Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 9. 2010,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 11. 9. 2010, 13.59

8 let

V Portorožu zbrane nekdanje interniranke nacifašističnih taborišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Portorožu je ta konec tedna vseslovensko srečanje nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov.

Naj se grozote, ki so jih preživele, nikoli več ne ponovijo, je bilo njihovo osrednje sporočilo s slovesnosti, ki se je je udeležila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič. V taboriščih so se med njimi spletle prijateljske vezi Tridnevnega srečanja v Portorožu, posvečenega ohranjanju spomina in vrednot, se je udeležilo približno 60 nekdanjih taboriščnic iz Ravensbrücka in Auschwitza, na današnjo osrednjo slovesnost pa jih je prišlo okrog 150. Srečanje jim zelo veliko pomeni, saj so se v času, ki so ga preživele v taboriščih, med njimi spletle prijateljske vezi, je pojasnila predsednica taboriščnega odbora Ravensbrück Marta Vulič.

"Največje bogastvo je ljubezen do sočloveka"

"Srečujemo se, da se spet počutimo mlajše. Srečanje nam daje energijo za daljše življenje," je dejala. Za mlade, ki si grozote, ki so jih preživele, dandanes težko predstavljajo, ima le eno sporočilo: da ne bi nikoli doživeli njihove usode. Današnja mladina bi potrebovala malo več domoljubja; denar ni vse, največje bogastvo je ljubezen do sočloveka, je zatrdila.

Jelušič: Slavimo zmago nesebičnosti nad sovraštvom Udeleženke je nagovorila tudi ministrica Ljubica Jelušič, ki je izpostavila, da ob srečanju slavimo moč solidarnosti in zmago nesebičnosti nad sovraštvom. "S svojim pogumom, požrtvovalnostjo in neizmerno solidarnostjo ste dokazale, kako se je treba boriti proti vojni," je dejala in obenem poudarila, da so vojne najbolj brezobzirne do najbolj ranljivih, do žensk in otrok.

Jelušičeva je izpostavila še pomen osebnih pričevanj in spominov nekdanjih taboriščnic in internirank. "Te solidarnosti in nesebičnosti se moramo naučiti od vas, vedeti moramo, da jo bomo še velikokrat potrebovali, tudi danes," je dejala.

Taborišča v kolektivnem spominu naroda Z območja Slovenije je bilo med 2. svetovno vojno v različna taborišča izseljenih 63.000 ljudi. Koncentracijska taborišča Auschwitz, Ravensbrück, Mauthausen, Rab, Gonars in številna druga so zato v kolektivnem spominu slovenskega naroda, poudarjajo organizatorji srečanja, koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbruck - Auschwitz.

V Sloveniji je po podatkih odbora še živih 327 nekdanjih taboriščnic iz največjega ženskega koncentracijskega taborišča Ravensbrück in iz taborišča Auschwitz. Kot so zapisale ob tradicionalnem srečanju, so jim prav sla po življenju, hrepenenje po domu in tovariške vezi, skovane v trpljenju ne glede na narodnost, pripadnost in vero, pomagale preživeti.

Ne spreglejte