SiolNET. Novice Slovenija
5,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zasegli konopljo v vrednosti dva milijona evrov #video #foto

5,95

termometer

Pomurski policisti so pri Benici ob reki Muri odkrili 2.650 sadik konoplje. Pristojni ocenjujejo, da bi trije osumljeni moški, starosti 40, 45 in 48 let, z navedeno količino rastlin in glede na to, kako so bile negovane, pridelali najmanj 600 kilogramov zelo kakovostne prepovedane droge marihuana, katere vrednost na trgu znaša okoli dva milijona evrov. Zoper osumljene je sodnik odredil pripor, grozi jim zaporna kazen od enega do deset let.

Zasežena konoplja Novice Policisti zasegli več kot 32 sadik konoplje

Kot je v današnji izjavi za javnost pojasnil Dejan Ravš, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, so lendavski policisti prišli do informacije, da se izven naselja Benica nahaja večji nasad prepovedane rastline konoplja. Skupaj s kriminalisti so zato organizirali začasne zasede. 

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Dobili so jih v zasedi

Med zasedo v ponedeljek, 3. avgusta, v popoldanskem času, je policija zaznala, da so v nasad prišli trije moški, starosti 40, 45 in 48 let, vsi slovenski državljani. Policija jim je v nadaljevanju odvzela prostost, saj kot je še dejal Ravš, so obstajali utemeljeni razlogi za sum, da so prav navedeni izvršili kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, za kar je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let. Ob tem jim je bilo začasno zaseženo tudi vozilo, s katerim so se na kraj pripeljali, je na današnji konferenci med drugim še razkril Ravš.

Dejan Ravš, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Dejan Ravš, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Foto: PU Murska Sobota

Policija je z nadaljnjim zbiranjem obvestil, opravljeno preiskavo vozila in opravljenim ogledom kraja ugotovila, da je v nasadu, ki se je nahajal na otoku reke Mure, posajeno 2650 sadik prepovedane rastline, v velikosti med 80 in 110 centimetrov. Nasad se je sicer nahajal na parceli veliki približno 100 krat 300 metrov. Zemljišče ima zelo veliko lastnikov, največji lastnik je država, leži pa ob hrvaški meji, vendar na slovenskem ozemlju.

Zaseg konoplje helikopter Foto: Planet TV

Policija je rastline v postopku zasegla, ker so v nadaljevanju ugotovili, da so bile le te skrbno negovane in gojene, samo območje  nasada pa predhodno skrbno pripravljeno za ta namen. Ker je bil dostop do nasada zelo otežen - teren je bil neprehoden zaradi močvirja in rokava reke Mure, so preiskovalcem pomagali tudi policisti letalske policijske enote.

Policisti so nasad v sredo poželi, policijski helikopter pa je po zraku prevažal ogromne bele vreče in jih odlagal na traktor. Kot so za Planet povedali domačini, so policisti odpeljali okrog 20 belih vreč, v katerih naj bi bile sadike konoplje.

Zaseg konoplje helikopter Foto: Planet TV

slovenska policija Novice Bežal pred policisti, ustavili ga niso niti s stingerjem

Konopljo bodo uničili

Po besedah Ravša je preliminarni test potrdil, da gre za prepovedano drogo konopljo, ki je na seznamu skupin prepovedanih drog razvrščena v drugo skupino. Konopljo bodo posušili in shranili kot dokazno gradivo, na koncu pa jo uničili.

Pristojni ob tem ocenjujejo, da bi z navedeno količino rastlin in glede na to, kako so bile negovane, pridelali najmanj 600 kilogramov zelo kakovostne prepovedane droge marihuana (posušeni vršički rastline konoplja), katere vrednost na trgu znaša okoli dva milijona evrov. Osumljeni so bili s kazensko ovadbo včeraj privedeni pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zoper vse tri odredil pripor.

Zaseg konoplje helikopter Foto: Planet TV

"Mimogrede" našli še truplo pogrešanega 69-letnika

Neuradno je policija prijela tri moške, stare od 41 do 48 let. Po poročanju Planeta naj bi bili osumljenci Štajerci, ki pa so delovali iz stanovanja v Prekmurju. Policija naj bi v hišni preiskavi našla predmete, ki so jih uporabljali pri gojenju konoplje na skrivni lokaciji.

Murskosoboški policisti so bili za zdaj skopi z informacijami, več podrobnosti pa bodo razkrili danes popoldne. Med preletavanjem helikopterja so na tem območju med drugim našli tudi truplo več dni pogrešanega 69-letnika, ki so ga zadnje dni iskali ob Muri.

Soča Novice Utopitev v Soči: ravnanje policije pod drobnogledom ministrstva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin