Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
20.11

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

8

Natisni članek

Matej Accetto Rajko Knez Klemen Jaklič Marijan Pavčnik ustavni sodniki

Sreda, 22. 3. 2017, 20.11

6 let, 8 mesecev

To so novi ustavni sodniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

8

Poslanci so za nove ustavne sodnike na tajnem glasovanju potrdili Mateja Accetta, Rajka Kneza, Klemna Jakliča in Marijana Pavčnika. Accetto je prejel 75 glasov (11 proti), Knez 71 (13 proti), Jaklič 57 (27 proti), Pavčnik pa 76 (osem proti).

Marijan Pavčnik | Foto: STA , Foto: STA , Marijan Pavčnik je doktor pravnih znanosti in redni profesor za filozofijo ter teorijo prava in države (uvod v pravoznanstvo, filozofija prava z metodologijo pravnega vrednotenja, teorija države) na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2009 je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, od leta 2010 pa Evropske akademije (Academia Europaea). Njegova bibliografija obsega več kot 500 enot, od tega več kot 100 izvirnih znanstvenih člankov, je pogosto citiran tako doma kot v tujini, redno gostuje na mednarodnih konferencah pravnikov.

Bil je urednik več uglednih slovenskih pravnih publikacij, za svoje znanstvene dosežke je prejel več nagrad.

 

Matej Accetto | Foto: STA , Foto: STA , Matej Accetto je izredni profesor evropskega prava na ljubljanski pravni fakulteti. Magistriral je leta 2001 na univerzi Harvard, doktoriral pa leta 2006 v Ljubljani. Od leta 2013 do leta 2016 je predaval na podiplomski fakulteti Catolica Global School of Law v Lizboni. Predaval je tudi na številnih drugih univerzah po svetu, med drugim na Harvardu, v Pekingu na Kitajskem, pri ISES Foundation v Kőszegu na Madžarskem, na državni univerzi v Irkutsku v Rusiji.

Gostoval je pri izbranih angleških sodnikih in pravnih pisarnah, kjer je preučeval izkušnje angleške pravne prakse s pravom EU, kot raziskovalec je gostoval tudi na univerzi v Cambridgeu. Njegovo raziskovalno delo se osredotoča na evropsko javno pravo, zlasti v zvezi z vlogo sodišč in področjem državljanstva.

 

Rajko Knez | Foto: STA , Foto: STA , Rajko Knez je redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru in član meddržavnega sodišča v Haagu. Magistriral je leta 1996, doktoriral pa leta 2000 po predhodni pripravi doktorata v ZDA. Dopolnilno je zaposlen na vrhovnem sodišču, kjer opravlja delo višjega pravosodnega svetovalca. Deluje zlasti na področju evropskega prava, pa tudi civilnega prava in nekaterih področij upravnega prava, tudi prava varstva okolja, varstva potrošnikov in medijskega prava. Kot gostujoči predavatelj občasno predava na pravnih fakultetah univerz na Dunaju (Juridicum), v Gradcu in Zagrebu.

Njegova bibliografija obsega 788 enot. Je tudi nosilec Jean Monnet Center of Excellence in ima pridobljen naziv Jean Monnet Professor.

 

Klemen Jaklič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Klemen Jaklič je po diplomi na ljubljanski pravni fakulteti iz ustavnega prava magistriral in doktoriral na univerzi Harvard. Njegovo doktorsko delo je bilo na univerzi nagrajeno kot najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne misli. Doktoriral je tudi na oxfordski univerzi.

Kot predavatelj pri več kot 20 predmetih na petih oddelkih harvardske univerze je od vsakega od teh prejel nagrado za odličnost v poučevanju.

Je soavtor komentarja slovenske ustave ter avtor prvega slovenskega prevoda in komentarja ustave ZDA. Leta 2014 je pri založbi Oxford University Press objavil znanstveno monografijo z naslovom Ustavni pluralizem v Evropski uniji, kar je do zdaj edina objava slovenskih pravnikov pri tej vodilni svetovni založbi.

Je avtor več kot 200 prispevkov o ustavnem pravu, objavljenih doma in v tujini. Kot predavatelja ga vabijo na najpomembnejše svetovne konference na ustavnopravnem področju. Štiri leta je bil član Beneške komisije.

Je ustavno sodišče akter družbenih sprememb ali varuh ustavnega reda? 


 

Ne spreglejte