sveženj zakonov s pravosodnega področja in noveli o zdravilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je sprejela sveženj zakonov s pravosodnega področja. Prav tako je vlada na seji za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku pripravila novelo zakona o zdravilih.

Med drugim je v obravnavo v državni zbor poslala predloga novel zakonov o odvetništvu in o kazenskem postopku ter predloga zakonov o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah in zakona o odvetniški tarifi. Najpomembnejša je ureditev disciplinskega postopka Najpomembnejši novosti novele zakona o odvetništvu sta ureditev disciplinskega postopka in določitev odvetniške tarife s posebnim zakonom, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za pravosodje Lovro Šturm. Zakon o odvetniški tarifi pa je namenjen predvsem hitrejšemu reševanju sporov.

Veljavni zakon o kazenskem postopku je bilo treba predvsem z vidika učinkovitosti sojenja ter z vidika pravne varnosti delno spremeniti oziroma dopolniti, je pojasnil minister Šturm. V predlogu novele zakona je predlagana sprememba sestave senata Vrhovnega sodišča pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti glede pripora. Uvedena je možnost enotnega obravnavanja v predkazenskem postopku tudi s strani policistov specializiranega oddelka skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Uvaja se spis v elektronski obliki Poleg tega se uvaja tudi spis v elektronski obliki in elektronsko poslovanje z vročanjem sodnih pisanj po varni elektronski poti in vlaganjem vlog v elektronski obliki, je še pojasnil Šturm. Vlada je pripravila tudi predlog novele zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja. Kot je dejal Šturm, je ta novela tudi prispevek vlade na področju boja proti korupciji. Novost je, da bo sodišče v okviru sankcij zaradi kaznivih dejanj zoper gospodarstvo in korupcijskih kaznivih dejanj lahko pravni osebi prepovedalo udeležbo na javnih razpisih in pri trgovanju s finančnimi instrumenti za čas od treh do desetih oziroma od enega do osmih let, je pojasnil Šturm.

Namen predlaganega zakona o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah je po besedah Šturma spodbuditi uporabo postopkov mirnega reševanja sporov v civilnih in gospodarskih pravnih razmerjih. Predlagani zakon ne uvaja mediacije kot nove oblike reševanja sporov, temveč prinaša nekatere rešitve, zaradi katerih bo mediacija bolj privlačna za stranke, je pojasnil.

Cilj: Učinkovito izvrševanje kazenskih sankcij Ob predstavitvi predlagane novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij je minister Šturm dejal, da je temeljni cilj, ki ga predlog zasleduje, čim bolj učinkovito, ekonomično in strokovno izvrševanje kazenskih sankcij, poleg tega pa tudi jasna opredelitev pravic obsojencev ter zagotovitev varstva teh pravic.

Predlog uvaja delo v splošno korist Z novelo zakona bi se še zmanjševalo število upravnih zadev, podrobneje se urejajo pravice obsojencev iz dela oziroma dela v okviru delovne terapije ter pravice, ki jim ne pripadajo ali pa so omejene. Predlog uvaja tudi možnost nadomestitve prestajanja zaporne kazni do enega leta z delom v splošno korist, kar bi prispevalo k zmanjševanju prenapolnjenosti zaporov, je še pojasnil Šturm.

Vlada za obravnavo v DZ pripravila novelo o zdravilih

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je po seji vlade pojasnila, da je novela potrebna predvsem zaradi uskladitve postopkovnih določb o oblikovanju cen zdravil. Predlog novele ureja najvišje dovoljene cene zdravil, ki se plačujejo iz javnih sredstev, ter možnost dogovora med zavezanci in plačniki za doseganje nižjih cen. Predmet regulacije bodo po besedah ministrice le najvišje dovoljene cene, mehanizem njihovega določanja pa bo urejen v podzakonskem aktu, je še pojasnila.

Novela v izjemnih primerih dovoljuje višje cene od dovoljenih Veljavna cena za zdravila, ki se financirajo iz javnih sredstev, bo tako najvišja cena, ki bo oblikovana skladno z merili iz podzakonskega akta. Bo pa to lahko tudi nižja cena od najvišje cene, za katero se bosta dogovorila nosilec obveznega zdravstvenega zavarovanja oz. pravne ali fizične osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, je pojasnila ministrica.

Novela bo v izjemnih primerih dovoljevala tudi oblikovanje cene, ki bo višja od najvišje dovoljene cene, in sicer v primerih, ko bo tako odločil organ, pristojen za zdravila, je še dodala.

Ne spreglejte