Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
10.58

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

8

Natisni članek

meja Andrej Plenković Miro Cerar arbitraža Hrvaška Slovenija

Sreda, 17. 1. 2018, 10.58

6 let, 3 mesece

Cerar naj bi zavrnil ponujeno hrvaško roko #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

8

Miro Cerar Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar je v odzivu na pisanje hrvaškega časnika Večernji list, da naj bi se Slovenija in Hrvaška že dogovorili o podpisu protokola za reševanje spora o meji, zatrdil, da s Hrvaško ni bilo dogovora na nobeni ravni. Navedbe hrvaških novinarjev je hkrati označil za popolno neresnico.

Kot je pojasnil premier Miro Cerar, je bil vseskozi zavezan dialogu s Hrvaško, ki vodi v implementacijo arbitražne odločbe, in tega se je strogo držal. Pogovori s hrvaško stranjo so po njegovih besedah potekali na dveh ravneh, na katerih pa ni bil dosežen noben dogovor: "Nikoli ni prišlo do tega, da bi se o čemerkoli dogovorili. Torej ni bilo nobenega dogovora o čemerkoli."

Povedal je še, da si je slovenska stran prizadevala prepričati Hrvaško o nujnosti implementacije arbitražne odločbe. Čeprav Hrvaška v to ni nikoli privolila, je šel v Zagreb, da tudi hrvaški in mednarodni javnosti sporoči, za kaj se Slovenija zavzema.

"Vprašanje slovensko-hrvaške meje je eksistencialnega pomena tudi za EU"

"Slovenija se zavzema za implementacijo in od tega ne bomo odstopili, kajti to je zaveza po mednarodnem pravu in evropskem pravu in to je tudi civilizacijsko izročilo EU, ki mora spoštovati vladavino prava, če želi obstati," je poudaril Cerar.

Premier Cerar je poudaril, da je vprašanje implementacije arbitraže bistvenega pomena tudi za EU. | Foto: Matej Leskovšek Premier Cerar je poudaril, da je vprašanje implementacije arbitraže bistvenega pomena tudi za EU. Foto: Matej Leskovšek

Slovenski premier se ne strinja s torkovo izjavo podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, da med članicami EU meje niso več eksistencialno vprašanje. Vprašanje implementacije arbitražne odločbe je po njegovih besedah eksistencialnega pomena tudi za EU.

"Če ne spoštujemo niti mednarodnega prava niti evropskega prava, potem Evropa ni več nujno potrebna, potem je Evropa na poti postopne dezintegracije," je prepričan slovenski premier. Poleg tega, kot je še poudaril Cerar, ne gre le za mejo med dvema državama članicama, ampak tudi za zunanjo schengensko mejo, kjer mora Slovenija izvajati določen nadzor.

Na pisanje Večernjega lista se je poleg Cerarja odzval tudi zunanji minister Karl Erjavec. Kot je pojasnil Erjavec, je Hrvaška pogovore pred Cerarjevim obiskom v Zagrebu decembra lani želela uporabiti za uveljavitev svojih interesov glede določitve meje. "Na vsak način je želela uveljaviti svoje stališče, da bi se v okviru nekega protokola dogovarjali, kako teče meja med Slovenijo in Hrvaško," je poročanje omenjenega časnika komentiral šef slovenske diplomacije ter dodal, da s Hrvaško očitno ni mogoče voditi niti tihe diplomacije.

Večernji list: Cerar naj bi odstopil od dogovora s Hrvaško

Novinarji hrvaškega časnika Večernji list so danes poročali, da naj bi se Slovenija in Hrvaška dogovorili za podpis protokola za reševanje spora o meji, vendar naj bi Cerar na dan obiska v Zagrebu od tega odstopil.

Kot so poročali, naj bi bil že dosežen kompromisni okvir oziroma predlog reševanja spora o meji, ki naj bi ga v Ljubljani označili za dobrega oziroma solidnega. S pomočjo omenjenega hrvaškega protokola o meji bi državi določili mejo na kopnem in morju, režim plovbe v hrvaškem morju in demarkacijo meje.

Hrvaški novinarji so navajali tudi podrobnosti iz predloga, in sicer da naj bi se strani dogovorili za mejo, ki bi morala biti tako na kopnem kot na morju drugačna kot v arbitražni razsodbi. "Z manjšimi spremembami in popravljanjem mejne črte, za kar je potrebna tudi politična volja, bi bilo mogoče doseči, da bi obe državi lahko rekli, da sta pridobili," so še zapisali pri časniku.

Ne spreglejte