Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
19.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 19.08

8 let

V Novem mestu odprli skupno urgenco bolnišnice in zdravstvenega doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za zdravje Dorjan Marušič se je v Novem mestu udeležil odprtja skupne dežurne službe tamkajšnje splošne bolnišnice in novomeškega zdravstvenega doma.

Ob tej priložnosti je minister z obema zdravstvenima ustanovama podpisal sporazum o organizaciji in izgradnji bodočega skupnega urgentnega središča.

"Naslednji korak je združevanje služb"

Kot je povedal Marušič predstavlja odprtje korak k postavitvi skupnega urgentnega centra. Ob tem se je treba zavedati vse doslej prehojene poti oz. postavitve strokovne usposobljene ekipe na primarni ravni in visokega nivoja urgentne službe, ki jo nudi bolnišnica, naslednji korak pa je združevanje teh služb, je pojasnil.

V obdobju, ko se bo ta ekipa postavljala, bo treba vzporedno zaključevati projekte v smislu infrastrukturnih, informacijskih in procesnih poti za skupno urgenco, ki bi morala biti po vseh načrtih v Sloveniji zaključena do leta 2015, je nadaljeval.

Za nacionalno urgentno službo bo namenjenih 35 milijonov evrov

Glede na zavezo Evropski uniji morajo namreč do takrat za slovenske urgentne centre porabiti predvidenih 30 milijonov evrov kohezijskih sredstev, pet milijonov evrov zanje pa bo iz proračuna dodala država. Tako bo za nacionalno urgentno službo v obstoječih bolnišnicah razen kliničnega centra šlo skupaj 35 milijonov evrov, je še povedal minister Marušič.

Po besedah direktorice Splošne bolnišnice Novo mesto Mire Retelj pa je ministrov obisk pomenil napoved izgradnje urgentnih centrov s pomočjo evropskih virov, iz katerih bodo dobili tudi dobršen del denarja za izgradnjo novomeškega urgentnega centra ter tamkajšnjega novega bolnišničnega internega oddelka.

Leta 2015 bo dokončan interni oddelek

Oba naj bi delovala v isti stavbi, kar pomeni, da naj bi do omenjenega leta 2015 v Novem mestu dokončali tudi interni oddelek. Pri tem gre za skupno naložbo vredno 30 milijonov evrov, od katerih naj bi tretjina šla za urgentni center, že v proračunu predvidena razlika pa za interni oddelek, katerega začetek gradnje pričakujejo prihodnje leto, je še povedala Retljeva.

Novomeška zdravstvena skupna dežurna služba v nočnem času in ob dela prostih dneh med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj začasno deluje v kletnih prostorih Splošne bolnišnice Novo mesto.

Ne spreglejte