Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
10.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Natisni članek

šola učitelj otroci starši Ministrstvo za zdravje

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 10.51

6 let, 6 mesecev

Šola otrok noče več voziti na sistematske preglede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

šola otroci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Osnovna šola Prebold se je na pobudo dveh učiteljic odločila, da učencev ne bo več vozila na sistematske preglede. Občina je odločila, da mora šola otroke spet voziti, ravnatelj šole pa čaka na odločitev ministrstev.

Šola se je odločila, da otrok ne bo več vozila na zdravniške preglede, ker "učitelji niso servis za zdravstvene dejavnosti", kot po poročanju Dela pravi ravnatelj Oton Račečič. Pobudo za to sta dali dve učiteljici, nezadovoljni z odnosom zdravnikov v zdravstvenih domovih, ki da se učiteljem pritožujejo, da ne znajo umiriti otrok. Poleg tega, tako trdijo v šoli, nekateri starši niso dali dovoljenja za cepljenje njihovih otrok, nekaterih otrok pa na sistematske preglede sploh ni bilo.

Odločitev šole je najbolj prizadela starše, ki bodo morali, če bo nov sistem obveljal, vzeti dopust ali vsaj proste ure, da bodo otroke lahko peljali na sistematski pregled in obvezna cepljenja, piše Delo. Račečič odgovarja: "Sistematski pregledi otrok so dolžnost staršev. Starši imajo obveznosti in veliko izgovorov."

Šola: ne gre za denar, ampak program

Na občini Žalec so ogorčeni in od šole zahtevajo, da otroke začne ponovno voziti na zdravniške preglede, še poroča Delo. Župan Vinko Debelak zagotavlja, da je občina vedno poskrbela za vse, plačala prevoze do zdravstvenega doma, tako šola ni bila z ničimer finančno obremenjena. Ravnatelj odgovarja, da ne gre za vprašanje denarja, ampak za program: "Zakonodaja ne predpisuje, da smo servisna dejavnost za zdravstvo. O tem se mora izjasniti ministrstvo za šolstvo in bom počakal, kaj bodo povedali."

Ministrstvo za šolstvo odgovarja, da mora osnovno stališče povedati ministrstvo za zdravje , to pa po poročanju Dela ne načrtuje spremembe pri konceptu, po katerem šole že desetletja vozijo otroke na sistematske preglede.

Ni razloga, da bi spreminjali prakso

"V Sloveniji imamo desetletja dolgo tradicijo in dobre izkušnje s preventivnim zdravstvenim varstvom otrok in mladine. Na ministrstvu za zdravje ne vidimo razlogov, da bi prakso, ki dobro deluje, spreminjali," so odgovorili na naše vprašanje po komentarju dogajanja na OŠ Prebold in dodali, da se bodo "tudi v tem primeru pogovarjali o takšnem načinu sodelovanja, ki bo v korist otrok."

Zakon o osnovni šoli v svojem 13. členu pravi, da "osnovna šola mora sodelovati z zdravstvenimi zavodi pri izvajanju zdravstvenega varstva učencev, zlasti pri izvedbi obveznih zdravniških pregledov za otroke, vpisane v prvi razred, rednih sistematičnih zdravstvenih pregledov v času šolanja in cepljenj," pa so sporočili z ministrstva za šolstvo. Sodelovanje šol in zdravstvenih domov v praksi poteka dobro in na različne načine. V zadnjih letih starši vedno bolj izražajo željo, da bi pri teh pregledih sodelovali. Na želje staršev po individualnih pregledih nas opozarjajo tudi ravnatelji. Na podlagi vseh opozoril je nujno, da skupaj ponovno razmislimo o odprtih vprašanjih. V tem času šole prosimo, da sodelovanje med njimi in zdravstvenimi zavodi poteka kot običajno, so še dodali na ministrstvu.

Ne spreglejte