Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 16.51

8 let

Türk: Konec misije v Afganistanu mora biti dostojanstven in uspešen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec operacije v Afganistanu mora biti dostojanstven in uspešen, je na sprejemu slovenskih udeležencev misij Združenih narodov dejal vrhovni poveljnik oboroženih sil Danilo Türk.

Predsednik verjame, da bo družba zmogla dovolj modrosti, občutka za politično stvarnost in razumevanja mednarodnih obveznosti, da se bo o tem znala odločati primerno.

"Naše zavezniške obveznosti jemljemo resno" Glede Afganistana je predsednik na današnji dan mednarodni dan mirovnih operacij še poudaril, da je tamkajšnja misija potrebna za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti. "Naše zavezniške obveznosti jemljemo resno, zavedamo se, kakšne so njihove vsebine. Zaradi tega tudi resno, s polnim angažiranjem, veliko profesionalnostjo in velikim ugledom naši pripadniki mirovnih sil služijo v operaciji v Afganistanu," je dejal.

V Združenih narodih deluje 126.000 pripadnikov mirovnih operacij Slovenski narod ima sicer v smislu sodelovanja na mirovnih operacijah pogledu bogato zgodovino in tudi danes so pripadniki slovenskih oboroženih sil po besedah Türka zelo intenzivno vključeni v mednarodne mirovne operacije. Danes sicer v Združenih narodih deluje 126.000 pripadnic in pripadnikov mirovnih operacij v 16 operacijah povsod po svetu, je pojasnil.

"Legitimnost in legalnost operacij" je popolnoma zagotovljena

Ob tem je poudaril, da je slovensko vključevanje v operacije vselej povezano z mandatom Združenih narodov in da je legitimnost in legalnost operacij "popolnoma zagotovljena in to od začetka in v vsaki operaciji v tem trenutku".

Predsednik se je ob tej priložnosti zahvalil pripadnikom operacij. Dodal pa je, da si želi vzpostavitev primerne nevladne organizacije vseh tistih, ki so sodelovali v operacijah in ki lahko prispevajo k boljšemu razumevanju tega v javnosti. Sam pa se bo zavzel tudi za izpopolnjen sistem izražanja priznanj pripadnikom operacij. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je na državni ravni prišlo do sodelovanja med ministrstvoma za notranje zadeve in za obrambo.

Kresalova: Najpomembnejše merilo je zunanjepolitična strategija Slovenije Notranja ministrica Katarina Kresal je na sprejemu med drugim dejala, da je bilo leta 2009 sodelovanje policije usmerjeno predvsem v "prvi dve zunanjepolitični prioriteti Slovenije - to sta zahodni Balkan in vzhodna Evropa". Ko se torej na notranjem ministrstvu odločajo, kje sodelovati, je najpomembnejše merilo prav zunanjepolitična strategija Slovenije, je pojasnila.

Policija je previdna

Policija po njenih besedah načeloma sodeluje predvsem na misijah s srednjo ali nizko stopnjo ogroženosti in po istem principu se na policiji odločajo tudi v letu 2010. Kot je napovedala Kresalova, je bil že podan predlog, da policija pošlje do dva predstavnika v vzhodni Timor in v Palestino. Na ministrstvu pa za zdaj še niso naklonjeni možnosti, da bi policija sodelovala tudi na misiji v Afganistanu.

Jelušičeva: Strategijo smo že pripravili Obrambna ministrica Ljubica Jelušič pa je med drugim omenila, da so na ministrstvu že pripravili obljubljeno strategijo o sodelovanju Slovenije na mednarodnih operacijah in misijah. V prihodnje pa jih med drugim čaka poročilo o opravljenih misijah v preteklosti in načrt za misije v prihodnosti.

Jelušičeva obsodila izraelski napad

Ob tej priložnosti pa je Jelušičeva tudi obsodila ponedeljkov izraelski napad na humanitarni konvoj. "Tudi mi smo pomorska država in želimo si, da bi nikoli in nikdar nikomur ne prišlo na misel, da bi nam, pomorski državi, jemal pravico do prostega prehoda v svet po morju," je še poudarila.

Današnjega sprejema sta se udeležila tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner in predsednik odbora DZ za obrambo Jožef Jerovšek.

Ne spreglejte