Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
7.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 11. 2012, 7.14

8 let, 5 mesecev

Türk: Pogovor s Šušteršičem je bil korekten in temeljit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pogovor z ministrom za finance Janezom Šušteršičem je bil korekten in temeljit, so po srečanju sporočili iz urada predsednika republike Danila Türka.

Pregledala sta vse vidike težave in menila, da je treba nadaljevati prizadevanja za sporazum.

Türk obžaluje dejstvo, da se Janša sestanka ni udeležil V okviru pogovorov za iskanje rešitev, s katerimi bi se izognili napovedanima referendumoma, je Türk na pogovor povabil predsednika Janeza Janšo, a termina za njuno srečanje ni bilo mogoče uskladiti, zato je na pogovor poslal ministra Šušteršiča. Türk obžaluje dejstvo, da se Janša sestanka ni udeležil, saj "bi s svojo navzočnostjo izkazal politično voljo za iskanje dogovora".

Predsednik republike je kot pozitivna ocenil tudi sporočila četrtkovih pogovorov, v katerih so sodelovali predsednik DZ Gregor Virant, prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter predstavnika Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) Tomaž Kumer in Sonja Kos. "Vsi so pokazali pripravljenost in voljo za iskanje kompromisa o obeh zakonih," so zapisali v uradu.

Priporoča tudi nadaljnje pogovore med sindikatom KNG in finančnim ministrstvom Dogovorili so se, da se pri Virantu začnejo pogovori predstavnikov ministrstva za finance in PS. Türk priporoča tudi nadaljnje pogovore med sindikatom KNG in finančnim ministrstvom, ne glede na potek postopkov v zvezi s predlaganim referendumom.

Türk bo v dogovoru Virantom presodil, kdaj bodo potrebni njegovi dodatni koraki in kakšni bodo, so še zapisali.

Šušteršič o možnosti umika referenduma z Bratuškovo v ponedeljek V ponedeljek popoldne se bosta o možnosti umika referenduma o Slovenskem državnem holdingu, ki ga je vložila opozicijska Pozitivna Slovenija, v državnem zboru pogovarjala Šušteršič in poslanka PS Alenka Bratušek. V PS so omenjeno srečanje postavili kot pogoj za razmislek o umiku referenduma.

Sindikat KNG pa bo tako lahko v primeru, da se ne dogovori s finančnim ministrstvom o umiku referendumske pobude, že v ponedeljek začel zbirati 40.000 podpisov za razpis referenduma o slabi banki.

Šušteršič še naprej odprt za pogovor s sindikati Sicer sta Türk in Šušteršič na srečanju tudi ugotovila, da bi bilo dobro nadaljevati pogovore s sindikati o napovedanem referendumu o slabi banki. Šušteršič je poudaril, da ostaja odprt za dogovore s sindikati, da pa razume, da bodo ti v ponedeljek začeli zbirati podpise.

Šušteršič razume, da bo tudi predsednik republike poskušal sindikatom povedati, da se je treba še naprej pogovarjati. Obenem meni, da ta sestanek lahko pomaga, saj ima lahko Türk moralni vpliv na sindikate. Razume tudi, da bodo sindikati v ponedeljek začeli zbirati podpise, ker je bil ta rok določen. "Sindikati pa bodo verjetno razumeli, da bo večina v parlamentu vložila zahtevo za ustavno presojo tega referenduma. Vmes pa so naša vrata odprta," je poudaril minister.

Pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bančnega sistema je podal Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG), in sicer potem, ko se je po vnovičnem preverjanju podpisov izkazalo, da je teh dovolj.

Sindikat ministru posredoval pismo Še v četrtek so z ministrstva sindikatu pošiljali dodatne predloge. Kot je pojasnil Šušteršič, so se osredotočili na tisto, kar so sindikati izpostavili kot najpomembnejše, in sicer razmerje med dokapitalizacijami in prenosom slabih terjatev.

Sindikat je ministru sicer posredoval pismo. Kot je pojasnil Šušteršič, v njem predlagajo, da se napiše povsem nov zakon skozi proces tripartitnega socialnega dialoga. "Za to ni časa niti potrebe. Na ministrstvu smo vendarle tudi ljudje, ki nekaj vemo o stvareh. Pripravili smo pripravili koncept, ki v osnovi ni napačen, smo ga pa pripravljeni dodelati, popravljati, dopolnjevati," je poudaril. Sindikat KNG bo tako lahko v primeru, da se ne dogovori s finančnim ministrstvom o umiku referendumske pobude, že v ponedeljek začel zbirati 40.000 podpisov za razpis referenduma o slabi banki.

Na sestankih se želi Türk seznaniti s stanjem dialoga V četrtek se je Türk ločeno sestal s predstavniki PS, Sindikata KNG in predsednikom DZ Gregorjem Virantom. Na sestankih se želi Türk seznaniti s stanjem dialoga med pobudniki referenduma in vlade.

V sindikatu ugotavljajo, da bo zbližanje zelo težko doseči V sindikatu so predsedniku države v četrtek pojasnili, da se z ministrstvom za finance še naprej pogajajo o zakonu o slabi banki, vendar ugotavljajo, da bo zbližanje glede na konceptualne razlike zelo težko doseči.

Ne spreglejte