Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 10.20

8 let

V žalno knjigo so zapisali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Številni politiki in drugi visoki predstavniki javnega življenja so se spominu na pokojnega bivšega predsednika republike dr. Janeza Drnovška poklonili z vpisom v žalne knjige.

Branko Grims (SDS) "Z uradnim slovesom od bivšega predsednika republike Janeza Drnovška smo se poslovili od človeka, za katerim ostanejo njegova dejanja," je dejal. Miran Potrč (SD) Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč se Drnovška najbolj spominja kot kandidata v zboru republik in pokrajin skupščine SFRJ. "Bil je delaven, zavzet in poglobljen, začel pa je že razmišljati o tem ali bi kandidiral za člana, kasneje pa za predsednika predsedstva SFRJ," je dejal Potrč. Jožef Horvat (NSi) "Bil je človek in politik, ki je bil zraven, ko se je rojevala Slovenija. Bil je vedno korak pred ostalimi slovenskimi politiki," je prepričan Horvat.

Borut Pahor (SD)

Po žalni seji DZ je predsednika SD Borut Pahor dejal, da sta govora predsednika DZ Franceta Cukjatija in predsednika republike Danila Türka dala vedeti, da nas bivši predsednik republike ni zapustil, saj nam je pustil navdih za prihodnost.

Pavel Gantar (LDS) Po mnenju poslanca Zares Pavla Gantarja, sicer dolgoletnega ministra v Drnovškovih vladah, je bil Drnovšek zelo toleranten človek. Kot je dejal, je pustil veliko svobode tistim, ki so bili v vladi. Poslanec je še poudaril, da je Drnovšek sredi devetdesetih let pri okoljskih vprašanjih kazal izjemno visoko stopnjo občutljivosti do teh problemov.

Zmago Jelinčič (SNS) "Dejstvo je, da se je zapisal v zgodovino slovenskega naroda, zgodovina sama bo pa sodila v kakšni smeri," je prepričan Jelinčič.

Igor Šoltes (predsednik računskega sodišča)

"Vedno je znal poslušati in včasih naknadno sprejeti sklepe, ki jih na začetku razgovora morda niti ni bilo pričakovati," je poudaril Šoltes.

Jožef Jerovšek (SDS) Poudaril je, da je bil Drnovšek politik, "ki je s svojo izjemno demokratično človečnostjo, inteligenco in širino obzorij deloval v dobrobit Slovenije in slovenskega naroda".

Peran Bošković (paroh srbske pravoslavne cerkve) Paroh Srbske pravoslavne cerkve občine Ljubljana Peran Bošković pa je poudaril, da je Slovenija izgubila izjemno pomembnega in sposobnega politika: "Mnogo razlogov imamo, da se ga spominjamo in ohranjamo v najboljših mislih."

Sožalje izrazil predsednik Svetovnega mirovnega sveta

Predsednik Svetovnega mirovnega sveta Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheswarananda je v pismu predsedniku Danilu Türku zapisal, da je Slovenija z Drnovškovo smrtjo izgubila velikega državnika, ki se je neutrudljivo trudil, da bi v svojo državo prinesel mir, svobodo in blaginjo. Po Swami Maheswaranandevih besedah je Drnovšek veliko doprinesel k svetovnemu miru, ekologiji, zagovarjal je toleranco, nenasilje ter bil spoštljiv do vseh živih bitij.

Geza Erniša (škof evangeličanske cerkve) Zapisal je, da se je bivši predsednik republike v zavest in spomin slovenskega naroda trajno vtisnil s svojo državniško modrostjo, politično zrelostjo in osebnimi kvalitetami.

Boris Pleskovič (SSK)) V imenu Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) se predsednik SSK Boris Pleskovič pridružuje vsem, ki se z najglobljimi izrazi hvaležnosti poslavljajo od bivšega predsednika republike Janeza Drnovška. S svojim treznim delovanjem je bil močan gradnik osamosvojitve Slovenije in njene relativno hitre uveljavitve na mednarodni ravni, meni Pleskovič.

Ne spreglejte