Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
16.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2014, 16.15

8 let

Tožilec Ferlinc: Dokument Janeza Janše je računalniška lepljenka treh dokumentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc se je odzval na navedbe Janeza Janše glede dokumentov iz Finske. Zatrdil je, da je dokument sestavljen iz treh različnih dokumentov.

Tako mu je namreč sporočilo finsko tožilstvo, ki pravi tudi, da tak dokument ni del spisa na Finskem, čeprav je Janez Janša trdil nasprotno.

Janša je namreč nekaj dni pred odhodom na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero so ga obsodili v zadevi Patria, predstavil nekatere dokumente. Dejal je, da so ti dokumenti v finskem sodnem spisu v primeru Patria in jih ni mogoče najti v slovenskem spisu.

Ferlinc: Na izvirnem dokumentu so tudi zneski za stranko SDS in Janšo A tudi ta trditev ni resnična, navaja Andrej Ferlinc. "Originalni dokument je na listovni številki 3339 in so ga pridobili v hiši Walterja Wolfa na podlagi sodne odredbe za hišno preiskavo, kjer so v primerjavi s 'kombiniranim dokumentom', v katerem so za javnost izbrisane kratice naslovnikov posameznih plačil, znesek pa ohranjen samo za Wolfganga Riedla, izbrisane ali neprikazane vsote za stranko SDS in Janšo med šest in sedem milijonov evrov in tudi za druge," je zapisal Ferlinc, ki je pojasnil tudi, da je bil odsoten in da se je zato odzval šele danes.

Ekspertize na Finskem ni bilo Janša je med drugim omenil dokument, ki je po njegovih besedah pomembno vplival na oprostilno sodbo na Finskem, finska ekspertiza pa naj bi pokazala, da ta rokopis ne pripada nikomur iz Patrie, ampak enemu od kriminalistov.

Ferlinc je danes na novinarski konferenci prebral odgovor, ki so jim ga posredovali s finskega tožilstva. Tožilec v finskem primeru Jukka Rappe jim je pojasnil, da tak kombiniran dokument med postopkom ni bil predstavljen in ni vključen v finski spis.

Rappe je pojasnil tudi, da na Finskem niso izdelali nikakršne ekspertize, prav tako niso opravili pregleda rokopisov. Dodal je, da je na začetku sojenja na Finskem dobil nepravo informacijo, da rokopis na tem dokumentu, ki so ga sicer našli med hišno preiskavo pri Walterju Wolfu, pripada enemu od finskih preiskovalcev. Kmalu pa so ga obvestili o tem, da je bil rokopis na dokumentu že, ko so dokument našli na Wolfovem domu.

Ferlinc meni, da gre pri tem dokumentu o razdelitvi provizij očitno za ponarejeno listino in računalniško lepljenko, ki ni mogla vplivati na kakršno koli odločitev. Pojasnil je, da so v tem kombiniranem dokumentu samo za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla navedbe o znesku provizije, za druge pa ne.

Ferlinc ima dovolj namigovanj o politično motiviranih procesih Kot je še pojasnil, se je za izjavo za javnost odločil zato, ker ima kot dolgoletni tožilec z magisterijem znanosti in velikim številom objavljenih znanstvenih člankov ter kot veteran vojne za Slovenijo dovolj pritiskov in namigovanj o politično motiviranih procesih.

Tožilstvo je glede na novinarsko konferenco Janše pričakovalo, da bodo dokumenti, predstavljeni takrat, del zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janša, a tega niso prejeli.

Odgovor tožilstva na Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti danes romal na vrhovno sodišče Tožilstvo je sicer danes odgovorilo na Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti in odgovor posredovalo vrhovnemu tožilstvu. Pojasnil je, da se je bilo treba v zadevo poglobiti, saj je "obramba v zahtevi navajala številne elemente tudi iz ločenih mnenj nekaterih ustavnih sodnikov", zato si vrhovno tožilstvo površnosti ne more privoščiti. Pojasnil je še, da je tožilstvo nasprotovalo "črkobralski metodi in se zavzelo za vsebinsko obravnavanje zadeve v okviru razlogov, ki jih zahteva za varstvo zakonitosti tudi navaja".

Ne spreglejte