Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
16.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2012, 16.35

7 let, 12 mesecev

Štuhec: Pri Uranu ne gre za kršenje človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po naših informacijah si nekdanji metropolit Alojz Uran trenutno želi, da bi se vsa stvar okoli njegove premestitve iz države polegla. A prah se je dvignil, institucije pa so se zavile v molk.

Kako velik je greh, ki ga je storil nekdanji metropolit Alojz Uran, da si je zaslužil tako drastičen ukrep, kot je "izgon" iz lastne države, ve le on. In pa seveda vatikanska kongregacija. In oba molčita. A očitno postaja, da razlog njegove upokojitve torej le ni bil v slabem zdravju, temveč stoji zadaj huda kršitev cerkvenih notranjih pravil.

Štuhec: Namen premestitve je oddaljitev Namen izgona Ivan Štuhec razume kot oddaljitev od škofije, v kateri je Uran delal, "ugibamo pa lahko, da nekaj očitno ni bilo v redu."In katere so kršitve, zaradi katerih lahko duhovnika doleti tako drastičen ukrep? "Najbolj pogosta je kršitev zoper celibat (mimogrede, škofu Uranu se že nekaj časa pripisuje, da ima dva odrasla otroka, kar pa škof nenehno zanika, op.a.), med grehe pa lahko štejemo tudi denimo doktrinarni problem, če bi kakšen duhovnik začel širiti svojo lastno vero, če bi bil v nekih zadevah v močnem nasprotju s Cerkvijo," pojasnjuje Štuhec, ki se ne spomni, da bi kakšnega slovenskega duhovnika že doletela takšna kazen.

Skratka, gre za kršitve s področja vere in morale, prav tako pa lahko zadevajo tudi kršitev discipline oziroma nespoštovanja cerkvenega prava, dodaja Štuhec in ob tem omeni gospodarski polom mariborske nadškofije. Tudi sam se sprašuje, zakaj se je Vatikan za takšen ukrep odločil zdaj, ko je Uran upokojen in ko ne opravlja več javnih bogoslužij.

Ne gre za kršenje človekovih pravic Nikakor pa v tem primeru ne gre za kršenje človekovih pravic, je prepričan. "Nekdo, ki se je zavezal Cerkvi, je sprejel tudi notranje, torej cerkvene zakone, tako da tu ne vidim nobene kolizije s civilnim pravom."

A po njegovem mnenju oziroma, kot je povedal, po logiki ta izgon vseeno sovpada s problemom uveljavljanja državljanske pravice. "Če škof tega dekreta ne more sprejeti, ima še drugo možnost, da odloži kleriški stan oziroma da izstopi iz Cerkve. Tega pa škof Alojz Uran ne želi storiti."

Štuhec: Nad škofom je le Vatikan Očitek uradni Cerkvi, da se je od dogodka distancirala, da torej svojemu članu ni stopila v bran, da mu je na nek način obrnila hrbet, za Štuheca nima nobene podlage. "Laična javnost ne razume, da gre v tem primeru za odnos med Uranom in Vatikanom. Uran je bil škof in v primeru tako visoke funkcije v Sloveniji ni višje instance, ki bi o tem odločala, zato gre vedno za relacijo škof-Vatikan."

Na Nadškofiji Ljubljana so sicer za medije že pojasnili, da gre v primeru nekdanjega ljubljanskega nadškofa Urana za dogovore, ki so potekali med njim in ustreznimi organi Apostolskega sedeža. Nadškofija Ljubljana kakor tudi Slovenska škofovska konferenca nista seznanjeni z vsebino teh dogovorov in nista pristojni, da bi zadevo komentirali. Odgovore na naša vprašanja še čakamo.

A očitno je, da zgodba sega nekaj mesecev nazaj, ko sta Dnevnik in Delo navajala, da je Sveti sedež konec aprila, natančneje 26. aprila, na Slovensko škofovsko konferenco poslal dekret, s katerim je upokojenima škofoma Alojzu Uranu in Francu Krambergerju naložil, naj se umakneta iz javnega življenja. Na SŠK so takrat zanikali, da bi bil umik iz javnega življenja pravzaprav dekret oziroma sankcija.

Cerkveni pravnik Karel Bolčina je za STA poudaril, da o dekretu o umiku upokojenega nadškofa Alojzija Urana iz Slovenije "nihče nič ne ve". Zato tudi ni prepričan, da ta dekret sploh obstaja. Po njegovem mnenju so to lahko samo govorice, kar je lahko tudi razlog, da Slovenska škofovska konferenca o tem molči.

Za pojasnila o tem, kaj se je dejansko zgodilo, je po pojasnilih Bolčine pristojen apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz: "Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav". Janusz je, čeprav na dopustu, v izjavi za MMC podpornike Urana pozval, da naj nehajo, ker da s svojimi ravnanji Uranu prej škodijo kot koristijo.

Bolčina sicer pravi, da prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju, ki naj bi doletela Urana, niti ni tako huda kazen. Po njegovih ocenah je najstrožji ukrep v Cerkvi odvzem duhovniške službe in suspenz iz kleriškega stanu.

Varuhinja: Sporno le, če bi ga premestili na silo Ko smo se hoteli pozanimati, kaj pravi kanonsko pravo in kako ga »živeti« v civilnem okolju oziroma ali gre morebiti pri tem dekretu za kršenje človekovih pravic, nas je dr. kanonskega prava Andrej Saje odpravil z besedami, da je na duhovnih vajah in da zadeve ne komentira.

