Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 16.12

8 let

V zadevi brezplačniki Pošta Slovenije pod drobnogledom protikorupcijske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bivši predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na seji komisije, ki se ukvarja z brezplačnikoma Slovenski tednik in Ekspres povedal, da se komisija spet ukvarja s financiranjem brezplačnikov.

Kos pa pred javnostjo ni želel pojasniti, ali bi lahko bilo možno, da je denar za financiranje časnikov šel iz podkupnin v zadevi Patria.

Preiskavo že odprli, suma korupcije niso ugotovili Drago Kos je na zaslišanju pred člani preiskovalne komisije DZ, ki preiskujejo izdajanje in financiranje omenjenih brezplačnih tednikov, pojasnil, da so že v obdobju med julijem 2008 in septembrom 2009 dobili več prijav in pisem v zvezi z brezplačniki. Odprli so preiskavo, vendar suma korupcije niso ugotovili. Zadevo so nato v začetku letošnjega leta predali tožilstvu in policiji. Hkrati niso mogli ugotoviti, ali sta bila tednika kakor koli povezana s politiko oz. političnimi strankami.

Izdajatelji so s pošto sklenili pogodbo za distribucijo Letošnjega 21. julija so na komisijo prejeli anonimno pismo, ki zbuja dvome glede določenih ugotovitev, zlasti kar se tiče Pošte Slovenije. Ko je takrat še Kosova komisija preiskovala, ali obstaja sum korupcije, se je obrnila tudi na Pošto Slovenije. Pošta je namreč s podjetji, ki sta izdajali Slovenski tednik in Ekspres, torej Progresijo in Zame-tkom, sklenila pogodbi za distribucijo časnikov.

Po besedah Kosa je Pošta Slovenije komisiji za preprečevaje korupcije posredovala pogodbi z obema podjetjema. Obenem so jim s Pošte sporočili, da so v zvezi s poslovanjem s podjetjema opravili tudi revizijo, ki pa naj ne bi pokazala nepravilnosti. Zatem se je Pošta tudi zanimala, ali se je ugotovil sum korupcije.

Financiranje gre ponovno pod drobnogled Na komisiji so bili, kot pravi Kos, tedaj prepričani, da so dobili vso dokumentacijo, a da je zadnja prijava pokazala, da "zagotovo niso dobili vsega, po čemer smo spraševali". Komisija bo zato financiranje časnikov ponovno vzela pod drobnogled in ponovno pregledala svoje ugotovitve, ter jih, kot je razložil njen nekdanji predsednik, po potrebi tudi spremenila.

"Finančni tokovi bi pripeljali do izvora denarja" Kos je novinarjem po zaslišanju še dejal, da bo obenem treba ugotoviti, kakšne so bile predhodne ugotovitve policije, da bi videli, ali se nova prijava sklada z njimi ali ne. Na vprašanje novinarjev, ali Davčna uprava RS in urad za preprečevanje pranja denarja vodita kakšen postopek v zvezi s tem, ni znal odgovoriti. Dodal pa je, da če lahko kdo ugotovi, kaj se je dogajalo, sta to ravno ta dva organa. Prepričan je namreč, da če bi sledili finančnim tokovom, bi zagotovo prišli do izvora denarja za izdajanje obeh brezplačnikov.

Več pa Kos pred komisijo v navzočnosti javnosti ni želel povedati, saj da ima podatke, ki še niso znani javnosti in bi, če bi v javnost prišli, lahko škodovali delu obeh komisij. Brez komentarja pa je bil Kosov nekdanji pomočnik Bećir Kećanović, ki je bil zaslišan brez navzočnosti javnosti. Predsednica omenjene komisije DZ Melita Župevc je po seji dejala le, da je Kos v zaprtem delu seje posredoval dodatne informacije v zvezi s Pošto, in da "zgodba v zvezi z njo še zdaleč ni zaključena".

Na zaslišanje tudi Hauc in Bahun Prav zato so se dogovorili, da bodo na zaslišanje v nadaljevanju dela komisije povabili tudi generalnega direktorja pošte Aleša Hauca in predsednika nadzornega sveta Draga Bahuna. Kot je namreč znano, so domnevno sporno revizijo potrdili nadzorniki.

Ne spreglejte