Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
10.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lokalna samouprava

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 10.18

5 let, 6 mesecev

Trobec Bučanova odstopila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan je po treh mesecih dela v vladi nepreklino odstopila s položaja.

Ministrica Trobec Bučanova je sicer januarja je na tem mestu nasledila Henrika Gjerkeša.

Odstop zaradi "prehudih pritiskov" Kot je povedala na novinarski konferenci, se je za odstop odločila, ker se ji zdi, da pri svojem delu ne uživa podpore in ker ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. Kljub temu, da svoje delo ocenjuje kot dobro, so bili pritiski nanjo prehudi, poleg tega je bila z različnih strani deležna tudi "metanja polen pod noge".

Ministrica svoje delo ocenjuje kot dobro in zakonito Na novinarski konferenci je ministrica svoje trimesečno delo ocenila kot dobro in zakonito. Vendar v zadnjem obdobju ni več čutila, da lahko z delom nadaljuje v skladu s prisego, ki jo je dala kot ministrica, je pojasnila.

Trobec Bučanova na novinarski konferenci dodatnih pojasnil in odgovora na vprašanje, ali je z odstopom že seznanila predsednika vlade Boruta Pahorja, ni dala, ker je želela podati le kratko izjavo za nekaj izbranih medijev.

Pahor: Trobec Bučanova je imela vso mojo podporo Predsednik vlade Borut Pahor je medtem v odzivu na odstop Trobec Bučanove dejal, da je "več kot razočaran". "Še v jutranjem pogovoru, ko sem jo prosil, naj odloži to odločitev, da bi se pogovorila, sem jo opozoril, da uživa vso mojo podporo. In jo je imela," je poudaril.

"Ministrico sem prosil, da poskrbi za dobro delo ministrstva" Spomnil je, da je bila Trobec Bučanova ob njem, ko je pred nekaj dnevi obiskal službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, kjer so bili vsi njeni sodelavci. "Ministrico sem tam prosil - in vsi so bili navzoči in tako tudi razumeli - da hkrati s tem, ko odpravlja vse nepravilnosti za nazaj, poskrbi za dobro in uspešno delo ministrstva za naprej," je Pahor dejal na novinarski konferenci SD ob obisku vodje skupine socialistov v Evropskem parlamentu Martina Schulza.

Pahor: Če je to res rekla, sem razočaran "Ministrica je do vključno danes imela vso mojo podporo," je povedal Pahor. "Če je res rekla, da nima moje podpore, sem razočaran," je dejal. "Ker je nekaj rekla vam, nekaj pa pravi meni," je pojasnil novinarjem in dodal, da se mu zdi prav, da Trobec Bučanova državnemu zboru pove resnico.

O nadaljnih korakih glede ministrstva bo še premislil Kot je povedal, se bo še odločil, ali bo službo vlade do konca mandata "prerazporedil kakšnemu drugemu ministru ali bo ohranil ministra brez listnice". Ob odstopu Trobec Bučanove je Pahor še dejal, da razume, da so problemi, stiske in pritiski. "Vendar sem jo ves čas podpiral, da nobenega nepravilnega koraka, ki je bil storjen pod prejšnjim ministrom Henrikom Gjerkešem, ko je bila sama državna sekretarka, ne prikrije, da se nepravilnosti ne ponavljajo," je dejal.

Pahor: Ministrica je dolžna pojasniti javnosti "Nikoli je nisem prosil za ravnanje, ki bi bilo v nasprotju z njeno odločitvijo, da se stvari, ki so bile po njenem mnenju za nazaj storjene nepravilno, razčistijo. Ko je predlagala, da se razčisti vprašanje vloge državnega sekretarja v mojem kabinetu, sva ravnala tako, kot je priporočila protikorupcijska komisija. Državni sekretar je bil razrešen," je opozoril. "Tako je ministrica dolžna tudi pojasniti javnosti," pravi Pahor.

Pahor: To naj še enkrat pove ob moji navzočnosti Projekt črpanja evropskih sredstev in razčiščevanje v službi vlade za lokalno samoupravo se mu zdita, kot je pojasnil, preveč pomembna, da bi se Trobec Bučanova umaknila samo zato, ker je deležna pritiskov. "Če je ministrica rekla, da ni uživala moje podpore pri razčiščevanju preteklosti ali pri urejanju prihodnosti, potem je dolžna to še enkrat povedati, ko sem jaz navzoč," je dejal Pahor. "Mislim, da si tega nisem zaslužil, in sem prizadet zaradi tega."

Gjerkeš: Trobec Bučanova je stopila v prevelike čevlje Henrik Gjerkeš, ki je mesto ministra za lokalno samoupravo zasedal pred Trobec Bučanovo pravi, da je njegova naslednica očitno stopila v prevelike čevlje. V treh mesecih ministrovanja je bolj ali manj žela sadove dela, opravljenega v letu 2010, še meni Gjerkeš.

Gjerkeš: Zaostanki pri črpanju sredstev se spet povečujejo Kot je dejal, so bili sicer podatki o črpanju evropskih sredstev v teh treh mesecih, ko je vodila Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) sicer dobri, a so večinoma posledica dela, opravljenega na službi že v letu 2010, pravi Gjerkeš. Po njegovih informacijah pa se je razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun v tem času ponovno povečal.

