Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
13.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 13.12

7 let, 12 mesecev

Uveljavljati se začenja socialna reforma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z novim letom se začne uveljavljati nova socialna zakonodaja.

Pravici do varstvenega dodatka in državne pokojnine, do zdaj del sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, se bosta preoblikovali v novi pravici s področja socialnega varstva. Socialne prejemke bodo do izdaje novih odločb izplačevali v obliki akontacij. Preverile se bodo vse pravice in subvencije V skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev bo treba vse pravice uveljavljati na centru za socialno delo. Ko bo center prvič odločal o kateri koli pravici po novem zakonu, bo preveril tudi, ali in v kakšni višini je posameznik upravičen do vseh drugih pravic in subvencij, do katerih je bil do takrat upravičen na podlagi drugih odločb. Pravice iz javnih sredstev po novem zakonu se bodo v tem primeru priznale z dnem, ko začne veljati tista pravica, zaradi katere je center odločal po novem zakonu. Do odločitve bodo izplačevane akontacije Prejemniki socialnih prejemkov bodo do izdaje novih odločb dobili akontacije. Prejemki bodo izplačevani akontativno na osnovi tistega, kar je veljalo na dan 31. december lani. Socialna pomoč bo v dveh višinah V skladu z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih bo denarna socialna pomoč v dveh višinah. Trajno nezmožni za delovno aktivnost ali starejši bodo skupaj z varstvenim dodatkom dobili 450 evrov. Za začasne prejemnike denarne socialne pomoči pa je sicer predviden znesek 288 evrov, vendar bo zaradi interventnega zakona ta znesek 260 evrov.

Štipendije v mirovanju, višji otroški dodatek Z uveljavitvijo nove zakonodaje bo državna štipendija za dijake, mlajše od 18 let, v mirovanju. Družine z dijaki do 18. leta starosti pa bodo lahko ob izpolnjevanju pogojev dobile višji otroški dodatek.

Državno pokojnino bo zamenjala denarna socialna pomoč Po novem državne pokojnine kot samostojnega prejemka ne bo več. Dosedanji prejemniki državne pokojnine bodo lahko ob izpolnjevanju pogojev prejemali denarno socialno pomoč in oziroma ali varstveni dodatek. Center za socialno delo bo preračune opravil po uradni dolžnosti in vsem dosedanjim prejemnikom državne pokojnine v treh mesecih po uveljavitvi nove zakonodaje izdal odločbe.

Dediči bodo morali prejemek socialne pomoči vrniti Pravica do varstvenega dodatka se po novi zakonodaji iz pokojninskega sistema prenaša na področje socialnega varstva, kar pomeni, da bo od 1. januarja dalje ta pravica podvržena omejitvi dedovanja. Prejemnikom varstvenega dodatka tega v času življenja ne bo treba vračati. Če pa bodo po smrti zapustili določeno premoženje in njihovi dediči ne bodo socialno ogroženi, bodo dediči premoženja morali prejemek vrniti oziroma se bo zapuščina za ta znesek omejila.

Ne spreglejte