Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 16.21

8 let

Svoja vrata je odprl center starejših Trnovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svoja vrata je odprl center starejših Trnovo, v katerem bo 60 oskrbovanih stanovanj, v domu starejših pa bo svoj prostor našlo 160 oskrbovancev.

Izvedbo centra sta sofinancirala Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (MOL) in družba Deos, odprtja pa sta se udeležila tudi predsednik DZ Pavel Gantar in župan MOL Zoran Janković. Vrednost celotnega projekta je nekaj več kot 20 milijonov evrov, JSS pa je 40-odstotni sofinancer.

Prostora je za 150 ljudi Oskrbovana stanovanja, v katerih bo svoj prostor našlo 150 starejših, so prva tovrstna v Ljubljani, javni razpis zanje pa je potekal pod podobnimi pogoji kot za neprofitna stanovanja. V skladu s tem so predpisane tudi neprofitne stanovanjske najemnine, in sicer od 3,6 evra do štiri evre na kvadratni meter, je v izjavi za javnost povedala direktorica Javnega stanovanjskega sklada (JSS) MOL Jožka Hegler.

120 evro za garsonjero V domu za starejše bo 98 sob, v prostorih oskrbovanih stanovanj pa 13 garsonjer, za katero bo oskrbovanec odštel okoli 120 evrov, 29 enosobnih stanovanj, 16 dvosobnih ter dve dvoinpolsobni stanovanji. V prostorih oskrbovanih stanovanj bo prostor tudi za frizerske storitve, lekarno in pedikuro, vendar za slednje še nimajo niti najemnika niti kupca.

Poleg obratovalnih stroškov je treba plačati tudi stroške oskrbe Po njenih besedah je bila za pridobitev stanovanja določena dohodkovna lestvica, saj je treba poleg obratovalnih stroškov plačati tudi stroške oskrbe. Najmanj, kar bo moral stanovalec oskrbovanega stanovanja doplačati, pa je t.i. klic v sili, vsakdo pa lahko večji del te oskrbe tudi naroči, je pojasnila Heglerjeva.

Posebni razpisni pogoji za zaslužne meščane Nekaj pripomb je bilo po njenih besedah zaradi zaslužnih meščanov in meščank, ki so lahko pod posebnimi pogojih kandidirali na razpisu. Za oskrbovana stanovanja je bilo sprva 160 vlog, a mnogi niso izpolnjevali pogojev. Selekcija je bila velika, zato bo poleg dobitnikov stanovanj ostala še lista pričakovancev.

Gantar: Pomembno je, da so pogoji razpisa transparentni Predsednik DZ Pavel Gantar je čestital vsem, ki so sodelovali pri gradnji. Pojasnil je, da kriterijev za stanovanja ne pozna in zato ne more komentirati, da so jih pod posebnimi pogoji dobili nekateri zaslužni Ljubljančani. Po njegovem pa je pomembno, da so pogoji razpisa transparentni.

"Povsem običajno je, da z zakonom niso vsi zadovoljni" Gantar je komentiral tudi predlog zakona o glavnem mestu, s katerim ni zadovoljen župan Zoran Janković. Kot je pojasnil Gantar, z zakonom ni podrobno seznanjen, a je "povsem običajno, da z njim niso vsi zadovoljni. To je znamenje, da je zakon dober", pravi. Gantar še dodaja, da je nujna sprememba zakona o lokalnih skupnostih in financiranju občin, ki je "dolgoročno prizadel ne samo Ljubljano, ampak tudi druga mesta. Samo s takimi popravki, kot je zakon o glavnem mestu, tega ni moč popraviti", je prepričan Gantar.

Ne spreglejte