"Mi smo ga do konca leta 2010 znižali pod 200 milijonov, kolikor vem, pa je sedaj trend obrnjen in razkorak ponovno narašča, menda že spet presega 200 milijonov evrov. Zaostanki pri črpanju na ministrstvih se menda ponovno povečujejo," pravi nekdanji minister.

"Pričakujem, da bo odstopil tudi Žarnić" Erjavec jutri ne pričakuje težav pri podpori predlogu. "Znotraj stranke so pritiski v tej smeri, ker številni menijo, da v takšni vladi ne moreš uresničiti koalicijskega sporazuma." Nasprotnih mnenj vidnejših članov stranke Erjavec ni slišal. "Pričakujem, da bo odstopil tudi minister za okolje Roko Žarnić."

"Pametne predloge bomo podpirali, neumnih pa ne" Izstop stranke iz koalicije pomeni, da demokratična stranka upokojencev ni več vezana na koalicijski sporazum. "V državnem zboru se bomo odločali od zakona do zakona. Pametne predloge bomo podpirali, neumnih pa ne. Saj jih nismo tudi sedaj, čeprav smo imeli zaradi tega včasih težave."

"Kaj pa ta vlada sploh še lahko naredi?" Erjavec je za SiOL ocenil še "stanje stvari" v barki, ki jo zapušča: "Kaj pa ta vlada sploh še lahko naredi? Tudi za izpeljavo dobrih majhnih projektov ni interesa. Vlada je preveč vezana na razne lobije. Če hočeš pošteno delati, naletiš na močne lobije. Ministrica Trobec Bučanova je hotela prekiniti pogodbo s Pristopom, pa je naletela na pritiske."

Erjavec je o razlogih za izstop DeSUS-a iz koalicije podrobneje govoril na novinarski konferenci. Na današnje besede predsednika vlade Boruta Pahorja, da koalicija potrebuje DeSUS in obratno, je Erjavec dejal, da koalicija ni bila naklonjena predlogom stranke, denimo pri pokojninski reformi. Erjavec podrobnih vsebinskih pojasnil o odstopu ministrice ni dajal, saj pričakuje, da jih bo v naslednjih dneh podala ministrica. Ni bil tudi s seznanjem z dejstvom, da je bila Trobec Bučanova dosegljiva le za izbrane medije, a se do tega ni opredelil.

Glede napovedane možnosti DeSUS za izstop iz koalicije Pahor pravi, da jih bo skušal prepričati, da ostanejo v koaliciji. "Vlada je pred izjemno zahtevnim obdobjem. Izjemnega pomena bi bilo, da ostane v koaliciji," je poudaril.

Za Golobiča Erjavčeva napoved "nobena posebna novica" Napoved Karla Erjavca, da bo v torek predlagal odhod iz koalicije, se predsedniku Zares Gregorju Golobiču ne zdi "nobena posebna novica". Odstop ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan pa vidi bolj kot nezmožnost opravljanja dela kot pa pomanjkanje podpore predsednika vlade Boruta Pahorja.

Golobič je pred odgovarjanjem na poslanska vprašanja na redni seji državnega zbora dejal, da je Erjavčev odnos do koalicije že nekaj časa znan. Zato gre po njegovem mnenju "za neko preračunljivo dejanje, ki je bilo načrtovano in ki ga je imel Erjavec očitno v mislih že pred pol leta". Gre za strategijo, ki se ne ozira na nobeno drugo posledico razen na lastno korist, je še dodal.

"Počakati je treba kako bo ravnala PS DeSUS" Če DeSUS izstopi iz koalicije, to po Golobičevem mnenju ne spreminja dejanskega stanja. Je pa treba še počakati, kako bo ravnala poslanska skupina DeSUS, saj da so že prejšnji teden na Erjavčev predlog o glasovanju o zaupnici vladi reagirali z nezadovoljstvom, je spomnil Golobič.

Černač: Slovenija je talka Pahorjeve koalicije Slovenija je na nek način talka koalicije Boruta Pahorja, je dejal podpredsednik SDS Zvonko Černač. Spomnil je, da so že pred dvema letoma pozvali k oblikovanju tehnične vlade. Predsednik vlade Borut Pahor se očitno ne zaveda odgovornosti, ki mu je bila zaupana leta 2008, je dejal Černač.

Na vprašanje, ali meni, da bo DeSUS odšel iz koalicije, Černač odgovarja, da je to predvsem stvar strank vladajoče koalicije. "Ne glede na tako ali drugačno odločitev pa je vlada že nekaj časa neoperativna, z DeSUS ali brez njega," je menil podpredsednik SDS. Po njegovem mnenju vlada namreč ni sposobna uveljaviti potrebnih odločitev, ki jih Slovenija potrebuje.

Spomnil je, da so v SDS že pred dvema letoma predlagali izhod iz takratne "pat pozicije", in sicer z oblikovanjem tehnične vlade. Kljub temu, da je že toliko časa mimo, pa so v SDS prepričani, "da je še vedno čas, da se vladajoča koalicija resno zamisli nad stanjem v državi". Pri odločanju o tem, kakšno pot ubrati, pa mora vlada pred očmi imeti predvsem interese Slovenije, je sklenil poslanec SDS.

Ne spreglejte