SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upokojencem bodo izplačane 2,2 odstotka višje pokojnine

0,10

termometer

denarnica evri denar
Foto: Thinkstock

Februarske pokojnine in drugi dodatki, ki jih je svet pokojninskega zavoda pretekli teden redno uskladil za 2,2 odstotka, bodo danes tudi izplačani. Uskladitev velja od 1. januarja. Upokojenec s pokojnino 600 evrov bo tako prejel 13,2 evra več, je povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

Zavod bo za tokratno uskladitev namenil 108 milijonov evrov.

Pokojninska reforma določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar, in sicer za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin, ki je bila prav tako zabeležena v preteklem letu. Letna nominalna rast povprečne plače je bila po statističnih podatkih lani 2,7 odstotka, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 1,4 odstotka.

Višje pa bodo tudi aprilske pokojnine, ki jih je pokojninski svet v skladu s proračunskimi dokumenti že uskladil za 1,1 odstotka.

Povprečna starostna neto pokojnina je januarja znašala 621 evrov, medtem ko je bila najnižja pokojnina 207 evrov in najvišja izplačana pokojnina malenkost manj kot 2.700 evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo januarja nekaj manj kot 618.200, prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa približno 44.300.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin