Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
20.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 20.25

8 let

Summit 100: Za uspešno gospodarsko sodelovanje potrebna zaupanje in stabilnost (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavno sporočilo prvega dneva srečanja poslovnih voditeljev JV Evrope v Portorožu je, da podjetniki za uspešno gospodarsko sodelovanje potrebujejo medsebojno zaupanje in politično stabilnost.

Srečanja v Portorožu so se na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja udeležili hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, črnogorski predsednik Filip Vujanović, makedonski predsednik Gjorge Ivanov, predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić in kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Povabljena sta bila tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić in albanski predsednik Bujar Nishani, vendar se nista odzvala.

Odkrit pogovor brez dlake na jeziku Vzdušje na večerji je bilo po neuradnih informacijah precej napeto, Pahor pa je v izjavi za slovenske medije dogajanje pokomentiral z besedami, da je proces Brdo ustvaril možnosti za odkrit pogovor brez dlake na jeziku. Toda prav tak pogovor je po njegovih besedah pokazal, da obstajajo dvomi o iskrenosti in da so pogledi na rešitev problemov različni. Če tudi proces Brdo kot neformalna politična pobuda ne bo ponudil rešitve, bo to po Pahorjevih besedah verjetno tudi za Bruselj znak, da so problemi veliki in da niso rešljivi takoj.

Za dialog v Makedoniji Pahor je o dvostranskem pogovoru z makedonskim predsednikom povedal, da se je zavzel za dialog v Makedoniji, tako med opozicijo in koalicijo, kot med makedonskim in albanskim prebivalstvom. Pozval je tudi k neodvisni in verodostojni preiskavi nedavnega terorističnega napada v Kumanovu.

Pahor je sicer pozdravil prizadevanja poslovne skupnosti, zbrane na Summitu 100, za oživitev medsebojnega sodelovanja. Kot je poudaril, ima Slovenija z državami, ki sodelujejo v procesu Brdo, 2,5-krat večjo menjavo kot z Rusijo. To je območje z izjemnim gospodarskim, človeškim in naravnim potencialom, je na panelu dejal Pahor.

Predsednik upravnega odbora Summit 100 Iztok Seljak iz Hidrie je političnim voditeljem poslal jasno sporočilo - za uspeh regionalnega sodelovanja je pomembna predvsem politična stabilnost in negovanje ter krepitev medsebojnega zaupanja. Opozoril je, da "je razgraditi zaupanje enostavno, čez noč, zgraditi zaupanje pa je dolgotrajen proces".

Po njegovih besedah so poslovni voditelji v regiji že prerasli meje, ki fizično morda še obstajajo, v glavah pa ne več.

Ne spreglejte