Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
6.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danilo Türk Viktor Janukovič

Torek, 11. 10. 2011, 6.39

8 let

Türk in Janukovič za tesnejše gospodarsko sodelovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk je v torek začel dvodnevni uradni obisk v Ukrajini.

V Kijevu ga je sprejel ukrajinski kolega Viktor Janukovič, s katerim sta se zavzela za tesnejše gospodarsko sodelovanje, slovenski predsednik pa je izrazil tudi podporo evropski perspektivi Ukrajine. Gospodarstveniki obeh držav so stike krepili na poslovnem forumu.

Türk: Slovenijo in Ukrajino povezujejo kulturna bližina in tesne vezi Türk je povedal, da Slovenijo in Ukrajino povezujejo kulturna bližina in tesne vezi, ki obstajajo že dolgo. Z Janukovičem sta se dotaknila tudi političnega sodelovanja, pri čemer je Türk izrazil željo, da bi bili politični stiki med državama na vseh ravneh pogosti in obsežni.

Spregovorila sta tudi o EU. Türk je povedal, da Slovenija podpira širitev EU in s tem evropsko perspektivo Ukrajine, Janukovič pa je spomnil, da Kijev z EU končuje pogajanja o pridružitvenem sporazumu in prostotrgovinskem sporazumu, prizadeva pa si tudi za vizumsko liberalizacijo. Ukrajinski predsednik se je Sloveniji ob tem zahvalil za podporo.

V torek bo potekal tudi ukrajinsko-slovenski poslovni forum Eden glavnih namenov obiska je tudi krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Čeprav blagovna menjava med Ljubljano in Kijevom beleži rast, si jo strani želita še okrepiti. V ta namen je v ukrajinski prestolnici v torek potekal tudi ukrajinsko-slovenski poslovni forum, ki se ga je udeležilo približno 150 gospodarstvenikov iz obeh držav.

Ukrajina je po besedah direktorja Centra za konkurenčnost pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleša Cantaruttija pomemben izvozni trg za Slovenijo. Kot je povedal, se priložnosti za poglobitev sodelovanja odpirajo na področju kmetijstva in kmetijske mehanizacije, učinkovite rabe energije, informacijske tehnologije, energetike in turizma, predvsem zdraviliškega.

Blagovna menjava med Ukrajino in Slovenijo leta 2007: skoraj 269 milijonov evrov Blagovna menjava med Ukrajino in Slovenijo je vrh dosegla leta 2007, ko je znašala skoraj 269 milijonov evrov, od tega je slovenski izvoz v Ukrajino dosegel dobrih 234 milijonov evrov. Leta 2009 je blagovna menjava beležila precejšen padec, znašala je 175,6 milijona evrov, v prvi polovici letošnjega leta pa se je že opazno okrepila in dosegla 113,8 milijona evrov.

Da je priložnosti še veliko, se je strinjal tudi izvršni direktor Kompasa Dimitrij Piciga. "Sodelovanje, ki je zdaj vzpostavljeno na področju turizma, je šele začetek. Povečuje se povpraševanje Slovencev po produktih, ki jih ponuja Ukrajina, tu bi predvsem izpostavil rečna križarjenja in Jalto," je povedal in dodal, da je v Sloveniji na drugi strani poleg zdravilišč zanimiv tudi obalni turizem.

Türk vidi v Ukrajini ogromen potencial "V Ukrajini vidim ogromen potencial, ker je to, če izvzamemo Rusijo, največja evropska država," pa je za STA povedal direktor Rika Janez Škrabec, ki priložnosti ne vidi le v Kijevu, temveč predvsem v drugih regijah. "Kijev je administrativni center, tu ni toliko industrije. Glavna industrija je okrog Donecka, Dnepropetrovska in seveda v Harkovu, tam so prava tržišča za podjetja, kot je Riko," je dejal.

Prvi dan Türkovega obiska v Ukrajini je zaznamovala tudi odločitev sodišča v Kijevu, ki je nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko v torek obsodilo na sedem let zapora zaradi zlorabe pristojnosti ob podpisu pogodbe o dobavi plina z Rusijo leta 2009, zato se ji predsednika nista mogla izogniti.

"EU ni le ekonomska unija, je tudi unija, ki je utemeljena na skupnosti vrednot" Türk je glede tega dejal, da sta za napredek Ukrajine v smeri EU pomembna dva pogoja - to je politična volja, ki mora obstajati tako v Ukrajini kot tudi v državah članicah EU, pomembno pa je tudi izpolnjevanje kriterijev za članstvo v EU. "EU ni le ekonomska unija, je tudi unija, ki je utemeljena na skupnosti vrednot," je opozoril Türk.

V tem okviru je pomembno tudi spoštovanje človekovih pravic, pri čemer je Türk izpostavil velik pomen standardov, ki zadevajo pošteno sojenje. "Procesna pravila, ki tvorijo sistem poštnega sojenja, so med bistvenimi kriteriji za članstvo v EU," je poudaril slovenski predsednik.

V Harkovu bo potekal ukrajinsko-slovenski poslovni forum Türk se je v torek srečal tudi s predsednikom ukrajinske vlade Mikolo Azarovom. Ukrajinski premier je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se stiki med državama krepijo, in upanje, da predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji tega ne bodo spremenile. Slovenske vlagatelje je pozval, naj se aktivneje vključijo na ukrajinski trg, in obljubil, da bo ukrajinska vlada storila vse, da bi se dobri odnosi med državama nadaljevali.

Slovenski predsednik bo dvodnevni uradni obisk v Ukrajini sklenil v sredo. V Kijevu se bo srečal s predsednikom ukrajinskega parlamenta Volodimirjem Litvinom, obisk pa bo nato nadaljeval v Harkovu, kjer se bo sešel s predstavniki tamkajšnjih oblasti. V Harkovu bo potekal tudi ukrajinsko-slovenski poslovni forum.

Ne spreglejte