Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2012,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 9. 2012, 15.56

8 let

V sindikatih z odprtim pismom Janši proti odpuščanju v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniki petih sindikalnih central in vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič v pismu premieru nasprotujejo napovedanemu odpuščanju delavcev v javnem sektorju.

Odpuščanje bo še bolj obremenilo proračun in ne bo pripomoglo k izhodu iz krize, so prepričani podpisniki, ki so odprto pismo naslovili na premiera Janeza Janšo. "Podpisniki odprtega pisma ostro nasprotujemo napovedim vlade o odpuščanju delavk in delavcev v javnem sektorju," je na današnji novinarski konferenci podpisnikov odprtega pisma dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Menimo, da bi bila to velika napaka, ki bi še bolj poglobila gospodarsko krizo," je povedal.

"Vztrajamo, da je treba poiskati nove davčne vire in uvesti davek na finančne transakcije" Po njegovih besedah je "izvirni greh" v ravnanju vlade, ki želi znižati proračunski primanjkljaj le z varčevanjem na odhodkovni strani, čeprav bi lahko na prihodkovni strani z ustrezno politiko veliko pridobila. "Vztrajamo, da je treba poiskati nove davčne vire in uvesti davek na finančne transakcije, ne pa odpuščati," je dejal. Napovedano odpuščanje po njegovih besedah "ni prava pot" in bi ogrozilo socialni dialog v času, ko potekajo pogajanja o pomembnih reformah, kot sta reformi pokojninskega sistema in trga dela.

Štrukelj: Mi se odpovedujemo, napovedi o rasti pa so vse slabše Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je poudaril, da je javni sektor v Sloveniji po stroških in obsegu "povsem primerljiv s povprečjem v EU". "Tu ni nobene patologije," je dejal. Spomnil je, čemu so se javni uslužbenci v zadnjih letih že odrekli in na kaj vse so že pristali, tako med drugim na znižanje plač in stroškov dela". "Pa ni nič bolje. Zakaj se nič ne spremeni? Mi se odpovedujemo, napovedi o rasti pa so vse slabše," je dejal.

Podobnega mnenja so tudi ostali štirje podpisniki odprtega pisma, ki so tudi sodelovali na novinarski konferenci, tako predsednik Neodvisnosti Drago Lombar, predsednik Pergama Janez Posedi, predsednik KS 90 Slovenije Peter Majcen in vodja pogajalske skupine dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič.

Spomnimo: Pličanič napovedal odpuščanje Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je 17. septembra dejal, da je zmanjševanje mase za plače v javnem sektorju realnost. To po njegovih besedah pomeni znižanje plač ali odpuščanje. "In ker smo znižanje plač že izvedli, mislim, da ostane samo druga možnost," je dodal.

Pličaniča je pismo sindikatov razočaralo Pličanič pravi, da ga je odprto pismo sindikatov proti odpuščanju v javnem sektorju razočaralo. "Odprto pismo sindikatov me je razočaralo in hkrati utrdilo v mnenju, da ne smemo bežati pred odgovornostjo, ki jo moramo v času krize sprejeti in se nanjo primerno odzvati. Ne gre za vprašanje, kaj javnim uslužbencem in njihovim sindikalnim predstavnikom ustreza. Gre za vprašanje, kaj moramo kot odgovorni državljani v finančni krizi nujno storiti," je zapisal Pličanič.

Kot navaja, je javnim uslužbencem formalno delodajalec res država oziroma njene organizacije, vendar pa so vsi funkcionarji in uslužbenci v resnici v službi davkoplačevalcev in ti ne zmorejo obsežnih dodatnih bremen.

Državljanke in državljani po njegovih besedah tudi niso tako naivni, da bi zares verjeli, da bo racionalizacija ogrozila kakovost storitev. "Manj režijskih služb in manj potratnosti bo kvečjemu na dolgi rok sprostilo sredstva za namen, za katerega bi se v resnici morala porabljati - neposredno za javne storitve in v dobro davkoplačevalcev ter ne za neracionalno zaposlovanje in porabo," je prepričan minister.

Velika večina javnih uslužbencev po njegovi oceni resno, odgovorno in marljivo opravlja svoje delo. Vendar pa je, dodaja minister povsem jasno, da večina pač niso vsi, zato je "potrebna racionalizacija in zato jo davkoplačevalci upravičeno pričakujejo".

Minister poziva k vnovičnemu razmisleku Sindikate prosi, naj še enkrat razmislijo, ali je njihovo opozorilo, da je s predvidenimi ukrepi vlade ogrožen socialni dialog, res pravi način komunikacije v kriznih časih. "Ali javni sektor res ni toliko odgovoren, da bi tudi nase prevzel pravičen in ne le minimalen del bremena te krize. Ali pa je za svoje interese res pripravljen ogroziti reforme in s tem blaginjo vseh v tej državi," sprašuje minister.

Dodaja še, da je enake ukrepe izvedla tudi večina drugih držav, tako bogatejše kot tudi revnejše, tudi sosednje. Pri tem poudarja, da je racionalizacija javnega sektorja, enako kot pokojninska in delovnopravna reforma, izrednega pomena in da gre za ukrepe, ki jih moramo kot država čim prej izpeljati.

Ne spreglejte