SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V pol leta Šarčeva vlada z manj zakonodajnimi rešitvami od treh prejšnjih vlad

0,30

termometer

Marjan Šarec
Foto: Bojan Puhek

Vlada Marjana Šarca je v prvih šestih mesecih delovanja v primerjavi s prejšnjimi tremi vladami obravnavala in sprejela najmanj zakonodajnih predlogov. Razlika nastane zlasti zaradi manjšega števila predlogov novel zakonov, medtem ko pri predlogih novih zakonov ni tako občutna, je razvidno iz odgovora vlade na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja.

Dnevni red majske seje DZ je v primerjavi z dnevnim redom aprilske obširnejši. Poslanke in poslanci bodo imeli na klopeh predloge 12 zakonov, od tega dva predloga novih zakonov, večinoma pa gre za spremembe ali novele veljavne zakonodaje. O še enem zakonu bodo odločali ponovno, na dnevnem redu pa so tudi trije predlogi za ratifikacijo mednarodnih pogodb.

Kritike zaradi kratke aprilske seje DZ

Majska seja bo torej precej daljša od aprilske, ki je trajala le dva dneva, na dnevnem redu pa je bilo vsega osem točk. Šlo je za eno najkrajših plenarnih sej v DZ, kar je v delu politike, zlasti v opozicijski SDS, vzbudilo več pikrih komentarjev.

Poslanec SDS Anže Logar je v zvezi s tem vladi zastavil tudi poslansko vprašanje, koliko zakonodajnih predlogov je obravnavala ter sprejela vlada v prvih šestih mesecih svojega delovanja in jih posredovala v odločanje v DZ. Prosil je tudi za primerjavo števila zakonodajnih predlogov v primerjavi s predhodnimi vladami.

Razlika zaradi manjšega števila novel ali sprememb zakonodaje

Primerjava pokaže, da je vlada Marjana Šarca v DZ res poslala najmanj zakonodajnih predlogov, vendar pa razlika nastane zlasti zaradi manjšega števila novel ali sprememb zakonodaje, ne pa toliko zaradi števila predlogov novih zakonov.

Največ predlogov novih zakonov je v prvih šestih mesecih delovanja v DZ sicer poslala vlada Alenke Bratušek, največ ratifikacij mednarodnih pogodb pa vlada Mira Cerarja. Skupno pa je med zadnjimi štirimi vladami največ zakonodajnih rešitev v DZ poslala druga vlada Janeza Janše.

Zakonodajne rešitve, ki so jih v prvih šestih mesecih delovanja obravnavale in sprejele zadnje štiri vlade (Vir Ukom/STA):

Premier Janša Bratušek Cerar Šarec
novi zakoni 5 9 7 5

spremembe, novele

49 37 29 21
ratifikacije 12 6 19 17
skupaj 66 52 55 43

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin