Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 17.55

8 let

V skupnosti socialnih zavodov za spremembe pri domovih za starejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije menijo, da so pri financiranju institucionalnega varstva starejših nujne sistemske spremembe.

S sprejetjem zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je od decembra lani v javni obravnavi, želijo razbremeniti uporabnike in financiranje narediti bolj smiselno tako, da se država umakne iz investicijskega dela financiranja socialnih zavodov, kar jo stane pet milijonov evrov na leto. Ta denar pa naj se nameni dolgotrajni oskrbi, so zapisali v sporočilu za javnost. Država bi krila socialno oskrbo v domovih To po njihovih navedbah pomeni, da bi država krila socialno oskrbo v domovih, ki jo zdaj plačujejo uporabniki, zdravstveni del bi bil še vedno v domeni Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, osnovno oskrbo pa bi še naprej plačevali uporabniki. Na takšen način bi lahko po mnenju skupnosti poenotili cene javnih in zasebnih domov za starejše. Med 15 in 23 evrov na dan za osnovno oskrbo Opozarjajo, da domovi le s težavo pokrivajo stroške delovanja ali pa celo poslujejo z izgubo, veliko uporabnikov domov pa ne zmore plačevati stroškov oskrbe in nege. Kot je povedal predsednik upravnega odbora skupnosti Boris Koprivnikar, se cena osnovne oskrbe giblje med 15 in 23 evrov na dan.

V Sloveniji preko 70 odstotkov stanovalcev plačuje celotne stroške oskrbe izključno iz lastnih virov ali ob pomoči svojcev, so zapisali v skupnosti. Za primer navajajo podatke iz Nemčije, kjer je uporabnikov, ki bivanje v domovih za starejše plačujejo izključno sami, manj kot 28 odstotkov.

V dom želi priti 3000 ljudi V Sloveniji je po Koprivnikarjevih besedah 94 domov, od tega 54 državnih in 40 zasebnih. Število postelj pa znaša nekaj čez 19.000, je dejal. Evidentiranih prošenj za sprejem v dom je približno 17.000, vendar številni oddajo prošnjo "na zalogo", torej še preden bi dejansko želeli oditi v dom, pravi Koprivnikar. "Ta številka je veliko večja od dejanskih potreb," opozarja. Tistih, ki bi dejansko želeli priti v dom že zdaj, je približno 3000, je poudaril. "Če danes potrebujete storitev in ste jo pripravljeni sprejeti tudi drugje, ne samo v domačem kraju, jo lahko jutri dobite," je zagotovil.

Višje cene osnovne oskrbe v domovih Cene osnovne oskrbe v socialno-varstvenih domovih so s 1. marcem višje. Povprečno se povečujejo za 3,8 odstotka, razpon pa je sicer od 2,1 odstotka do 4,9 odstotka. Povprečno to po podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pomeni 0,68 evra na dan oz. v razponu od 0,32 do 1,12 evra.

Ne spreglejte