Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 2. 2012,
16.28

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 16.28

6 let, 4 mesece

Vinjete, meje in rondoji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Kje točno se začne in konča vinjetna obveznost na slovenskih avtocestah in hitrih cestah? Teorija je preprosta in jasna, v praksi pa se pojavljajo podvprašanja.

"Nisem vedel, da jo moram imeti" je pogost izgovor tujih voznikov, ko jih cestninski nadzorniki, policija ali carina ujamejo na slovenskih avtocestah ali hitrih cestah brez pravilno nameščene ustrezne vinjete. Slovenska vinjeta je zdaj že v četrtem letu svojega obstoja in je že dokaj splošno znana tudi onstran meje naše države, a prav vsak, ki pride k nam pa morda le ne ve za njo (odmislimo tiste, ki se neupravičeno delajo nevedne).

Vstop v Slovenijo samo z vinjeto?

Kako naj ravna voznik brez vinjete, ki v Slovenijo pride iz tujine in mejo prečka tam, kjer se tuja cesta navezuje na slovensko avtocesto ali hitro cesto? Tudi slovenski vozniki, ki živijo v predelih, kamor slovenske avtoceste in hitre ceste še ne segajo (in še dolgo ne bodo) in se zato ne odločijo za nakup vinjete, ne vedo natančno, ali lahko na takih točkah prečkajo mejo. Taki primeri so Škofije, Fernetiči in Vrtojba na meji z Italijo, Karavanke (Hrušica) in Šentilj na meji z Avstrijo, Pince in Dolga vas na meji z Madžarsko ter Obrežje na meji z Hrvaško.

Odsek od Hrušice do Karavank je izjema

Pravila so jasna: motorna kolesa ter osebna in kombinirana vozila morajo imeti pravilno nameščeno ustrezno vinjeto, takoj ko zapeljejo na avtocesto oziroma hitro cesto v upravljanju Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). To pomeni že od mejne črte naprej, so nam odgovorili na DARS-u.

Izjema je predor Karavanke, kjer plačilo predornine zajema tudi avtocestni odsek do izvoza Hrušica, kar pomeni, da voznik, ki iz smeri Avstrije zapusti avtocesto na tem izvozu, lahko to stori brez vinjete. Prav tako slovenske vinjete ni treba imeti, če se na avtocesto v smeri Beljaka priključi na uvozu Hrušica.

Na uvozih majhne obvestilne table, pred mejo večinoma velike

Na uvozih na slovenske avtoceste in hitre ceste so nameščene majhne obvestilne table, a največkrat – predvsem v notranjosti države – prepozno, ko se nekdo, ki vinjete nima in je morda nima namena imeti, ne more več varno in zakonito obrniti ali preusmeriti na državno cesto.

Tuje voznike, ki morda še ne vedo za slovenske vinjete, velike opozorilne table opozarjajo že pred prečkanjem slovenske mejne črte, če se tuja cesta navezuje na slovensko avtocesto ali hitro cesto. Izjema je le pri mejnem prehodu Obrežje, kjer tovrstnih obvestilnih tabel pred vstopom v Slovenijo, torej na hrvaškem ozemlju, ni, ker, pojasnjujejo na DARS-u, hrvaški predpisi ne dovoljujejo postavitve tovrstnih oznak na njihovem cestnem omrežju. Z izjemo meje z Madžarsko so na vseh vstopih, kjer se v Sloveniji nadaljuje avtocesta ali hitra cesta, takoj za državno mejo postavljene informativne table za cestninski režim v slovenskem in angleškem jeziku.

Na vsakem vstopu v državo opozorilo

Večini teh tabel je dodana tudi dopolnilna tabla z navedbo oddaljenosti prodajnega mesta vinjet, sicer pa ima na najprometnejših točkah DARS tudi svoja prodajna mesta. Nekatera so stalna (Šentilj na meji z Avstrijo, Fernetiči na meji z Italijo in Gruškovje na meji z Hrvaško), nekatera (na Škofijah na meji z Italijo in Obrežju na meji z Hrvaško) pa delujejo le v obdobjih povečanih prometnih tokov. Lani so odprli tudi prodajno mesto na cestninski postaji Postojna jug, ki je primerna za voznike, ki se z Hrvaške pripeljejo prek mejnega prehoda Jelšane.

Prav na vseh vstopih v Slovenijo, tudi kjer ni avtoceste ali hitre ceste, so za državno mejo postavljeni znaki omejitve največje dovoljene hitrosti na cestah v Republiki Sloveniji, ki poleg uporabe luči opozarjajo tudi na način plačila cestnine na cestninskih cestah v Sloveniji. Cestninski nadzorniki pa kljub vinjetni obveznosti, ki velja že od mejne črte, izvajajo nadzor šele za prvim prodajnim mestom vinjet v Sloveniji, ki obratuje, so nam odgovorili pri državnem upravitelju avtocest.

Ne spreglejte