Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivan Svetlik Stanislav Pejovnik Univerza v Ljubljani inavguracija

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 14.25

8 let

Video: Ivan Svetlik: Čas je, da slovenska družba okrepi zaupanje v idejo univerze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na slovesni inavguraciji je prisegel že 43. rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik, rektorsko verigo mu je predal odhajajoči rektor Stanislav Pejovnik.

Novi rektor Univerze v Ljubljani je obljubil, da bo rektorsko verigo nosil kot znamenje prizadevanj za ugled in avtonomijo univerze. Prisegel je, da bo deloval za napredek znanosti, umetnosti in samobitnosti slovenskega naroda ter v dobro vseh slovenskih državljanov.

Kako se bo lotil finančnih rezov? Ivan Svetlik vodenje največje slovenske univerze prevzema v času, ko se ta spoprijema s krčenjem sredstev. Kljub temu v prihodnost zre pozitivno in obljublja, da bo, tako kot je bila vedno do zdaj, uspešna ter bo še naprej kakovostno izvajala izobraževalno in raziskovalno dejavnost. Kot je dejal, bo pri tem nadaljeval tradicijo svojega predhodnika, ki mu je uspelo, da sta temeljni nalogi univerze kljub finančnim rezom ostali neprizadeti in neokrnjeni.

Z univerzo v boljšo prihodnost Novi rektor je sicer prepričan, da je treba univerzi dati večji pomen, saj je ena redkih družbenih dejavnosti, ki lahko presega stanje, v katerem nam primanjkuje enotnosti za reševanje skupnih družbenih težav. "Univerza zna, zmore in želi biti vodilna na poti v boljšo prihodnost," je prepričan Svetlik, zato meni, da je čas, da slovenska družba okrepi zaupanje v idejo univerze ter ji podeli svež mandat za kulturni in gospodarski razvoj v državi.

Svetlik je po zaprisegi obljubil, da si bo prizadeval predvsem za prenos znanja v gospodarsko okolje. Kot je dejal, državi in gospodarstvu ponuja roko, da z razmeroma majhnimi vložki okrepita obstoječe in oblikujeta nove mehanizme za prenos znanja. Med prioritetami svojega mandata pa je omenil tudi krepitev raziskovanja in dvig kakovosti izobraževanja.

Inavguracije novega rektorja so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, visokošolski minister Jernej Pikalo, predsednik SAZU Jože Trontelj, ljubljanski župan Zoran Janković, rektorji drugih univerz v Sloveniji, predsednice vlade Alenke Bratušek pa kljub napovedi ni bilo.

Svetliku delovanje univerze ni tuje Z vodilnimi položaji na Univerzi v Ljubljani se je Svetlik že srečal. Med drugim je bil med letoma 1993 in 1997 dekan Fakultete za družbene vede, v času rektorice Andreje Kocjančič med letoma 2005 in 2008 pa prorektor univerze. Sooblikoval je dva strateška dokumenta univerze, in sicer strategiji za obdobji 2006–2009 in 2012–2020, vzpostavil je tudi sistem tutorstva in karierni center na ravni univerze. Bil je tudi prvi predsednik Sveta za visoko šolstvo v samostojni Sloveniji in predsednik nacionalne komisije za prenovo šolskih programov.

Ne spreglejte