Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 2. 2021,
9.19

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

Koronavirus Slovenija epidemija

Ponedeljek, 8. 2. 2021, 9.19

3 leta, 2 meseca

Na hitrem testiranju velik del šolnikov najprej pozitivnih, nato vsi negativni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Po dopoldanskem testiranju šolnikov v ajdovski in vipavski občini, ko so opravili okrog 420 hitrih testov, je bil pri učiteljih Osnovne šole Dobravlje ugotovljen visok odstotek pozitivnih z novim koronavirusom. Po posvetu z epidemiologinjo so jim popoldan odvzeli bris s PCR testi, ki so pri vseh pokazali, da so negativni.

Na dopoldansko testiranje je prišlo 526 ljudi, poleg 420 šolnikom so brise s hitrimi testi odvzeli tudi nekaterim zaposlenim v gospodarstvu in trgovini. Skupno jih je bilo pozitivnih 21, zato je epidemiologinja na testiranje s PCR testi popoldan poslala 20 oseb, 12 od teh je bilo učiteljev iz Osnovne šole Dobravlje.

Rezultati PCR testov so pokazali, da so bili hitri testi lažno pozitivni, vsi odvzeti vzorci so bili namreč negativni.

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je za STA povedal, da je ista ekipa hitre teste danes opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, do velikega odstopanja, kar 15 odstotkov pozitivnih testov pa so imeli le v Dobravljah.

"Kar se tiče strokovnosti odvzema, mislim da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je povedal Stopar.

Zato je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

V Ajdovščini bodo v torek ob rednem testiranju opravili še 60 dodatnih testiranj s hitrimi testi za šolnike, je še napovedal Stopar.

Na Goriškem so danes učitelje testirali dve ekipi za jemanje brisov. V Osnovni šoli Ledine so odvzeli skupno 628 testov, od katerih so bili le trije brisi pozitivni. Mobilna enota pa je opravljala testiranja na podeželskem območju Goriške, skupno so odvzeli 268 brisov, od katerih sta bila le dva pozitivna.

V nedeljo potrdili 304 okužbe na novi koronavirus

V Sloveniji so v nedeljo, ob opravljenih 3.831 testih, okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 304 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 7,9 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 12 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 3.635 ljudi.

Bill
Novice Napovedal je epidemijo koronavirusa. Zdaj svari pred nečim še hujšim.

Po podatkih vlade smo v nedeljo ob opravljenih 1.565 PCR-testih odkrili 234 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 15 odstotkov. Opravili so tudi 2.266 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovili 70 primerov okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 3,1 odstotka. 

V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 946 bolnikov, od tega 160 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 25 bolnikov. Na novo pa je bilo včeraj v hospitaliziranih 52 oseb. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1.011, število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 745. Trenutno imamo 15.710 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ.

Učenci se vračajo v šole, odpirajo se tudi vrtci

Zaradi boljše epidemiološke slike se bodo v torek v šolske klopi znova vrnili vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako pa se znova odpirajo tudi vsi vrtci po državi. Vsi zaposleni v v vzgoji in izobraževanju, razen tistih, ki so bolezen covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tudi tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna.

Množična testiranja zaposlenih v šolah in vrtcih ponekod potekajo že danes, preostali pa naj bi se testirali v torek. Povečano testiranje s hitrimi testi je sicer pričakovati tudi zaradi odprtja nekaterih dejavnosti, pri katerih bodo morali imeti zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit
Novice Naši sosedje odprli novo fronto proti bolezni covid-19

Vsakih šest dni se prekuži približno odstotek populacije

Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija v Sloveniji počasi upada. Ocenjujejo tudi, da se vsakih šest dni prekuži približno odstotek populacije. Reprodukcijsko število R je približno 0,86. To pomeni, da ena oseba v povprečju okuži manj kot eno osebo.  Ocene nakazujejo, da bi lahko nov, bolj kužen sev koronavirusa, postal dominanten meseca maja.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb znaša 1.018. Epidemiologi  pa bodo lahko po oceni IJS spremljali stike, kar najbolj učinkovito zmanjša širjenje virusa, takrat, ko bo povprečno število pozitivnih testov upadlo pod 300 na dan. "Pri trenutnih pogojih bi lahko to stanje dosegli konec marca," ugotavljajo.

O vplivu cepljenja na dinamiko epidemije na IJS pojasnjujejo, da dokler ne bo precepljene in imune vsaj deset odstotkov populacije, torej več kot 200 tisoč ljudi, ta skoraj ne bo opazen. Desetodstotna precepljenost namreč pomeni le deset odstotkov manjše reprodukcijsko število, kot je sicer.

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Novice Sporočili, ali je cepivo učinkovito proti tej različici virusa

Pri izvajanju priporočil moramo ostati dosledni

"Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni (redno zračimo zaprte prostore, na javnih mestih uporabljamo zaščitno masko, vzdržujemo socialno distanco, umivamo/razkužujemo roke, uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav in o simptomih obveščamo svoje stike), saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb na raven, ko bo lahko učinkovito začela delovati epidemiološka služba," še pojasnjujejo.

Ker trenutno v Sloveniji cepimo večinoma rizično populacijo, je po ocenah IJS pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in pa tudi manjše število smrti. | Foto: Ana Kovač Ker trenutno v Sloveniji cepimo večinoma rizično populacijo, je po ocenah IJS pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in pa tudi manjše število smrti. Foto: Ana Kovač

Kot dodajajo, se v trenutni fazi cepi večinoma rizična populacija, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti, a pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali necepljeni populaciji. 

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 30 tisoč novih okužb na teden), kar je za zdaj nekajkrat hitreje od cepljenja. "Poleg tega se v tej fazi cepi rizična populacija, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj okuženi zbolijo, cepljeni pa ne," še ugotavljajo.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12 x toliko, kot je potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva (ocena: 4 x toliko, kot je potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno tri odstotke prebivalstva oziroma približno vsak 30. prebivalec.
Lojze Peterle
Novice Izpoved Lojzeta Peterleta: Zabili so nam nož v hrbet
Ne spreglejte