SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Učitelji in vzgojitelji bodo stavkali za valentinovo #video

0,83

termometer

Protestni shod pomočnic vzgojiteljiv
Foto: STA

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so s 37.186 glasovi izglasovali stavko, ki jo organizira sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture in bo 14. februarja prihodnje leto. Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja bo to ena največjih stavk pri nas, zagotovo pa najštevilnejša v javnem sektorju od osamosvojitve Slovenije.

Glasovanje o stavki se je zaključilo v sredo. Predsednica komisije za ugotavljanje rezultatov Petra Koritnik je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so v roku prejeli zapisnike o glasovanju iz 707 zavodov, h glasovanju so jih pozvali v 767 zavodih.

Glasovanja se je po njenih navedbah udeležilo 39.469 (76 odstotkov) od 51.905 zaposlenih v zavodih, na katerih je organiziran Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Za stavko je glasovalo 94,2 odstotka tistih, ki so se udeležili glasovanja, 2.283 oziroma 5,8 odstotka jih je glasovalo proti. Stavko so izglasovali v 683 zavodih, je še navedla Koritnikova.

Stavki se ne pridružuje nobena od fakultet

Stavki šolskega sindikata Sviz se po doslej znanih podatkih ne pridružuje nobena od fakultet. Na fakultetah mariborske in primorske univerze so opredeljevanje o stavki v Svizu ustavili, izpeljali so ga na posameznih fakultetah ljubljanske univerze, denimo na ekonomski fakulteti, kjer pa stavka ni dobila podpore, so pojasnili v Svizu.

[video: 66887 / ]


Video: Planet TV

Šole bodo zaprte

Štrukelj je napovedal, da se bo stavka 14. februarja začela z velikim shodom v Ljubljani, na posameznih zavodih pa bodo ostale stavkovne straže. S tem stavka ne bo končana, prekinjena bo tistega dne ob 22. uri in se bo prilagajala dogodkom za pogajalsko mizo. Torej se bo stavka lahko tudi obnovila, prav tako ni izključeno, da bi se razširila še na druge dele javnega sektorja, je pojasnil.

Po njegovih navedbah ni dvoma, da bodo osnovne in srednje šole 14. februarja zaprte, o tem, na kakšen način bodo stavkali v vrtcih, dijaških domovih in glasbenih šolah, pa se bodo še dogovorili.

Stavkovne zahteve so zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo.

Razmerje med rastjo plač in BDP

Sindikati med poglavitnimi razlogi za stavko omenjajo rast plač, ki ne dohiteva rasti gospodarstva. Glede na podatke Sursa je rast BDP prvič po letu 2007 presegla rast povprečne neto plače v letu 2014 in je bila konec leta 2016 skoraj še enkrat višja od rasti neto plač. Kljub v zadnjih dveh letih višji gospodarski rasti od plač je glede na leto 2005 povprečna neto plača še vedno zrasla za več od BDP.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) bo vladi predlagalo začetek ločenih pogajanj s Svizom. Na ministrstvu so pojasnili, da se bodo morali pogajati tudi z drugimi reprezentativnimi sindikati s tega področja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin