Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2014,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 13. 7. 2014, 18.46

8 let

Tonin: Verjetno bomo opozicija, saj SMC nima jasnega programa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za rezultat smo trdo garali in imeli dober program, zato smo izboljšanja od zadnjih volitev veseli, je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Novakova ocenjuje, da sta največje presenečenje zagotovo Miro Cerar in visoka podpora njegovi stranki. O možnostih za koalicijo SMC in NSi pa je predsednica NSi povedala: "Počakali bomo, da vabilo dobimo. Soočenja so pokazala, da si programsko nismo tako blizu kot s preostalimi pomladnimi strankami. Končne odločitve pa za zdaj še ne moremo dati."

NSi je edina stranka na desnici, ki ji je uspelo izboljšati rezultat: "Nagrajeni smo bili za kredibilnost, konstruktivnost in dialog," je dober rezultat NSi komentirala Novakova.

Novakova je bila razočarana nad rezultatom SLS: "Žal mi je, da se stranki ni uspelo uvrstiti v parlament, saj smo z njimi v zadnjem času najbolje sodelovali. Upam, da bodo končni rezultati vseeno drugačni in bo stranka prišla v parlament, saj vemo, kako težko se je potem ponovno vrniti."

Tonin: Mi smo imeli najboljši program Tudi dozdajšnji vodja poslanske skupine Matej Tonin pravi, da ni veliko možnosti za koalicijo s SMC: "Verjetno bomo opozicija, saj SMC nima jasnega programa. Obstaja možnost, da se oni prilagodijo našemu programu. Možnosti so pa majhne."

Podobno kot predsednik SLS Franc Bogovič je tudi Tonin ocenil, da se ljudje manj odločajo po programih, ampak po ljudeh: "Mi smo imeli najboljši program."

Zmaga SMC je za Tonina velika neznanka. Opozoril pa je, da dve stranki, ki sta nastali leta 2011, nista več v parlamentu: "Mogoče bodo težave nastale že jutri s poslansko skupino in s samim programom stranke."

Najslabši rezultat pomladnega trojčka Glede rezultatov desnega trojčka Tonin ocenjuje, da so rezultati volitev za pomladne stranke slabi, celo najslabši do zdaj. Po njegovih besedah bo med temi strankami potreben dialog, da se stvari spremenijo in, kot pravi, bo to nujno potrebno: "Očitno bo znotraj pomladnega bloka potrebna refleksija. Ni pomembno, kako odločno opozarjaš na težave v družbi, potrebna je strategija, kako bomo v parlamentu dosegli vsaj 46 sedežev in tako spremenili Slovenijo. Najti moramo način, kako to doseči." Peterle: Ljudje se ne učijo iz napak Z rezultatom smo lahko v NSi zadovoljni, je povedal Lojze Peterle. Tudi on ocenjuje, da je to posledica dobrega programa in dolgoletnega trdega dela. Ga pa izid volitev skrbi, saj ljudje očitno ocenjujejo obraze in se ne učijo iz napak, ko sta na oblast prišli stranka Gregorja Viranta in Zorana Jankovića.

"Zdaj je bil čas, da bi slovenska pomlad pokazala tisto, kar je treba pokazati v času krize – voljo za reforme," je povedal evropski poslanec. Peterleta še skrbi, da se ne bo ponovila zgodba, ki se je dogajala zadnje leto in pol, in da se ne bodo izvajale reforme, posledično pa bo nastopila še ena vladna kriza.

Si pa ne predstavlja, da bi bila NSi v vladi z Mirom Cerarjem, saj sta programa preveč različna.

Ne spreglejte