Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 15.32

8 let

V Rdečem križu prepričani o ustreznem ukrepanju pri gradnji hotela na Debelem rtiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Rdečem križu Slovenije (RKS) so prepričani, da so v primeru gradnje hotela Arija na Debelem rtiču s svojim ukrepanjem zaščitili tako organizacijo kot tudi javni interes.

Ukrepali naj bi "pravočasno, intenzivno in učinkovito". Tako so, po njihovem, upravičili vsa sredstva, ki jih bodo za izvedbo investicije prejeli od države, Fiho in EU.

Predkazenski postopek naj bi bil v teku

RKS se v sporočilu za javnost odziva na nedavne navedbe Večera, po poročanju katerega je pri gradnji zdravilišča RKS na Debelem rtiču nastala vrsta nepravilnosti. Policija pa naj bi že vodila predkazenski postopek.

V RKS so poudarili, da policija ne preiskuje RKS kot organizacijo. Je pa RKS sprožil prijavo in sodni postopek zoper bivšega sodelavca Alojza Unetiča, ki je bil kot pooblaščena oseba odgovoren za pravilnost izvedbe gradnje hotela. Policija tako sicer zbira informacije tudi na RKS, "vendar nikakor ne v smeri nepravilnosti njegovega poslovanja ali odgovornosti njegovega vodstva".

Napake pri gradnji bo saniral drug izvajalec

Na RKS tudi poudarjajo, da v članku omenjen dolg Vegrada ne predstavlja gotovinskega dolga, temveč prijavljeno terjatev RKS do Vegrada v stečajnem postopku. RKS predvideva, da bo vse napake pri gradnji saniral, in sicer z drugim izvajalcem, s predvidenimi stroški v višini slabega milijona evrov. Predvidene stroške pa bodo pokrili iz zadržanega 10-odstotnega pogodbenega zneska in ne iz svojega žepa.

RKS je po lastnih navedbah v stečajno maso Vegrada prijavil terjatev v višini dobrih štirih milijonov evrov, v kar je vključena tudi gospodarska škoda zaradi nedelovanja hotela, predvideni stroški odprave napak in pomanjkljivosti, penali zaradi zamude pri dokončanju del, stroški dodatnega podaljšanja nadzora pri gradnji ter še nekaj dodatnih stroškov.

"RKS je bil zaveden"

Glede bančne garancije za dobro izvedbo pogodbenih del trdijo, da je bil RKS zaveden, saj le ta ni bila skladna z razpisno dokumentacijo in je kot enega od zahtevanih kumulativno izpolnjenih pogojev za njeno vnovčitev zahtevala tudi izdano uporabno dovoljenje, kar pa je med gradnjo in v okviru vsebine tovrstne garancije nemogoč pogoj.

Pred pretekom veljavnosti te bančne garancije je RKS od Vegrada neuspešno zahteval njeno podaljšanje, kar zaradi likvidnostnih težav niso uspeli zagotoviti, še navajajo v organizaciji.

RKS naj bi plačal vsa opravljena dela

Zavračajo tudi trditev, da RKS ni plačeval neposredno podizvajalcem. Za vsa dela, za katera je bila sklenjena tripartitna asignacijska pogodba, je RKS opravljena dela plačal neposredno podizvajalcem. Tista dela, ki jih je Vegrad že predhodno uveljavljal in jih imel v nadaljevanju tudi plačana, pa RKS ni in jih ne more plačati podizvajalcem, saj bi v tem primeru dela plačal dvakrat.

Pojasnjujejo še, da je RKS ob pojavu težav na podlagi dejanskega stanja ocenil, da bi bila prekinitev gradnje med samo izvedbo neracionalna in je zato zavzel stališče, da se gradnja čim prej zaključi.

Pritrjujejo pa trditvi, "da je takratno vodstvo RKS zastopalo stališče, da je investicijo potrebno čim prej zaključiti, iz te naglice pa izhaja mnogo kasnejših napak, ki se nanašajo na pomanjkljivo projektno dokumentacijo, pomanjkljiv investicijski elaborat, manjkajočo finančno konstrukcijo investicije itd."

Ne spreglejte