Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 11. 2014,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bazar

Sobota, 29. 11. 2014, 20.59

8 let

V Ljubljani 21. dobrodelni bazar Sila (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko mednarodno združenje žensk Sila je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani organiziralo že 21. dobrodelni bazar.

Pestrosti in posebnosti kultur, ki soustvarjajo utrip Slovenije, so predstavili na stojnicah več kot 30 držav. Izkupiček od prodaje tradicionalnih izdelkov bo namenjen za deset dobrodelnih projektov.

Predstavili kulturo svojega naroda Na tradicionalnem bazarju, ki ga je odprl predsednik republike Borut Pahor, so se predstavljale države, katerih predstavniki in priseljenci živijo ter delujejo v Sloveniji. Na stojnicah so predstavili kulturo svojega naroda, prodajali so tudi tipične izdelke svojega naroda.

Kort je pojasnila vodja odbora za organizacijo bazarja Barbara Hunt Vodopivec je bilo na letošnjem bazarju več kot 30 stojnic. Imeli so tudi zelo bogat otroški kotiček, rabljena oblačila, srečelov in ustvarjalni kotiček, kjer so naprodaj stvari, ki so jih izdelale članice Sile.

Pahor pripravil licitacijo posebej izbranih predmetov Na bazarju se je odvijal tudi bogat kulturni program z več plesnimi in pevskimi nastopi. Pahor je ob otvoritvi pripravil tudi kratko licitacijo posebej izbranih predmetov.

Pahor je ob otvoritvi opozoril predvsem na solidarnost. To je po njegovem vrlina, ki navdihuje Slovence zlasti takrat, ko gre vse nekoliko težje.

"Ko se je v začetku 90. let prvič postavljal bazar, se je zdelo, da bo šlo vse na boljše, vse navzgor, in to za vse ljudi. To je bila utvara, ki se je močno razgalila, ko je tudi Slovenijo doletela huda in surova gospodarska in finančna kriza," je opozoril predsednik.

Pahor: Solidarnost se je v teh letih še posebej izkazala Solidarnost se je v teh letih še posebej izkazala, je menil Pahor. "Bazar Sila je tej vrlini dal tudi mednarodno noto," je dodal.

"Zahvalil bi se vam v upanju - in v to sem prepričan - da bo enkrat zagotovo konec tega surovega časa. Še vedno pa bodo med nami ljudje, ki bodo potrebovali naklonjenost tistih, ki morda imamo več tako v materialnem smislu kot v občutku optimizma, sreče ali vere v prihodnost," je še dejal Pahor v uvodnem nagovoru.

"Članice Sile opravljajo veliko delo" S predsednikom se je bazarja udeležila tudi njegova partnerka Tanja Pečar, ki je izpostavila pomen sodelovanja vsakega posameznika. "Članice Sile opravljajo veliko delo, veliko energije vlagajo v to, da bi nekaterim olajšale življenje," je poudarila. A je dodala, da moramo vsi podpirati njihovo delo in si tudi sami prizadevati čim bolj pomagati in čim večkrat prispevati k boljšemu vsakdanu nas vseh in naše družbe.

Predsednica Sile Laura Jamšek se je v uvodnem nagovoru zahvalila članicam Sile, donatorjem, nastopajočim, obiskovalcem, pa tudi Pahorju za njegovo ponovno udeležbo. "Dejstvo, da bo predsednik republike že drugič odprl Sila bazar, kaže na podporo naši dobrodelni dejavnosti na najvišji ravni in priznanje našemu delu za pomoč v stiski," je menila.

Prvi mednarodni dobrodelni bazar pripravili leta 1993 Prvi mednarodni dobrodelni bazar je združenje Sila pripravilo leta 1993 v poslovni stavbi na Trgu republike. Na njem je sodelovalo 14 držav, za Pediatrično kliniko v Ljubljani pa so zbrali - takrat v tolarjih - več kot 11.000 evrov.

Skozi leta so se številke povečevale. Lani so tako zbrali 83.000 evrov, dogodek pa je v šestih urah obiskalo skoraj sedem tisoč obiskovalcev. Skupaj so v manj kot 20 letih članice Sile zbrale in v dobrodelne namene donirale že več kot milijon evrov.

Letos zbrani denar bo namenjen desetim projektom, ki so jih izbrale na bazarju sodelujoče države. Sredstva bodo tako prejeli Društvo za nenasilno komunikacijo, Hiša Hospica, center slepih športnikov Vidim cilj, Inštitut za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, društvo Vesele nogice, društvo za cerebralno paralizo Slovenije Sonček, varna hiša Stigma, stanovanjska skupnost Kokos Mladinskega doma Jarše, Društvo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Slovenska filantropija.

Ne spreglejte