SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk razpustil parlament in razpisal predčasne volitve

3

termometer

Predsednik republike Danilo Türk je podpisal akt o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev v državni zbor. Prve predčasne volitve v zgodovini samostojne države bodo 4. decembra.

Predsednik republike je razpustitev parlamenta in razpis volitev napovedal potem, ko vlada premiera Boruta Pahorja 20. septembra ni prestala glasovanja o zaupnici, s čimer ji je prenehal mandat, predloga za imenovanje novega mandatarja pa ni bilo. Türk je s podpisom akta o razpustitvi DZ in razpisu volitev počakal do preteka ustavno določenega 30-dnevnega roka, že tedaj pa je napovedal, da bo volitve razpisal za 4. december. Türk je akt podpisal takoj po polnoči, da bi z dodatnim časom omogočil državljanom, kandidatom na volitvah ter državnim organom pravočasno in nemoteno izvedbo vseh potrebnih volilnih opravil ter pripravo na predčasne volitve.

Prva volilna opravila je že mogoče opraviti S podpisom akta je predsednik republike današnji dan določil tudi kot datum, ko začnejo teči roki za volilna opravila. Prva volilna opravila, kot sta vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore, bo tako mogoče opraviti že danes, po odprtju upravnih enot. Skrajni rok za vložitev kandidatur pa je 9. november.

Kandidate za poslance sicer lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 50 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Volilna kampanja se bo uradno začela 4. novembra Vsi organizatorji volilne kampanje - ta se bo uradno začela 4. novembra - pa morajo do ponedeljka odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo morali poravnati vse stroške kampanje. Podrobnejši rokovnik volilnih opravil bo sicer v ponedeljek pripravila Državna volilna komisija.

Državni zbor je tako razpuščen. Mandat sedanjega sklica DZ bo kljub razpustitvi trajal vse do ustanovne seje novega državnega zbora, ki mora biti sklicana najpozneje 20 dni po izvolitvi. To pa ne pomeni, da bo imel DZ v tem času tudi polna pooblastila, saj bo lahko odločal le še o nujnih zadevah na izrednih sejah.

Obeta se pestra predvolilna tekma Na šestih parlamentarnih volitvah v zgodovini samostojne države se sicer obeta pestra volilna tekma. V boj za poslanske stolčke se bo namreč poleg uveljavljenih strank podalo še nekaj novonastalih strank in list, ki utegnejo po volitvah premešati karte v slovenskem političnem prostoru. Med njimi bosta stranki Zorana Jankovića in Gregorja Viranta.

Preberite tudi:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin