Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2009,
20.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 5. 6. 2009, 20.40

8 let

V Brezovici v občini Metlika hrvaški krajevni napisi; table že odstranili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška je na začetku vasi Brezovica v občini Metlika na meji s Hrvaško v sredo postavila napis Žumberačka Brezovica in povratno usmerjevalne table za območje proti Metliki in Radovici.

Na to je opozorila Slovenska nacionalna stranka (SNS). Hrvaške krajevne table so, kot je poročal POP TV, že odstranili. Kot sta v imenu SNS v sporočilu za javnost sporočila predsednik stranke Zmago Jelinčič in nosilec liste SNS za evropske volitve Sergej Čas, so na območju Brezovice, kjer živijo Slovenci, Hrvati in Srbi, table postavili v sredo, vendar pa vaščani o tem niso bili obveščeni. "Hrvati ponovno posegli v ozemlje Evropske unije" SNS ob tem opozarja, da so prebivalci Brezovice že večkrat opozorili na težave na območju meje in na neurejenost mejnega prehoda, "vendar jih nihče ni jemal resno". Brezovica se nahaja na območju Slovenije, "torej na območju zunanjih meja Evropske unije, kar pomeni, da so Hrvati ponovno posegli v ozemlje Evropske unije", poudarjajo v stranki. Slovenska vlada in slovenski zgodovinski, pravni in drugi strokovnjaki bi po mnenju SNS morali upoštevati tudi več zgodovinskih dejstev, če bi želeli rešiti odprta vprašanja o meji s Hrvaško in če bi zasledovali slovenski nacionalni interes. Če bi Slovenija razkrila vsa zgodovinska dejstva, "pri reševanju mejnega vprašanja ne bi bila potrebna nobena posebna 'pravičnost' sodišč ali arbitrov", so prepričani v SNS.

Županja Metlike in poslanka SD Renata Brunskole je medtem potrdila, do so jo krajani v sredo obvestili, da so na začetku in na koncu Brezovice opazili krajevne table in smerokaze. Brunskoletova si je table ogledala v spremstvu policijskega načelnika in podžupana, po njenih besedah pa naj bi jih postavili hrvaški predstavniki, piše na spletni strani 24ur.com.

Na Hrvaškem ali v Sloveniji? Metliška županja je ob tem poudarila, da ni bilo jasno, ali so bile table postavljene na hrvaškem ali slovenskem ozemlju. Vas Brezovica se namreč nahaja tik ob meji, na čigavem ozemlju stojijo table, pa sprva ni bilo jasno niti iz katastrskih knjig obeh držav. Brunskoletova je po navedbah portala 24ur.com še poudarila, da zaradi omenjenega dogodka ne pričakuje zapletov. O postavitvi spornih tabel so bili obveščeni tudi na zunanjem ministrstvu, kjer so se za pojasnila obrnili na Generalno policijsko upravo. Hrvaška stran je sporne table nato začela odstranjevati, še preden bi ministrstvo lahko ukrepalo, še piše na spletni strani 24ur.com.

Ne spreglejte