Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2008,
15.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2008, 15.27

8 let, 5 mesecev

V Sloveniji ni nobenih resnih ovir za sistemsko korupcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Drago Kos je v pogovoru povedal precej o preiskavi sumov podkupovanja pri nakupu oklepnikov 8x8 na Finskem in tudi o tem, kaj bi slovenska policija v tem primeru morala storiti, pa ni."

"Slovenska policija je ozko grlo boja proti korupciji," pravi predsednik protikorupcijske komisije in bivši kriminalist Drago Kos za Dnevnikov Objektiv. Ve se, kdo nosi hlače na ministrstvu za notranje zadeve Kdo je za to odgovoren, notranji minister Dragutin Mate ali generalni direktor policije Jože Romšek, Kos odgovarja, da se ve, kdo nosi hlače na ministrstvu za notranje zadeve. Gospod Mate je policijski minister "Gospod Mate ni minister za notranje zadeve, on je policijski minister. Kar je v popolnem nasprotju z vsem, za kar so se trudili prejšnji generalni direktorji policije. Niti v sanjah se ne bi Romšek zoperstavil željam, navodilom ali prošnjam notranjega ministra," je poudaril Kos. Policija bi morala stopiti v stik s Finci in vprašati, kaj se dogaja Od aretacij Patrijinih uslužbencev na Finskem so minili trije tedni. En osumljenec še vedno sedi v priporu. Kolikor je Kosu znano, slovenska policija v tem času ni naredila čisto nič. Če govorimo o policiji, ki upošteva zakon o kazenskem postopku, in o policiji, ki resno jemlje svojo vlogo v sistemu družbenega nadzora, bi takšna policija morala po mnenju Draga Kosa isti dan, kot se je izvedelo za dogajanje, stopiti v stik s finskimi policisti in vprašati, kaj se dogaja. Če so finski policisti začeli preiskavo zaradi suma dajanja podkupnin, potem je jasno, da so te podkupnine morale seči tudi v Slovenijo, pravi Kos.

Pravi čas za resno ukrepanje je v Sloveniji že minil

Kot bivši kriminalist meni, da je pravi čas za resno ukrepanje v Sloveniji že minil. Ali se bosta policija in tožilstvo sploh lotila zadeve Patria, Kos pravi, da začela bosta, ker bi bilo skrajno nenavadno, če ne bi naredila čisto nič. Sicer pa OECD spremlja mednarodno korupcijo. "Med konkretnimi zadevami mednarodne korupcije smo že zasledili zgodbo Patria-Slovenija, s tem da je bila zabeležena pod Finsko, kar pomeni, da so podatke o tej zadevi dali Finci. Ne glede na vse bo Slovenija zdaj prisiljena o tej zadevi poročati OECD, kamor si zelo želimo vstopiti," je poudaril Kos.

"Vsa ta imena bomo predali policiji, ko se bo oglasila pri nas" "Poznamo imena vseh ljudi, ki so imeli ključno vlogo pri izboru Rotisa. Tako tistih, ki so bili na formalnih položajih, kot tistih, ki so lahko neformalno vplivali. Vsa ta imena bomo predali policiji, ko se bo oglasila pri nas," dodaja Kos in poudarja, da v zvezi s tem razpolagajo z dokumenti, ki dokazujejo izpovedi prič in kažejo na vlogo teh oseb v podporo izbiri določenega dobavitelja.

Operativci vedo, kaj bi morali delati in kako bi morali delati "Jedro slovenske kriminalistične policije je še vedno zdravo. Operativci vedo, kaj bi morali delati in kako bi morali delati. Je pa tam nekaj posameznikov, ki si tega ne upajo, ne želijo ali pa nočejo," je prepričan Kos, ki dodaja, da je to vrh kriminalistične policije.

Kos ta trenutek absolutno zaupa tožilstvu

Kos ta trenutek absolutno zaupa tožilstvu. Čeprav so imeli lani problem z vrhovnim tožilstvom glede dogajanja v Postojni z družino Strojan. Z okrožnimi državnimi tožilci pa sodelujejo zelo korektno. Vpliv politike na njihovo delo je enostavno veliko manjši kot vpliv politike na delo policije, meni Kos.

Selektivni pristop do preganjanja nepravilnosti? Ocenil je, da v Sloveniji trenutno ni nobenih resnih ovir za razmah sistemske korupcije. Če podobnih postopkov, kot so bili pri Bošku Šrotu, ne bo tudi pri Igorju Bavčarju, bo to za Kosa še en dokaz več, da imamo v tej državi opravka s selektivnim pristopom do preganjanja nepravilnosti.

V desetih, dvajsetih letih bi se začeli kazati rezultati Problem korupcije v Sloveniji po Kosu ni problem nacionalnega karakterja, ampak karakterja slovenske politike, ki ni zainteresirana, da bi se s temi stvarmi ukvarjala dolgoročno in načrtno. Politiki ne bi bilo treba narediti nič drugega kot pustiti protikorupcijski komisiji, da samostojno dela in v desetih, dvajsetih letih bi se začeli kazati rezultati, je v pogovoru za Objektiv še poudaril Drago Kos.

Ne spreglejte