Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 17.03

8 let

V Zares ustavnega predloga o pokrajinski zakonodaji ne podpirajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Zares ne podpirajo predloga nepovezanih poslancev, da bi z ustavnim zakonom uredili število pokrajin.

"Kljub nasprotovanju vladnemu predlogu glede števila pokrajin, sami podpiramo ustanovitev osmih pokrajin," je zapisal vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik. V Zares od vlade pričakujejo kvalitetne predloge in tvorno sodelovanje. Da se s predlogom ne strinjajo, so sporočili tudi iz poslanske skupine SD. Po mnenju njenega vodje Mirana Potrča predlagani ustavni zakon nebi bistveno pripomogel k ustanovitvi pokrajin. "Bojimo se, da bi v tem trenutku vsa razprava ob sprejemanju ustavnega zakona, ki ga predlagate, ne bila plodna in ne bi ponudila kakovostnih rešitev. Prav tako pa lahko z gotovostjo rečemo, da bo temu nasprotovala strokovna javnost, predvsem iz vrst ustavnih strokovnjakov," je zapisal Potrč.

"V Zares zagovarjamo ustanovitev osmih in ne šestih pokrajin"

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa je zapisal, da v SNS sicer zagovarjajo stališče, naj se število pokrajin zapiše v ustavo, vendar pa se ne strinjajo s številom šest. Kot je zapisal, v njihovi stranki zagovarjajo stališče, da je treba pri tem upoštevati evropske norme, ki pa predvidevajo razdelitev Slovenije na največ tri pokrajine. Skladno s tem je zato Jelinčič nepovezanim poslancem sporočil, da v poslanski skupini SNS niso pripravljeni sopodpisati njegovega predloga.

"V Zares zagovarjamo ustanovitev osmih in ne šestih pokrajin, kot predlagajo nepovezani poslanci. Poleg tega predlog ne zajema imen, območij in sedežev pokrajin," piše Lahovnik v dopisu nepovezanim poslancem. Po mnenju Zares predlog za delitev Slovenije na osem pokrajin uživa tudi največ podpore v strokovnih krogih.

Členitev na velike pokrajine bi bila najprimernejša

V Zares predloga nepovezanih poslancev ne podpirajo tudi zato, ker menijo, da določitev števila pokrajin ni ustavna materija, je zapisal vodja poslanske skupine Zares. Sicer se, kot piše Lahovnik, v Zares strinjajo z nepovezanimi poslanci, da bi bila členitev na velike pokrajine glede na geografsko sestavo najprimernejša za Slovenijo.

"Prednosti večjih pokrajin so gospodarska moč, lažje reševanje prostorskih, infrastrukturnih in drugih problemov, primerljivost z evropskimi regijami, manjša in cenejša uprava ter hitrejši razvoj," je prepričan vodja poslanske skupine Zares. Po njegovem mnenju bodo velike pokrajine z močnimi središči tudi lažje kljubovale čezmejnim mestom, kot so Gradec, Gorica ali Trst, in se tako uspešneje potegovale za sredstva EU.

V Zares pričakujejo kvalitetne predloge

V poslanski skupini Zares od vlade "kot tiste, ki je odgovorna za oblikovanje rešitev v zvezi s pokrajinsko zakonodajo", pričakujejo kvalitetne predloge. "Bolje je, da v tem trenutku nimamo pokrajinske zakonodaje, kot pa da sprejmemo slabo," je sklenil Lahovnik.

Potrč je izpostavil tudi razpravo na ustavni komisiji, v kateri so poslanci razpravljali prav o predlogu nepovezanih poslancev. "Člani strokovne skupine so na vprašanje, ali je možno z ustavo določiti število pokrajin, ki bodo ustanovljene v Sloveniji poudarili, da v evropskih ustavah ni običajno, da bi ustava določala število širših lokalnih skupnosti (pokrajin). Določba ustave, s katero bi bilo določeno število ali celo imena, sedeži in območja pokrajin, bi bila nesorazmerna ali morda celo v nasprotju z mednarodnim pravom," je še zapisal.

Ne spreglejte