SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetovni slovenski kongres za postavitev spomenika osamosvojitvi

3

termometer

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je predsedniku Danilu Türku, premierju Borutu Pahorju in županu Ljubljane Zoranu Jankoviću poslala predlog za postavitev spomenika osamosvojitvi.

Kot meni predsednik konference Borut Korun, bi bil spomenik primerna obeležitev 20. obletnice osamosvojitve prihodnje leto. Osamosvojitev je bila ključni dogodek v zgodovini našega naroda, ki se ne bi mogel zgoditi brez mnogih prejšnjih zgodovinskih dogajanj in ki ne bi uspel, če pri tem ne bi sodelovala večina Slovencev in Slovenk ne glede na njihovo politično ali versko prepričanje, je v sporočilu za javnost zapisal Korun.

Spomenik bi deloval povezovalno Spomenik bi zato po njegovem prepričanju deloval povezovalno, pomagal bi presegati nasprotja, ki nas bremenijo, dvignil bi našo samozavest in utrdil narodni ponos. Kot meni, bi moral biti spomenik vsem razumljivo oblikovan, z njegovo likovno zasnovo pa bi lahko upodobili ključna obdobja našega narodnega zorenja in tako izrazili dolžno spoštovanje do vseh tistih Slovencev in Slovenk, ki so bili gospodarski, kulturni in politični graditelji slovenstva, kot tudi do tistih, ki so v različnih spopadih darovali svoja življenja za dobrobit našega naroda.

Korun bi spomenik postavil na Trgu republike Kot je pojasnil Korun, si želijo, da bi obeležje stalo nekje v središču Ljubljane, najbolje bi bilo nasproti parlamenta na Trgu republike, kjer je dovolj prostora in kjer se je tudi razglasila samostojnost. Sicer pa je po njegovih besedah to stvar dogovora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin