Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
5. 12. 2012,
21.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2012, 21.01

7 let, 12 mesecev

Urbanija: Türkova radikalizacija odnosa z RKC je bila nerazumna

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zoran Janković ne bo več dolgo sogovornik Janše na strani levice. Pričakujem, da se bo SD še okrepila, pravi Uroš Urbanija.

Fakulteta za uporabne družbene študije je pripravila okroglo mizo, na kateri so razpravljali o nedavnih predsedniških volitvah in o aktualnih političnih razmerah v državi.

Urednik na Planet TV Uroš Urbanija je dejal, da so volitve, glede na množico preostalih dogodkov, skoraj že šle v pozabo. Kot je pojasnil, je bil izid takšen, kot so ga napovedale javnomnenjske raziskave, čeprav so se še na dan volitev pojavljale dileme, koliko volivcev je v zadnjih dneh od Boruta Pahorja prešlo k Danilu Türku. "Kot sem rekel, rezultat volitev je bil pričakovan in razumljiv," je poudaril.

Novkovič: Ljudje so glasovali za tistega, ki ima videz najbolj poštenega Goran Novkovič, svetovalec generalnega direktorja na Gospodarski zbornici Slovenije za področje medijev, je o razlogih za Pahorjevo zmago dejal, da je bilo Türkovo razmišljanje, da bodo volivci pozabili na spodrsljaje, ki si jih je privoščil med mandatom, zgrešeno.

"V primerjavi z Janezom Drnovškom in Milanom Kučanom ni znal voditi vsedržavniške vloge. V Türkovem štabu so razmišljali, da so te zadeve daleč od ljudi, a ljudje so se spomnili. Drugi razlog je, da so ljudje glasovali proti izjemno slabi politični etiki za tistega, ki ima videz najbolj poštenega. Govorim o videzu, saj obstaja namreč tudi afera Dimic, ki se ga vendarle ni tako prijela. Tretji razlog je, da Borut Pahor daje pri navadnih ljudeh vtis najbolj ljudskega, Türk pa je ljudskost oholo zaigral," je poudaril.

Tomšič: Türkovi nastopi so bili anemični Politični analitik Matevž Tomšič je dejal, da je Türk vse do prvega kroga veljal za velikega favorita kljub dejstvu, da so bili nekateri njegovi škandali javnosti že znani, vendar so se mu, kot pravi Tomšič, med kampanjo začele negativne točke kopičiti, poleg tega pa je bila tudi "njegova kampanja ena od najslabše vodenih v samostojni Sloveniji, vendar težava niso bili svetovalci, ampak Türk in njegov anemičen način nastopanja, za katerega se je zdelo, kot da je prepričan o zmagi ne glede na to, kaj stori".

Tomšič je še poudaril, da je Türk po prvem krogu radikalno zaostril način nastopanja in začel intenzivno napadati vlado, kar je v njegovo kampanjo vneslo nekonsistentnost, ki je dala na koncu slabe rezultate. Prepričan je, da se mu je radikalizacija vrnila kot bumerang, saj je s tem namesto svojih aktiviral Pahorjeve volivce.

"Radikalizacija kampanje v odnosu do ene skupine je skregana z zdravo pametjo" Urbanija je ob tem dodal, da ga je že pred prvim krogom presenetil članek v Türkovem brezplačniku, v katerem je Tone Partljič utemeljeval, da bo glasoval za Turka, ker se ni srečal s papežem in ker je proti Türku RKC. Po njegovem je radikalizacija kampanje v odnosu do ene skupine ljudi precendens in poteza, ki je popolnoma skregana z zdravo pametjo.

Glede kandidata SDS in NSi Milana Zvera pa se je Urbanija vprašal, ali si je sploh želel postati predsednik. Kot je dejal, je njegova žena Andreja Valič Zver pokazala veliko več energije, s katero bi lahko bila v kampanji bolj uspešna kot njen mož.

Urbanija je pojasnil, da bosta premier Janez Janša in Pahor zagotovo morala sodelovati, pri čemer meni, da Zoran Janković ne bo več dolgo sogovornik Janše na strani levice, ampak pričakuje, da se bo SD še okrepila. Glede Jankovića je še dejal, da ga čudi, da sploh še kdo podpira človeka, ki na tako sporen način vodi svoje posle.

Beseda je tekla tudi o protestih, ki se širijo po Sloveniji. Tomšič je pojasnil, da je težko napovedati, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, saj obstaja veliko neznank. Po eni strani je, tako meni Tomšič, mogoče, da bodo protesti usahnili, kar pomeni, da bi se potrdile teze tistih, ki pravijo, da so bili protesti umetno spodbujeni s ciljem pridobivanja političnih koristi, po drugi strani pa bi se lahko protesti tudi nadaljevali, še posebej če se bodo ekonomske razmere v državi spet zaostrile, "v vsakem primeru pa bo veliko odvisno od modrosti političnega razreda".

Urbanija: Leve in desne elite bi se morale na oblasti izmenjavati Razpravljali so tudi o splošnih težavah v slovenski družbi, pri čemer je Urbanija kot na eno od temeljnih opozoril na paradržavna podjetja, dogajanje, nad katerim ni nadzora, posledica pa je njihovo izčrpavanje. Kot konkreten primer je navedel oglaševanje, ki se pogosto ne izvaja le iz ekonomskih, ampak tudi drugih interesov.

Prav zato meni, da se morajo leve in desne elite na oblasti izmenjavati. Tako se namreč poveča zavedanje direktorjev, da bodo morali prej ali slej odgovarjati za svoja dejanja, četudi so ravnali po nalogu politike. "Zavedati se morajo, da bodo odgovarjali sami, ne pa strici iz ozadja," je poudaril.

Ne spreglejte