Ali gre morda za kršenje človekovih pravic, niso prepričani niti v uradu varuhinje človekovih pravic: "Varuh je s primerom seznanjen iz medijev, ni pa prejel še nobenih verodostojnih informacij, na podlagi katerih bi lahko oblikoval stališče. Poleg tega v okviru svojih pristojnosti obravnava le kršitve oblastnih organov, ne more pa preiskovati domnevnih kršitev organizacij civilne družbe ali posameznikov. Varuhov postopek bi bil utemeljen šele, če bi neustavno odločitev cerkvenih organov poskušal izvršiti državni organ (zgolj hipotetično - z izgonom) proti volji posameznika."

LA: Kot državljan Slovenije lahko sam izbira kraj bivanja Po mnenju varuhinje nobena organizacija civilne družbe ne more odločati, kako bo posameznik uresničeval svojo pravico do svobode gibanja, ki mu jo zagotavlja ustava. "To pravico lahko omeji le država z zakonom in pod pogoji, ki jih določa drugi odstavek navedenega člena. Če pa se bo posameznik v skladu s svojim prepričanjem podredil sporni (in še nepotrjeni) odločitvi cerkvenih organov, in se prostovoljno preselil, pa takšne situacije ne bi mogli opredeliti kot kršitev njegovih pravic," so prepričani v uradu varuhinje človekovih pravic.

No, da gre za kršenje človekovih pravic, so prepričani v Liberalni akademiji (LA). Kot je zapisal predsednik Darko Štrajn, "se nam zdi v laični moderni družbi v 21. stoletju takšno ravnanje popolnoma nesprejemljivo tudi z vidika varovanja človekovih pravic in daje slutiti pečat nekih drugih, mračnih časov, po svoje pa tudi artikulira vprašanje razmerja med verskimi skupnostmi in državo, še zlasti njune ustavne ločitve." Gleda na to, da je Uran slovenski državljan, se LA odpira vprašanje, da ima Uran z ustavo zajamčeno pravico, da si sam izbira kraj bivanja.

Dragoš: Uran se je zavezal najbolj hierarhični organizaciji na svetu Srečo Dragoš, ki se ukvarja s sociologijo religije, pa je prepričan, da premestitev škofa Urana ni nikakršen škandal: "Ne vemo, kaj se je zgodilo. Meni je vse skupaj videti kot vihar v kozarcu vode oziroma spuščanje megle. Zaplet s škofom Uranom ni bistven problem Cerkve na Slovenskem."

Medijska obravnava Uranovega problema je po njegovem tudi nevarna: "Zdaj naj bi se mi zedinili okoli tega, ali se bo Uran preselil ali ne. To naj bi bila končno neka točka, okoli katere bi se morali Slovenci zediniti. Zares pa to nima opraviti nič s Slovenci. Uran je škof v najbolj hierarhični instituciji na svetu in zavezal se ji je. To nima opraviti ničesar z izgonom slovenskega državljana iz Slovenije."

Dragoš pogreša tudi odziv Urana: "Če je vse to tako nepravično, zakaj se Uran ne oglasi. Če je kje privezan in mu tega ne pustijo ter ga bodo potem kot vrečo krompirja odpeljali iz Slovenije, potem bi bil to škandal. Če pa ni tako in mu kaj ne paše, naj izstopi iz cerkve."

Veleposlanica v Vatikanu brez stališča Da o primeru ni obveščeno in ga zato ne morejo komentirati, se je od primera distanciralo tudi ministrstvo za zunanje zadeve, kamor smo poslali nekaj vprašanj za veleposlanico v Vatikanu Majo Marijo Lovrenčič Svetek.

Petkovšek: Da lahko čim bolj služimo ljudem, se moramo kdaj tudi umakniti Kot nas je podučil duhovnik, lazarist in profesor na teološki fakulteti Robert Petkovšek, je treba v katerikoli stvari ravnati tako, da se naredi čim manj škode posamezniku in celoti. "Trenutno je "na delu" močna, a nepotrebna vznemirjenost, ki povzroča veliko škode posamezniku in mnogim drugim," je prepričan. Poleg tega meni, da beseda izgon, ki jo mediji uporabljamo od dogodku s škofom Uranom, ni primerna.

"Glede besede izgnanstvo - poskušam se vživeti v človeka, ki je o njem govora, in jaz v njegovem primeru ne bi uporabljal besede izgnanstvo. Ne vemo, kaj je v ozadju, a če bi sam svojo misel izvajal iz tega, kar vem, bi uporabil besedo umik. Nekdo se umakne iz neke situacije, ki je napeta, da se situacija umiri in lahko zadeve tečejo normalno naprej in sledijo idealom – in mislim, da življenje katoliške Cerkve na Slovenskem ne sledi slabim idealom. Ideali, ki jim Cerkev sledi, so zelo človeški. Tiste, ki delamo znotraj Cerkve, je vanjo pripeljalo prav prepričanje, da bomo služili lepim, človeškim idealom - da se ne bomo niti streljali, niti preganjali, niti izganjali, niti bili nasilni drug nad drugim," pojasnjuje profesor.

Prepričan je, da to velja v veliki meri tudi za nadškofa Urana: "Se pa zato, da bi lahko Cerkev bolj služila tem ciljem, če je treba, tudi umikamo. Obstaja torej neka modrost, ki se jo je treba držati; v skladu s to modrostjo tudi spodbujamo in opominjamo drug drugega. Nihče pa ni prisiljen, da se temu podredi – končno je znotraj Cerkve vsak svoboden, da lahko stori, kar hoče. Z drugo besedo: Cerkev ni totalitarna organizacija, kakršno skušajo prikazati. Zato je beseda izgnanstvo v absolutnem nasprotju z življenjem Cerkve."

Ne spreglejte