Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 14.43

8 let

V Kobilarni Lipica poginila lipicanska žrebca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Kobilarni Lipica sta v teh dneh poginila lipicanska žrebca.

Poginula konja 102 Favory Famosa I in 137 Maestoso Allegra XLVII, stara 14 in 15 let, sta bila v izboru konj za nastope klasične šole jahanja Kobilarne Lipica, je sporočil strokovni vodja lipiške kobilarne Marko Marc.

Našli so bolezenske znake kolike Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, so bili s sistemom stalnega veterinarskega nadzora konj pri omenjenih dveh žrebcih ugotovljeni prvi bolezenski znaki kolike. Veterinarski pregled obeh živali je narekoval takojšnje zdravljenje kolike s kliničnim posegom.

V zelo kratkem času sta bila žrebca prepeljana v Ljubljano, na kliniko za kopitarje, kjer so opravili takojšnji operativni poseg, navaja Marc in dodaja, da je bila intenzivnost kolike pri obeh konjih tolikšna, da kljub pravočasnemu kliničnemu posegu ni bilo mogoče rešiti njunih življenj.

Vzrok smrti še ni znan Iskanje vzroka smrti, postopek dodatne avtopsije poginulih konj ter raziskave krme in morebitnih primes v njej potekajo na kliniki za kopitarje pri ljubljanski veterinarski fakulteti. Končni rezultati bodo znani v naslednjem tednu. Ob tem v Kobilarni Lipica dodajajo, da je opisani postopek tudi sicer običajen postopek za sistematično ugotavljanje vzrokov bolezni in pogina, kar je pomembno za rejski proces konj.

Zaradi pojava prvih bolezenskih stanj kolike so v Kobilarni Lipica še istega dne uvedli takojšnje sočasno opazovanje in pregled ostalih konj. Znake kolike so opazili še pri štirih konjih, ki razen pri enem niso zahtevali dodatnih operativnih posegov. Zadoščalo je uspešno hišno veterinarsko zdravljenje. Prav tako so še istega dne izvedli takojšen pregled in sledljivost prehrane vseh konj. Ugotovili niso nobenih posebnosti ali oporečnosti prehrane.

V kobilarni redno izvajajo nadzor prehrane Na splošno je kolika ali po domače "napenjanje trebuha" eno najbolj pogostih bolezenskih stanj konj, pojasnjujejo v kobilarni. Pri konjih je ta pojav toliko bolj problematičen, ker se pojavi nepredvidljivo in nenadno. Konji namreč nimajo razvitega refleksa za bruhanje, kar bi sicer lahko pripomoglo in omogočilo hitrejše odpravljanje simptomov kolike.

Marc v sporočilu za javnost še poudarja, da so redno zdravstveno oskrbo konj v zadnjih letih izboljšali tudi z redno zaposlitvijo veterinarja ter da jim "konstanten sistem monitoringa in ukrepanja" omogoča hitro odzivnost na bolezenska stanja in bolezni konj ter omogoča kontroliranje drugih vidikov reje. Poleg tega v kobilarni redno izvajajo sledenje izvora prehrane, ki zagotavlja, da se lahko v vsakem trenutku za krmo ugotovi izvor in naredi ustrezne analize.

"Strokovni vodja ni ne usposobljen in ne pristojen Na dogodek pa so se že odzvali v Mednarodnem združenju za Lipico s sedežem v Dutovljah, katerega predsednik je Etbin Tavčar, nekdanji pomočnik strokovnega vodje za urejanje naravne in kulturne dediščine v Kobilarni Lipica. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, naj bi Marc zaradi prisotnosti virusnega arteritisa izvajal vakcinacijo s sredstvi, ki pri nas niso registrirana in jih na trgu ni mogoče kupiti ali so celo prepovedana. "Tretiranje sicer deluje zavirajoče na nastanek virusnega arteritisa, med drugim pa povzroča tudi neplodnost," je zapisal Tavčar in dodal, da "strokovni vodja za take tretmaje preprosto ni ne usposobljen in ne pristojen".

V Kobilarni Lipica je sicer povprečno 380 lipicanskih konj, v treningu lipiške šole jahanja pa je 68 žrebcev različnih starosti in stopenj znanja. Letošnje stanje črede konj v Kobilarni Lipica je po vseh primerjalnih kazalcih primerljivo s preteklimi leti, še razlagajo v Kobilarni Lipica.

Ne spreglejte