SiolNET. Novice Slovenija
1,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štrukelj: Ob odprtju vrtcev in šol odprta številna vprašanja

1,72

termometer

Branimir Štrukelj
Foto: Bojan Puhek

Ob predvidenem odprtju vrtcev in šol čez dober teden se še vedno porajajo mnoga vprašanja, del učiteljev dvomi o izvedljivosti priporočil NIJZ, je za STA dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj. Odprto je še tudi vprašanje obremenitev učiteljev in vzporednega izobraževanja na daljavo.

Po Štrukljevih navedbah je med učitelji praktiki največ pomislekov glede izvedljivosti priporočil, ki jih je ob vnovičnem odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Priporočila med drugim poleg uporabe zaščitnih mask in drugih varnostnih ukrepov vključujejo tudi oblikovanje manjših oddelkov v vrtcih in šolah, navaja STA.

Pri poučevanju bi lahko pomagali ostali učitelji

Ker v šolo prihajajo samo učenci prvega triletje, bi pri tem pomagali učitelji, ki sicer svoje učence izobražujejo na daljavo. A so, kot je dejal Štrukelj, zelo skeptični, da bo možno vzporedno izvajati pouk v prostorih šole in na daljavo.

Kako vrednotiti dvojno delo?

V sindikatu tako po njegovih navedbah še vedno nimajo odgovora na vprašanje, kako vrednotiti to dvojno delo, prav tako opozarjajo na obremenitev, ki bi lahko presegla normative za področje vzgoje in izobraževanja. "Ne gre le za vprašanje dodatnega plačila, gre tudi za to, da je lahko to nezakonito," je za STA pojasnil sindikalist in napovedal, da se bodo poskušali na to temo s predstavniki ministrstva sestati v prihodnjem tednu.

koronavirus prazna šola Foto: Sportida

Ob tem je Štrukelj omenil tudi vprašanje usposobljenosti, saj denimo predmetni učitelji za slovenščino ali matematiko niso usposobljeni za razredni pouk. "Govori se tudi nekaj o študentih in vse mogoče, ampak stvari niso dorečene," je pojasnil po poročanju STA. A tudi če so učitelji usposobljeni za razredni pouk, je po Štrukljevi oceni težko začeli pedagoški proces sredi šolskega leta oziroma malo pred koncem, saj niso spremljali, kaj so učenci že obravnavali, prav tako pa učencev niti ne poznajo.

Nekateri učenci in učitelji se v šolo ne bodo vrnili

Prav tako bodo morali imeti pravico do izobraževanja na daljavo tudi tisti učenci iz prvega triletja, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne bodo prišli v šolo. "Kako bomo pa te rešili?" sprašuje Štrukelj. Še ena pomembna neznanka je po njegovem mnenju podatek, koliko učiteljev se zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov na delovno mesto ne bo moglo vrniti. Štrukelj dvomi, da bodo lahko v tako kratkem času vsi prišli na vrsto pri specialistu medicine dela, da bi pridobili potrebno potrdilo, da so v rizični skupini in da zanje ni priporočljivo izvajanje pouka. Prepričan je, da bodo v teh primerih ravnatelji ravnali različno, zato v sindikatu želijo jasna navodila, kaj se zgodi, če učitelj še nima tega potrdila, pa se ve, da spada v rizično skupino, poroča STA.

Težave bodo tudi v vrtcih

Medtem pa so v vrtcih po Štrukljevih navedbah eno ključnih vprašanj prostori, saj je teh že doslej marsikje primanjkovalo, prav tako bodo problem obremenitve vzgojiteljev, saj so ponekod vrtci odprti tudi deset ali več ur in ne more biti en vzgojitelj v skupini od začetka do konca. Priporočila namreč ob zmanjšanju skupin predvidevajo tudi stalnost vzgojiteljev v skupini. "Tukaj bo treba ali kršiti nekatera priporočila o stalnosti skupin ali pa tega ne bo mogoče narediti, saj ne pričakujemo, da bo vzgojiteljica 11 ur na dan v vrtcu," je dejal. Ob tem je opozoril, da lahko po veljavnih določbah vzgojiteljica z otroki dela največ 30 ur na teden, piše STA.

otrok vrtec Foto: Getty Images

V vrtcih sicer v teh dneh zbirajo podatke pri starših, koliko otrok bodo pripeljali v vrtce. Po Štrukljevih navedbah na območju Ljubljane prvi podatki kažejo, da bo v vrtce prišlo okrog 60 odstotkov otrok. Prav tako se tudi v vrtce na delo iz zdravstvenih razlogov ne bodo mogle vrniti vse vzgojiteljice. "Z obstoječim kadrom se dela v vrtcu na tak način ne da izpeljati," je po pisanju STA ocenil Štrukelj.

Bogatajevo ob nejasnosti glede plačila vrtcev skrbi, ali jih bodo sploh lahko odprli

Dober teden pred napovedanim odprtjem vrtcev po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj še ni jasno, ali bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila. V tem primeru bi jih namreč v vrtce prišlo manj in bi delo lažje organizirali, če tega ne bo, pa jo skrbi, ali bodo vrtce sploh lahko odprli, je dejala za STA.

