Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vojska Afganistan

Sreda, 22. 1. 2014, 16.12

8 let

V Afganistanu ranjen slovenski vojak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Afganistanu je bil ranjen slovenski vojak, je potrdil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Vojaka so prepeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ne gre za težjo poškodbo.

Simon Korez nam je povedal, da je po njegovih informacijah poškodovan samo en slovenski vojak. "Preostali vojaki niso ogroženi," je dejal in dodal: "Vojaka so prepeljali v bolnišnico, kjer ugotavljajo, da ne gre za težjo poškodbo in da je ta obvladljiva." Točnega vzroka, kako je nastala poškodba, Korez ni navedel.

"Prišlo je do stika z nasprotnikom" Vojak je bil ranjen v strelskem incidentu, ki se je zgodil danes ob 13.27 po srednjeevropskem času. "Pripadniki Slovenske vojske so opravljali redno nalogo mentoriranja afganistanskih sil. Pri tem je prišlo do kontakta z nasprotnikom in en slovenski vojak je bil ranjen," je za STA pojasnil načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, ki je dejal, da je bil vojak ustreljen v nogo.

Kot je povedal Božič, še ni natančnega poročila o dogodku, zato podrobnejših informacij o samem dogodku in napadalcih nima. Prav tako ni mogel povedati podatkov o ranjenem vojaku, koliko je star in od kod prihaja. Minister za obrambo Roman Jakič je lahko potrdil le, da je vojak izven smrtne nevarnosti, da se počuti dobro in da pričakujejo, da bo hitro okreval.

"Oprema in izurjenost sta takšni, da so naši vojaki lahko varni" Nadaljnja obravnava ranjenih vojakov pa je običajno taka, da če je rana majhna, vojak ostane na območju delovanja in se tam pozdravi, sicer pa ga s transportom zavezniških sil prepeljejo v ameriško bazo v Nemčiji, od koder bi ga lahko prepeljali v Slovenijo, je pojasnil.

Premierka Alenka Bratušek je izpostavila, da je dobro, da je poškodba slovenskega vojaka lažja in da življenje ni ogroženo. "Oprema in izurjenost sta takšni, da so naši vojaki lahko varni, kolikor so na vojnem območju pač lahko varni. Vedeti pa moramo, da gre za vojaško območje," je poudarila.

Incident ne bo vplival na delo vojakov Spomnila je, da je umik slovenskih vojakov iz Afganistana predviden kmalu. Kot je pojasnil minister, je na misiji v Afganistanu 39 pripadnikov Slovenske vojske, aprila se bo njihovo število zmanjšalo, preostali pa se bodo v domovino vrnili konec junija.

Današnji incident ne bo vplival delo vojakov v Afganistanu. "Še naprej bodo opravljali naloge, kot je bilo načrtovano," je zatrdil Božič, ki je podobno kot Bratuškova vesel, da sta zaščitna oprema in zlasti stopnja pripravljenosti slovenskih vojakov na visoki ravni, tako da je s tem njihova ogroženost nižja.

Ne spreglejte