Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
20.49

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

UKC Ljubljana David Mishaly tožba

Petek, 19. 2. 2016, 20.49

7 mesecev, 2 tedna

UKC Ljubljana zavrnil prvi odškodninski zahtevek zaradi otroške srčne kirurgije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
UKC Ljubljana oz. njihova zavarovalnica je zaradi zastaranja zavrnila prvega od 11 odškodninskih zahtevkov, ki so jih ali jih še bodo vložili starši otrok v programu otroške srčne kirurgije.

Otroka je kirurg Robert Blumauer operiral leta 2012, poročilo pa je pozneje razkrilo, da je bil vzrok njegove smrti nesporazum, poroča Radio Slovenija. Starši so se takrat odločili, da bodo zahtevali odškodnino.

Sicer gre za enega od štirih otrok, katerih smrti bi po ugotovitvah mednarodne komisije lahko preprečili. Prezgodaj rojenemu otroku je Blumauer vstavil prevelik štirimilimetrski obvod. Čeprav so to kardiologi večkrat zahtevali, kirurg ni opravil ponovne operacije.

Po mnenju zavarovalnice je primer zastaral Starša sta šele po daljših poizvedovanjih ugotovila, da gre pri tretjem primeru iz poročila za njunega sina. Nato sta se odločila za odškodninski zahtevek, ki je po mnenju zavarovalnice Adriatic Slovenica zastaral, kar pa je otrokov oče Slavko Kostanjevec za radio zanikal. Kot je pojasnil, začne zastaralni rok po zakonu teči šele od trenutka, ko izvemo za napako.

"Po taki logiki bi človek torej moral za vsako stvar zdravnike tožiti že takoj, ko se zgodi. Midva sva bila namreč res v dobri veri, da je bilo za Simona narejeno največ, kar je bilo lahko," je za radio pojasnil Kostanjevec. Na odločitev se bosta z ženo pritožila, je še poročal radio.

Poročilo mednarodne komisije bremeni predvsem izraelskega kirurga Poročilo o programu otroške srčne kirurgije, ki ga je izdelala mednarodna komisija pod okriljem zdravniške zbornice, največjo odgovornost za stanje v programu otroške srčne kirurgije, v katerem naj bi leta 2012 zaradi neoptimalnega zdravljenja umrli štirje otroci, bremeni zlasti izraelskega kirurga Davida Mishalyja, njegovega slovenskega učenca Blumauerja in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Ne spreglejte