Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
7.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada sindikati pogajanja

Petek, 18. 1. 2013, 7.24

7 let, 12 mesecev

V ponedeljek nadaljevanje pogajanj o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vladna in sindikalna stran sta pet dni pred tretjo splošno stavko javnega sektorja vendarle sedli za pogajalsko mizo.

Vodja vladne pogajalske skupine in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je pojasnil, da so začeli pogovore o ključnih sindikalnih zahtevah, to sta obseg znižanja mase za plače in ohranitev delovnih mest.

Pličanič: Vlada je pripravljena narediti čisto vse, da do stavke ne bi prišlo Vlada je pripravljena narediti čisto vse, da do stavke ne bi prišlo, je zagotovil Pličanič in opozoril, da se gibljejo v danih javnofinančnih okvirih, kar morajo razumeti tudi sindikati. Minister ugotavlja, da časa res ni dosti, vendar je prepričan, da lahko hitro ugotovijo, kje se še razhajajo, in potem res poskušajo najti kompromis.

"Mislim, da je bil pogovor kar konstruktiven" Po ministrovih besedah so se poskušali čim bolj natančno pogovoriti, kakšne so zahteve, pričakovanja in predlogi sindikatov javnega sektorja. "Mislim, da je bil pogovor kar konstruktiven," je ocenil.

Pličanič je iz pogovora razbral, da morajo najprej razčistiti, čemu sindikati sploh nasprotujejo. "Do zdaj smo bili prepričani, da nasprotujejo znižanju mase za plače, kar tako absolutno. Iz te njihove stavkovne zahteve številka dva pa izhaja, da temu ne nasprotujejo absolutno, da želijo samo, da je to znižanje skladno s predpisi in dogovori, ki jih je vlada že sklenila s sindikati," je pojasnil minister. Vladna stran po ministrovih besedah trdi, da je znižanje mase za plače v obeh proračunih skladno s predpisi in vsemi dogovori, kar bodo poskušali dokazati sindikalni strani. Potem se bo po njegovem mnenju lažje pogovarjati.

Posedi ugotavlja, da vsa vprašanja ostajajo odprta S potekom pogajanj so manj zadovoljni na sindikalni strani. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi ugotavlja, da so vsa vprašanja, "ki so bila na mizi, ostala na mizi". Po Posedijevih besedah niso dobili odgovorov na ključna vprašanja. Kot je dejal, vladna stran ni znala odgovoriti, o kolikšnih sredstvih se sploh pogovarjajo oziroma koliko v evrih znaša tisto znižanje mase plač, kjer vladna stran ne more popuščati.

Kolikšna je plačna masa za širši javni sektor, minister na novinarsko vprašanje ni znal pojasniti, ker te številke po njegovih besedah ni. Kot je povedal, gre za razliko, ali govorimo o masi za plače državne uprave, ki je točno določena, ali o masi za plače širšega javnega sektorja, ki pa ni točno določena.

Nekateri vladni predstavniki odšli že med pogajanji Sicer pa sta bila tako Posedi kot predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj kritična, ker so nekateri vladni predstavniki odšli že med pogajanji; kot je dejal Posedi, so jih med prvimi zapustili predstavniki finančnega ministrstva, ki so imeli še neke obveznosti. "Razumemo, da so to visoki javni funkcionarji, ki so časovno zelo omejeni, zato je toliko večji problem, da smo tako pozno začeli s procesom pogajanj," je dejal Posedi, ki upa, da si bodo na naslednjem srečanju v ponedeljek vzeli dovolj časa in bodo poskušali najti neko rešitev. Štrukelj pa je ocenil, da je odhajanje vladnih pogajalcev med pogajanji neresno in kaže, da vlada "do konca ravna arogantno" in "nima osnovnega spoštovanja do sindikatov, ki zastopajo tako veliko število ljudi".

Ne spreglejte