Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2013,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2013, 16.37

8 let

V mrzlo morje skočila tudi 4- in 79-letnik (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tradicionalnih novoletnih skokov v morje na portoroški plaži se je udeležilo okoli 200 ljudi. Najmlajši je štel štiri leta, najstarejši pa kar 79 let.

Kopanje v mrzli vodi poživlja telo in duha, krepi imunski sistem, ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvavitev in presnovo pravijo poznavalci. Slovenci se očitno dobro zavedamo navedenih blagodejnih učinkov, saj se je današnjega novoletnega kopanja v morju udeležilo okoli 200 ljudi. Prišli so radovedni, prišli so tradicionalni, mladi in stari, ženske in moški. Nekateri izmed njih imajo zaradi redne udeležbe – prireditev se odvija že deveto leto zapored – že dokaj debelo kožo, tako da jim mrzla voda ne pride več do živega. Malce so se namakali, spet skočili, najodpornejši so zaplavali celo do polovice zaliva. Spet drugi so v vodo skočili iz čistega "firbca", v trenutku, ko je morje objelo njihovo telo, izustili strašanski krik ter se v najkrajšem možnem času pobrali iz enajstih stopinj Celzija. Tistim, ki so skočili v mrzlo morje, ne moremo oporekati, čeprav so se določene starlete naslajale ob lastnem pogumu, razkazovale izklesano zimsko telo ter na vse pretege iskale pozornost kamer. Sicer pa se je velika večina udeležencev, pa tudi tisočglava množica, ki je na obali pasla radovednost in opazovala, nepopisno zabavala.

Nekoč nori, danes pogumni "Vse skupaj se je začelo ob 12. uri, ko smo postavljali prireditveni prostor. Prvi udeleženci so začeli prihajati ob 13. uri, ob 14. uri smo imeli skupinsko ogrevanje – prvič z ogrevalko –, nekaj minut čez drugo uro popoldan pa smo z obeh pomolov v vodo pognali nadobudne plavalce. Eni so skočili, drugi zaplavali, kakor pa vidite, so nekateri še vedno v vodi," nam pove Nino Cokan, predstavnik organizatorjev Športnega društva Povodni mož. Cokan poudari, da je razlog za izreden obisk sončno in za zimski čas izredno toplo vreme, olje na ogenj dobrega počutja pa so dolili gostitelj, lepa plaža in turistično mesto Portorož.

"Dogodek se je razvil iz nore dogodivščine, pri kateri so se posamezniki odločili, da je treba na novega leta dan narediti nekaj posebnega. Ljudje so se zbrali pri rdečem svetilniku, poskakali v mrzlo vodo, uživali, medtem ko so mimoidoči zmajali z glavo in si mislili 'Joj, glej te norce'. Število udeležencev je nato začelo strmo rasti, lokacija se je pred dvema letoma preselila na bolj obljudeno ter veliko lepšo plažo, rezultat je okoli 200 sodelujočih in prek tisoč gledalcev," preproste začetke in izjemen napredek opiše Cokan. Tokratnega novoletnega skoka v morje so se poleg Slovencev udeležili tudi Avstrijci, Nemci, Italijani in Hrvati. Za prihodnjo, jubilejno prireditev Cokan napoveduje udeležbo plavalcev iz desetih držav ter še nadaljnji porast števila udeležencev. Pred letom dni je novo leto na ta način v Portorožu pozdravilo okoli 150 ljudi.

"Hudičevo mrzla voda, vendar na nek način prija" "Voda je povsem primerna za kopanje, skočil sem že dvakrat in mislim, da se bom s pomola pognal še poslednjič, potem pa kar hitro v toplo obleko in na pijačo," nam pove 60-letni Novogoričan Drago Kosmač, ki se je prireditve udeležil prvič in kakor je poudaril, nikakor zadnjič. "Z bratom in možem smo se letos prvič vrgli v mrzlo vodo in moram priznati, da je hudičevo mrzla voda, vendar na nek način prija. Izreden čar skoku doda pričakovanje, sledi šok, ko pa si enkrat notri, si notri," pove 29-letna Ljubljančanka Nuša Repovž. "Mrzlo, zelo mrzlo," pa doživetje kratko in jedrnato opiše 12-letni Jan Žontar iz Škofje Loke. "Kljub mrazu bom naslednje leto zagotovo tukaj, pripeljem še prijatelje. To preprosto moraš doživeti," dodaja.

Kot smo že omenili, si je dogodek ogledalo okoli tisoč ljudi. 65-letni gledalec Janez Baš iz Litije nam pove: "Prireditev si pridemo ogledat vsako leto, zabavno je." Na vprašanje, ali bi si upal skočiti v zimsko morje, odgovori preprosto: "Seveda, vendar bi posledično trpela zdravstvena blagajna. Tega pa si seveda ne želimo."

Ne spreglejte