Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
4. 12. 2012,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2012, 12.09

8 let

Tožilstvo: Pripor za huligane ni bil predlagan, ker ni obstajala nevarnost ponovitve (VIDEO)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nad odločitvijo tožilstva, de ne predlaga pripora za osebe, ki so na protestih napadle policiste, sta ogorčena oba policijska sindikata. Da je odločitev lahko sporna, meni tudi pravnik Tone Jerovšek.

Okrožno državno tožilstvo ni za nobenega od treh pridržanih zaradi sodelovanja pri napadih na policiste na protestih v Ljubljani predlagalo pripora, zato so vse tri izpustili na prostost.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je v pismu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju opozoril, so nad tem ogorčeni in da je to zanje "klofuta v obraz". Ker tožilec ni predlagal pripora, pa preiskovalni sodnik pripornih razlogov sploh ni mogel niti preizkusiti niti napraviti obrazloženega sklepa, ali bi bila zaradi nevarnosti ponovitve lahko ogrožena varnost ljudi, je zapisal predsednik sindikata.

Tožilstvo huliganom po oceni Uroševiča tako sporoča, naj kršijo javni red in mir in povzročajo škodo ter napadajo policiste, saj "tožilstvo nima nobenega namena preganjati takšnih kaznivih dejanj".

Ogorčeni tudi v Sindikatu policistov Slovenije

Stališče PSS podpirajo tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Njihov predsednik Zoran Petrovič je za Planet Siol.net pojasnil, da so osebe, ki so bile pridržane, glede na to, da se bodo demonstracije po državi nadaljevale, potencialno lahko tiste, ki bodo vnovič napadle policiste.

"Ne vem, kdo bo prevzel odgovornost, če bodo te iste osebe vnovič napadle policiste. Sprašujem se, kaj tožilstvo razmišlja, ali še deluje tako, kot je treba, in ali še varuje pravno državo. Zagotovo bi bilo na mestu, da tožilstvo pojasni argumente, zakaj ni reagiralo tako, kot se od njih pričakuje," je zatrdil.

Vrhovno tožilstvo konkretnega primera ne komentira

Za pojasnila smo se obrnili tudi na vrhovno državno tožilstvo in na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Povprašali smo jih, zakaj okrožni državni tožilec ni predlagal pripora za pridržane osebe, ki so na protestih v Ljubljani napadle in poškodovale policiste, ali tožilstvo sprejema odgovornost, če bodo te iste osebe na protestih ponovno napadle policiste ali udeležence protestov in kako komentirajo ogorčenje policijskih sindikatov zaradi odločitve tožilstva.

Z vrhovnega državnega tožilstva so nam sporočili, da pogoje, pod katerimi je mogoče odrediti pripor, zelo natančno določa zakon o kazenskem postopku. "Podana mora biti zadostna stopnja verjetnosti, da je določena oseba storila kaznivo dejanje in da gre za kaznivo dejanje, za katero je pripor mogoče odrediti. Ob izkazani verjetnosti, da je oseba storila kaznivo dejanje, pa mora biti za odreditev pripora podan in z dokazi ustrezno izkazan razlog za pripor (nevarnost, da bo oseba na prostosti ponovila kaznivo dejanje, da bo vplivala na priče ali da bo pobegnila)," so zapisali

Presojo, ali so v zadostni meri izkazane vse okoliščine, ki utemeljujejo in upravičujejo predlog za odreditev pripora, kar mora izhajati iz zbranih informacij ali dokazov, po njihovih besedah v vsakem posameznem primeru opravlja državni tožilec, ki mu je konkretna zadeva dodeljena v delo. Državni tožilec je pri tej presoji samostojen ter vezan zgolj na ustavo in zakon.

"Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije (VDT RS) konkretnega primera, ko se državni tožilec ni odločil za podajo predloga za pripor, ne more komentirati. Je pa VDT RS s primerom seznanjeno in bo v okviru svojih zakonskih pristojnosti ocenilo, ali so podani razlogi za morebiten strokovni nadzor v tej zadevi," so končali.

Gorenak: nasilje, ki se dogaja, zahteva učinkovito ukrepanje vseh

Odločitev tožilstva, ki ni predlagalo pripora za izgrednike, ki so poškodovali policiste, je po poročanju STA notranjega ministra Vinka Gorenaka negativno presenetila. "Čas, ki ga živimo, in nasilje, ki se dogaja, je čas, ki zahteva zakonsko določeno, primerno, učinkovito in hitro ukrepanje vseh, ki lahko nasilje preprečijo, torej tudi tožilcev," meni.

Po ministru znanih podatkih so namreč policisti v konkretni situaciji ocenili, da je podan utemeljen sum, da so konkretne osebe storile kaznivo dejanje napada na uradne osebe, ko so te opravljale naloge varnosti, in kaznivo dejanje sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje. Ugotovili so tudi, da so pri privedenih osebah podani priporni razlogi ponovitvene nevarnosti. Te osebe so bile namreč pred tem že obravnavane za nasilna ravnanja. Šlo je za načrtno in vnaprej pripravljeno nasilno delovanje, ki se lahko zaradi napovedanih protestnih shodov ponovi. Obstaja zelo resna in konkretna nevarnost, da bodo te osebe spet napadle policiste, so sporočili z ministrstva.

"Policisti ne bodo nikoli razumeli, da se lahko tisti, ki ogrožajo njihova življenja z metanjem granitnih kock v njihove glave, nekaj ur po privedbi pred preiskovalne sodnike spet pojavijo pred njimi in svoje nasilje nad policisti nadaljujejo," so zapisali na ministrstvu, kjer dodajajo, da jih Gorenak popolnoma razume in policiste v celoti podpira.

Ocenjuje tudi, da so policisti svoje zahtevno delo do sedaj odgovorno in dobro opravili in imajo za tako delo vso njegovo podporo. Pričakuje, da bodo policisti tudi v prihodnje v primeru sumov kaznivih dejanj in podanih pripornih razlogov pripravili kazenske ovadbe in osumljence skladno z zakonom privedli pred preiskovalnega sodnika, saj je to njihova zakonska pristojnost in dolžnost.

Jerovšek: Odločitev tožilstva je lahko problematična

Pravnik Tone Jerovšek pa nam je povedal, da se mu na splošno zdi zadeva problematična, "če so jih policisti pridržali in jim dokazali, da so metali kocke, zažigali in podobno", vendar dodaja, da ni videl policijskega zapisnika, zato primer težko komentira.

"Toliko moramo biti pošteni, da bi se lahko zgodilo tudi to, da bi koga naredili za grešnika, ki je bil tam po naključju. Ampak tega ne vem, zato težko komentiram. Lahko pa rečem, da so policisti, če izražajo ogorčenje, verjetno imeli oprijemljive dokaze o določenem ravnanju, ki mogoče predstavlja kazniva dejanja, in da je v tem primeru odločitev tožilstva lahko problematična," je izpostavil.

Ne spreglejte