Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
19.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 19.52

8 let

Türk in Gyurcsany predvsem o gospodarskih temah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski predsednik Danilo Türk se je med obiskom v Budimpešti sestal tudi z madžarskim premierom Ferencom Gyurcsanyom, v ospredju pa so bile gospodarske teme.

S sogovornikom sta izrazila zadovoljstvo nad napredkom na tem področju, tako v blagovni menjavi kot pri skupnih vlaganjih. Predsednik Türk je ob tem omenil idejo o ustanovitvi mešane slovensko-madžarske gospodarske zbornice, ki bi dala nov okvir rastočemu gospodarskemu sodelovanju med državama. Navedel je še skupna vlaganja v nekatere projekte in infrastrukturo, zlasti na obmejnem območju. Izpostavil pa je tudi vrsto drugih tem, ki se na nanašajo na sodelovanje na evropski ravni, kjer imata različne projekte, pri katerih se Ljubljana in Budimpešta medsebojno podpirata.

Türk: Solyom o datumih ni mogel govoriti, ker je to stvar parlamenta Na novinarsko vprašanje, ali mu je madžarski predsednik Laszlo Solyom ob napovedi, da bo v kratkem prišlo do rešitve vprašanja parlamentarnega zastopstva za slovensko manjšino, omenil tudi konkreten rok, kdaj naj bi se to zgodilo, je Türk dejal, da Solyom o datumih ni mogel govoriti, ker je to stvar parlamenta. "Zelo sem zadovoljen, da je predsednik Solyom vložil toliko osebne energije v ta projekt in da resnično verjame v kolektivne pravice," je še dejal slovenski predsednik.

Glede instituta ombudsmana za pravice manjšin, ki mu ga je predstavil madžarski gostitelj, pa je slovenski predsednik dejal, da ostaja dilema, ali institut varuha človekovih pravic, kot ga poznamo v Sloveniji, deliti na posamezna področja. Menil je, da je dobro imeti eno močno institucijo, ni pa izključil možnosti za pogajanja.

Türk na predavanju mednarodnega miru in varnosti v 21. stoletju Slovenski predsednik je imel v okviru svojega obiska na Madžarskem tudi predavanje na univerzi Corvinus na temo mednarodnega miru in varnosti v 21. stoletju. Govoril je o trenutnem stanju strateške stabilnosti - v pogojih, ko nismo odvisni od ravnotežja sil, ampak od sodelovanja med državami, vključno z velikimi državami. Ta vzorec sodelovanja moramo po njegovih besedah ohraniti v interesu ravnotežja strateške stabilnosti in mednarodnega miru, pri tem pa imamo nekatere prioritete na področju institucionalnega razvoja - institucije za krepitev pokonfliktnih dejavnosti, ki pomagajo stabilizirati situacije na področju neširjenja jedrskega orožja in na področju podnebnih sprememb, ki imajo močne varnostne vidike.

Srečal se s predstavniki Slovencev na Madžarskem Türk je svoj prvi uradni obisk v tujini po prevzemu položaja predsednika v Budimpešti sklenil s srečanjem s predstavniki Slovencev na Madžarskem. Srečanje je potekalo na slovenskem veleposlaništvu v Budimpešti, kjer mu je veleposlanik Ladislav Lipič predal odlikovanje Znanstvenega društva Szechenyi. Gre za medaljo za izjemne zasluge pri zaščiti demokracije in človekovih pravic ter dosežke na področju znanosti. Med dobitniki tega priznanja sta tudi nekdanji češki in madžarski predsednik, Vaclav Havel in Arpad Göncz.

Ne spreglejte