Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2012,
9.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 9. 8. 2012, 9.29

8 let, 5 mesecev

TV Slovenija: novinarki 23 tisoč evrov za delo, ki ga ni opravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nacionalna televizija naj bi novinarki Poloni Žust, ki naj bi sodelovala pri oddaji Enajsta šola, izplačala skoraj 23 tisoč evrov. Novinarka pa menda v tem času ni pripravila nobenega prispevka.

Producent mladinske oddaje Enajsta šola Zoran Leskovšek je vodilne na mladinskem programu TV Slovenija prepričal, da pri oblikovanju oddaje nujno potrebujejo tudi storitve raziskovalne novinarke Polone Žust, poročajo Slovenske novice. Žustovi, ki naj bi pripravljala podrobne analize v posamezni oddaji obravnavane teme, je nacionalna televizija med letoma 2008 in 2011 izplačala slabih 23 tisoč evrov honorarja.

Urednika Otroškega in mladinskega programa Milan Dekleva in Metka Dedakovič sta v teh letih z omenjeno novinarko podpisala kar 67 avtorskih pogodb, Leskovšek pa je po vsaki oddaji s svojim podpisom potrdil, da je bilo delo opravljeno, še poročajo Slovenske novice.

Urednik oddaje Tadej Čater je dejal, da z Žustovo ni nikoli sodeloval ali ji naročil priprave kakšnega prispevka. Marca letos je direktor TV Slovenija Janez Lombergar sprožil notranjo preiskavo, Leskovšek pa je konec julija dobil izredno odpoved.

"Drugih tovrstnih primerov ta trenutek ne poznamo in jih tudi ne preiskujemo" Omenjene navedbe je potrdil tudi generalni direktor zavoda Marko Filli. Po ugotovitvi goljufije so po njegovih besedah eni osebi že podali odpoved, prekinitev razmerja z drugo pa je v postopku. Proti obema so podali tudi kazensko ovadbo zaradi oškodovanja javnih sredstev in suma storitve kaznivega dejanja goljufije.

O imenih Filli sicer ni želel govoriti. Tudi v izjavi za javnost so v zavodu zapisali, da do zaključka postopkov drugih informacij ne bodo dajali.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da je tovrstnih primerov na RTV Slovenija še več, je Filli odgovoril, da je govoric veliko, vendar je omenjeni primer edini, ki se je pojavil v času njegovega mandata. "Drugih tovrstnih primerov ta trenutek ne poznamo in jih tudi ne preiskujemo," je dejal generalni direktor. Ker so pri omenjenem primeru pokazali odločnost in ukrepali, je prepričan, da bodo tudi drugi tovrstni primeri, če obstajajo, prišli na dan. "Ampak ta trenutek nam ni znan še kak drug tovrsten primer," poudarja Filli.

Tudi v sporočilu za javnost poudarjajo, da bo RTV Slovenija tako kot doslej "tudi v bodoče v takšnih in podobnih primerih postopala skladno z zakonodajo in sankcionirala". Če bo potrebno, bo tudi "odškodninsko terjala posameznike, ki bodo kršili zakon, statut, pravilnike in uredbe, ki determinirajo delovanje javnega zavoda in skrbnost ravnanja z javnimi sredstvi".

Ne spreglejte