Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
9.25

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Natisni članek

izguba UKC Maribor

Petek, 21. 6. 2024, 9.25

3 mesece, 1 teden

UKC Maribor v rdečih številkah, ima več kot šest milijonov evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
UKC Maribor | Glavni razlog za izgubo je stavka sindikata Fides. | Foto STA

Glavni razlog za izgubo je stavka sindikata Fides.

Foto: STA

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je po ocenah v prvih petih mesecih letos pridelal okoli 6,6 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki. Svet zavoda je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo predlagane ukrepe za izboljšanje poslovanja dopolnili z dodatnimi ukrepi s ciljem, da se obvladuje likvidnost kliničnega centra.

Glavni razlog za izgubo je stavka sindikata Fides. "Izpad delovnega programa zaradi stavke zdravnikov, ki traja že od začetka leta, je kljub vsem prizadevanjem še vedno tisti razlog, da nam ni uspelo izpeljati načrtovanega programa in na ta način pridobiti načrtovanega prihodka, ki bi lahko zagotovil uravnoteženo poslovanje," je uprava UKC Maribor zapisala v gradivu za sejo sveta zavoda.

Direktor Vojko Flis je ob tem predstavil seznam ukrepov za izboljšanje letošnjega poslovanja. Poudarja, da UKC Maribor kljub izgubi trenutno nima likvidnostnih težav in tekoče poravnava obveznosti do države, dobaviteljev in zaposlenih.

Na vidiku varčevalni ukrepi pri odhodkih

Kot izhaja iz gradiva za sejo sveta zavoda, bodo vztrajali pri povečanju izvajanja programov tako v rednem delovnem času kot tudi v popoldanskem času, v okviru katerega izvajajo programe po podjemnih pogodbah. "V UKC Maribor si želimo, da bi se stavka zdravnikov, ki povečuje nedopustno dolge čakalne dobe, čim prej končala," so zapisali.

Preostanek izgube bodo poskušali pokriti z varčevalnimi ukrepi pri odhodkih, kot so posredovanje dokumentacije pacientom in poslovnim partnerjem prek elektronske namesto klasične pošte, varčevanje z energijo, iskanje najcenejše košarice živil, najemanje študentov le za najnujnejša dela, nadomeščanje strokovnih srečanj z videokonferencami, racionalizacija naročil na laboratorijske preiskave in izvedba samo nujnih vzdrževalnih del.

UKC Maribor
Novice V Mariboru 37-letnica fizično obračunala z medicinsko sestro
UKC Maribor
Novice Huda kriza v UKC Maribor: izguba zaradi zdravniške stavke vedno večja
Ne spreglejte