V priporočilih in zahtevah, ki so jih ustanove predšolske vzgoje dobile pred vnovičnim odprtjem, predvidenim za 18. maj, je po besedah Bogatajeve precej nejasnosti, največja uganka pa je število otrok, ki bodo vrtce po odprtju obiskali. "Najbolj čakamo na to, da dobimo število otrok, ki jih bodo starši pripeljali v vrtce, in število tistih, ki jih bodo starši zadržali doma, da bomo sploh lahko vedeli, kakšno je stanje glede na predlagani normativ," je pojasnila.

Veliko večino težav bi lahko po njenem prepričanju rešila država, a vrtci nimajo enoznačnega odgovora, ali bodo tisti starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila vrtca. "Na zadnjem sestanku, ki smo ga imeli na ministrstvu, je bilo dogovorjeno, da bodo oproščeni plačila, v okrožnici pa to ni jasno zapisano," je dejala Bogatajeva, ki v ponedeljek pričakuje točno pojasnilo pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Če bi se zaradi oproščenega plačila več staršev odločilo otroke obdržati doma, bi lahko po njenih ocenah posledično obvladali predvidene prostorske in kadrovske težave. "V nasprotnem primeru se dejansko bojimo, da bo pod takimi pogoji, kot sta jih predstavila Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za šolstvo, proces vzgoje težko izpeljati," je dodala Bogatajeva. Boji se, ali bodo vrtce sploh lahko odprli, če tega sofinanciranja države za starše ne bo.

V prvem starostnem obdobju do tretjega leta starosti naj bi bilo namreč po priporočilih v skupinah po osem, v drugem pa do deset otrok. Pred tem sta bila normativa 14 v prvem in 20 v drugem starostnem obdobju. Če bodo starši potrdili prihod v vrtce za veliko število otrok, se Bogatajeva sprašuje, kako bodo lahko glede na kapacitete organizirali priporočeno velike skupine otrok.

Kot je pojasnila, bodo lahko v posamičnih primerih prostorske težave rešili s pomočjo bližnjih šol, a dogovorov z ostalimi šolami in lokalnimi skupnosti brez znanega števila prisotnih otrok še ni bilo. Vseeno pa Bogatajeva pravi, da imajo vrtci svoj čar, saj otrokom dajo občutek domačnosti, prostori pa so prilagojeni prav njim.

Prav tako je Bogatajeva opozorila, da še ne razpolagajo s podatki, koliko vzgojiteljev na delo ne bo zaradi zdravstvenih zadržkov. "Tu ravnatelji vrtcev tavamo v temi, saj ne vemo, v kakšnem položaju smo. Zdravniki in predstavniki medicine dela bodo v primeru pregledov odločali, kdo se lahko vrne na delo," pravi Bogatajeva, ki upa, da bo zdravih vzgojiteljev čim več in da jih bodo lahko čim več vključili v delovni proces.

Bogatajeva je tudi prepričana, da bo ob povratku otrok po dveh mesecih zanje sledilo ponovno uvajanje, zato pričakuje malce več pragmatičnosti na področju upoštevanje vseh strogih, nedorečenih pravil. "Verjamem, da otrok ne bomo sprejemali ob petih zjutraj pred vrtci ali da bo v primeru težav otrok lahko starš prišel v vrtec in se poslovil od otroka, da ne bomo dodatno poglabljali stiske otrok," je dejala Bogatajeva.

"Stres bo za otroke velik, saj jim bo treba veliko stvari razložiti, tako da bo prilagoditev kar nekaj. Med drugim bo tudi pedagoški proces večkrat potekal na svežem zraku, četudi se igrala ne bodo uporabljala," je še dodala Bogatajeva. (STA)

Ob tem je poudaril, da tudi psihološkega problema položaja ni mogoče zanemariti, saj bo po mnenju nekaterih ponoven začetek obiskovanja vrtca za nekatere otroke kot ponovno uvajanje. Hkrati pa bodo drugačne okoliščine, kot so maske, umivanje, omejitve, drugačne skupine, drugi prostori. "Tukaj gre za zahtevne spremembe, ki jih vsi otroci ne bodo na enak način doživljali, na nekatere lahko deluje frustrirajoče," je dejal Štrukelj. Že to, da starš otroka ne bo mogel pospremiti v garderobo in do vrat igralnice, kot doslej, bodo nekateri otroci težko sprejeli, meni.

Poudaril je, da je pomembno, da se vzpostavi zaupanje, da bi imeli "tako otroci kot zaposleni občutek varnosti in neke kvazinormalnosti", ne pa, da bo vse delovalo zlasti na prepovedih, "ker to ne bo dobro in bo otroke frustriralo".

Spomnil je, da so bili v sindikatu zelo zadržani glede delnega odpiranja šol in vrtcev, da pa so bili v zdravstveni stroki in ministrstvu prepričani, da je to mogoče. Zato Štrukelj sklepa, da bo na njih ostala tudi odgovornost. "Mi bomo sicer naredili vse, kar je v naši moči, da stvari uspejo, ampak čarati pa ne znamo," je še dodal po pisanju STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin