Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
17.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 9. 2012, 17.36

8 let, 5 mesecev

V SD in NSi so si enotni, da je treba referendumsko zakonodajo spremeniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SD Igor Lukšič in predsednica NSi Ljudmila Novak sta s strankarskima ekipama razpravljala o aktualnih zadevah, tudi o spremembah referendumske ureditve. Tem stranki še nista zaprli vrat.

Lukšič in Novakova po srečanju v Ljubljani, ki je bilo že drugo po izvolitvi Lukšiča za predsednika SD v začetku junija, ugotavljata, da je najpomembnejše iskanje skupnih točk in dogovora politike o pomembnih odločitvah.

"V bistvenih zadevah, ki so zelo pomembne za Slovenijo, bi se morala politika poenotiti" Novakova je poudarila, da bi se v bistvenih zadevah, ki so v današnjem času zelo pomembne za Slovenijo, morala politika poenotiti. S tem bi po njenem prepričanju pridobili tudi več zaupanja državljanov in dali pozitiven signal finančnim institucijam oziroma vsem, ki "opazujejo naše kreganje".

Lukšič: Politiki se morajo pogovoriti o ključnih prioritetah Tudi Lukšič poudarja, da se morajo politiki pogovoriti o ključnih prioritetah, nato pa se bodo lahko "pogovarjali tudi o tem, kdo so tisti, ki lahko te prioritete izpeljejo". Za takšno sodelovanje so po njegovem mnenju dobri kazalci tudi tovrstna srečanja med strankami, kot je bilo današnje. Po pogovoru je zadovoljen s tem, da se postopno oblikuje "kritična masa politikov iz zelo različnih strank, tako iz desne kot iz leve sredine", ki lahko najde skupen jezik.

V zadnjem času je sicer slišati precej opozoril, da se koalicija in opozicija nista sposobni poenotiti niti glede ključnih zadev, tudi ne pri iskanju izhoda iz krize. Prav tako se ne morejo poenotiti glede ustavnih sprememb. Vendar Lukšič ob tem opozarja, da so ustavne spremembe dolgotrajen postopek, kar da mora vedeti tudi javnost. "Stvari gredo naprej, vendar ljudje morajo biti strpni," je poudaril predsednik SD.

Pomisleki so povsem relevantni Lukšič in Novakova sta v pogovoru o referendumski zakonodaji ugotovila, da so pomisleki, ki jih ima NSi, povsem relevantni, ravno tako kot pomisleki SD. To po Lukšičevih besedah pomeni, da se bodo o tem še pogovarjali. Tudi po ocenah Novakove je pomembno, da glede ustavnih sprememb nadaljujejo s pogovori in prihodnje odločitve sprejemajo na podlagi argumentov. Spremembam referendumske zakonodaje še niso zaprli vrat, je pojasnila. So si pa v SD in NSi enotni, da je treba referendumsko zakonodajo spremeniti.

Lukšič in Novakova sta na srečanju med drugim spregovorila tudi o bankah, ustanavljanju državnega holdinga in o drugih aktualnih zadevah. Lukšič se sicer na podoben način srečuje tudi z drugimi vodji strank.

Ne spreglejte