Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
19.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 19.40

8 let, 6 mesecev

V Dolgi vasi center za sodelovanje varnostnih organov treh držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V prostorih nekdanjega mejnega prehoda Dolga vas so odprli Center za sodelovanje varnostnih organov Slovenije, Madžarske in Avstrije, ki se jim bodo kmalu pridružili še Hrvati.

Po besedah generalnega direktorja slovenske policije Jožeta Romška je sodelovanje sosednjih policij izjemnega pomena, kot kažejo dosedanje izkušnje, pa je tudi zelo uspešno. Romšek je v slavnostnem nagovoru povedal, da so policisti sosednjih držav že doslej izvedli veliko uspešnih akcij mednarodnega obsega, zdaj pa bo sodelovanje lahko še intenzivnejše, izmenjava podatkov hitrejša in vsi skupaj pa bodo še uspešnejši.

"Sodelovanje je izjemnega pomena"

Sodelovanje je izjemnega pomena, saj je to varnostni interes celotne EU in s tem tudi Slovenije, je menil Romšek. Kot kažejo izkušnje, pa je bojazen na obmejnem območju, da bi se varnost, odkar imamo namesto mejne kontrole schengenski nadzor, poslabšala, odveč. Nasprotno, je poudaril Romšek, "zaradi boljšega in lažjega sodelovanja med sosednjimi policijami se varnost izboljšuje".

Kot zgled zelo pozitivne izkušnje je Romšek navedel Megvarja vrata, kjer že deluje slovensko-italijansko-avstrijski center. Ti centri so se v neposredni policijski operativni uporabi izredno dobro obnesli in želimo si, da bi čim prej prišli sem tudi kolegi iz Hrvaške, je dejal Romšek. To bi se lahko zgodilo v kratkem, saj je sporazum že pripravljen.

"Ne znam si predstavljati drugačnega kot dobrega policijskega sodelovanja"

Direktor slovenske policije je zaradi izjemnih rezultatov pohvalil tudi soboško policijsko postajo za izravnalne ukrepe, ki je danes dobila nove prostore v istem objektu. "Tu gre zasluga našim policistom in policistkam in pa schengenskemu informacijskemu sistemu, ki se je pokazal kot izjemno dober in učinkovit. Jaz si preprosto, glede na dejstvo, da različne kriminalne združbe ne poznajo državnih mej, ne znam predstavljati drugačnega kot dobrega policijskega sodelovanja," je še povedal Romšek.

Namestnik glavnega kapitana madžarske policije Istvan Samu se je slovenskim in avstrijskim kolegom zahvalil za pomoč, po njegovih besedah pa so že v pol leta dokazali, da so s skupnimi močmi sposobni dobro opravljati varnostne naloge.

Ureditev objektov je stala 331.000 evrov

Namestnik generalnega direktorja za javno varnost v Avstriji Peter Widermann pa je dejal, da je bilo sodelovanje slovenskih in avstrijskih policistov že doslej zelo intenzivno tako pri številnih dvostranskih projektih kot na regionalni ravni. Po njegovem prepričanju bodo skupno nalogo, boj proti kriminalu, s sodelovanjem boljše opravljali, izkušnje s skupnimi informacijskimi sistemi pa so dobre.

Ureditev objektov je stala 331.000 evrov, od tega je proračun prispeval 70 odstotkov, preostalo pa sklad EU za zunanje meje. V Centru bo zaposlenih sedem slovenskih policistov, v novi policijski postaji za izravnalne ukrepe, ki je prav tako v prostorih nekdanjega mejnega prehoda, pa bo imele službene prostore 50 policistov.

Ne spreglejte