Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2008,
16.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2008, 16.51

8 let, 5 mesecev

V Azilnem domu podpisali dokument o preprečevanju in ukrepanju pri spolnem nasilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predstavniki ministrstev, Visokega komisariata ZN za begunce ter nevladnih organizacij so podpisali dokument o preprečevanju in ukrepanju pri spolnem nasilju.

Regionalni direktor Urada Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v Budimpešti Lloyd Dakin je ob tej priložnosti poudaril, da so s tem dokumentom "Standardni operativni postopki za preprečevanje in ukrepanje v primerih spolnega nasilja in nasilja na osnovi spola" poenoteni standardi za vse begunce, cilj pa je, da se žrtve spolnega nasilja obravnava ustrezno in enako. Dokument odraža "vse rezultate našega dela, sicer pa se pravo delo šele začenja," je dodal Dakin. "Svetovni dan beguncev podpisu daje poseben pečat" Direktor direktorata za upravne notranje zadeve z notranjega ministrstva Bojan Trnovšek je izpostavil pomen postopkov za preprečevanje in ukrepanje pri spolnem nasilju in se zahvalil UNHCR in nevladnim organizacijam za skupno sodelovanje na tem področju. Današnji podpis pa tudi ni bil izbran naključno, saj je svetovni dan beguncev, kar podpisu daje poseben pečat, je še menil Trnovšek.

Upanje, da bodo črke na papirju prenesli tudi v prakso

Primož Šporar pa je v imenu Pravno - informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC) ocenil podpis dokumenta kot "plod dobrega sodelovanja med UNHCR in nevladnimi organizacijami. Sporazum prispeva k celovitemu reševanju problematike, sicer pa je podpis razumel kot "zavezo za naprej". Hkrati je izrazil je upanje, da bo "enako z dobro voljo steklo uresničevanje dokumenta v praksi".

Dokument ureja razmerje med ministrstvoma za notranje zadeve in za pravosodje, regionalnim uradom Visokega komisariata ZN za begunce v Budimpešti, Društvom Ključ - Center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvom za nenasilno komunikacijo, Jezuitsko službo za begunce - Evropa, PIC in Slovensko filantropijo pri skupnem delovanju za preprečevanje spolnega nasilja in nasilja na osnovi spola.

V Sloveniji je 125 oseb s statusom begunca in 115 prosilcev za azil

Zavedajoč se razširjenosti spolnega nasilja in nasilja na osnovi spola in njegovega uničujočega učinka predvsem na ženske in otroke, pa tudi na družine in skupnosti, so se dogovorili za ukrepanje v takih primerih in določili standardne operativne postopke (SOP).

Podpisniki so še poudarili, da navedeni dokument potrjuje in zagotavlja sodelovanje med ministrstvi, UNHCR in civilno družbo na področju tega izjemno perečega družbenega problema, v katerem so kot žrtve pogosto nahajajo tudi prosilci za mednarodno zaščito ter begunci. V Sloveniji je danes 125 oseb s priznanim statusom begunca. Poleg tega je še 115 prosilcev za mednarodno zaščito (azil), od tega 73 v Azilnem domu, 24 jih biva v zasebnih naslovih, 18 pa jih biva v drugih ustanovah.

"V Sloveniji smo na področju integracij mnogo naredili"

V Sloveniji je za begunce in prosilce za azil poskrbljeno v skladu z mednarodnimi standardi, pa je na današnji prireditvi, ki jo je v Ljubljani ob mednarodnem dnevu beguncev pripravila Slovenska filantropija, zatrdil direktor direktorata za upravne notranje zadeve na MNZ Bojan Trnovšek. Rezultati po besedah Trnovška kažejo, da smo v Sloveniji na področju integracij mnogo naredili. "Naš pravni red je usklajen s pravnim redom EU, pri tem pa delujemo v skladu s standardi, ki veljajo na tem področju v vseh državah EU," je zatrdil direktor direktorata za upravne notranje zadeve na ministrstvu za notranje zadeve.

Zlatar: Slovenski azilni sistem je zelo restriktiven Kot je povedal vodja centra za psihosocialno pomoč beguncem pri Slovenski filantropiji Franci Zlatar, je namen današnjega dogodka, da bi begunci skupaj z meščani Ljubljane praznovali svoj praznik. Glavna tema letošnjega svetovnega dne beguncev pa je medkulturni dialog, je še pojasnil. Slovenski azilni sistem je po njegovem prepričanju zelo restriktiven. "Status begunca se podeli zelo malo prosilcem. Za tiste, ki ta status dobijo, pa je v zadnjem času zelo dobro poskrbljeno."

Ne spreglejte