Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 5. 2015, 18.25

8 let

V koprski borčevski organizaciji protestirajo proti fašističnemu shodu v Gorici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov iz Kopra protestirajo proti za soboto v Gorici napovedanemu shodu fašistov organizacije Casa Pound.

Slovensko zunanje ministrstvo pozivajo, naj ukrepa in italijansko vlado pozove k preprečitvi shoda. Shod ne more ostati brez odziva, saj proslavljanje začetka prve svetovne vojne "pomeni, da se nekateri veselijo in slavijo začetek vojne in vsega hudega, kar je ta vojna s seboj prinesla", vključno z vzponom fašizma po koncu vojne, je na današnji novinarski konferenci opozoril predsednik združenja Marijan Križman.

"Fašizem je bil leta 45 premagan, ni pa umrl" Član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Štefan Cigoj je opozoril, da "je bil fašizem 45. leta premagan, ampak ni umrl", saj imamo kar naprej opravka s pojavi neofašizma, ki sicer dobiva vedno nove oblike. To, kar se pripravlja v Gorici, pa pomeni izzivanje fašistov v občutljivem prostoru, ki je bil prva žrtev fašizma in ki ni bil nikoli do konca ozdravljen. "To je prostor, kjer je fašizem pravzaprav prvi pokazal svoje kremplje, prvi je začel zapirati, prvi antifašist je padel," je naštel Cigoj.

Porast fašizma in drugih skrajnih nacionalizmov po svetu vzbuja skrb Po mnenju poslanca ZL in podpredsednika združenja protifašistov Mateja T. Vatovca pa je skrb vzbujajoče in pravzaprav nerazumljivo, kako lahko v času, ko se skušata Nova Gorica in Gorica zbliževati ter postati skupni prostor sožitja, oblasti dopustijo tovrsten shod. Ob tem je Vatovec opozoril tudi na siceršnji porast fašizma in drugih skrajnih nacionalizmov po svetu, od Nemčije do Grčije in Madžarske, pa vse do rehabilitacije sodelavcev okupatorja.

Podporo združenju protifašistov so danes izrazili tudi predstavniki drugih organizacij, recimo sežanske borčevske organizacije in Društva Tiger, katerega člani se bodo v soboto v Gorici udeležili tudi vzporednega protishoda.

MZZ pripravlja ustrezno rešitev Na zunanjem ministrstvu so v torek ocenili, da gre shod postaviti v kontekst akcij in stališč dela skrajnega političnega spektra v Italiji, ki pa ne odražajo uradnih stališč italijanske vlade. Zunanji minister Karl Erjavec je nato v zvezi s tem danes dejal, da je strokovnim službam MZZ naročil, da pripravijo ustrezno rešitev. Kot je poudaril, se mora Slovenija ob tem dogodku odzvati in se tudi bo.

Medtem so se na napoved shoda danes odzvali tudi v SD. Podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon ter poslanec SD Matjaž Nemec sta v videoizjavi za javnost izpostavila, da v stranki shod najostreje obsojajo.

Ne spreglejte